Lietuvoje NASA tyrimo centro atstovė kalbės apie išmaniąją robotiką  (0)

Vilniuje viešės JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) Ames tyrimo centro atstovė Maria Bualat, kuri Vilniaus universitete bei Tarptautinėje kosmoso konferencijoje „Space Economy in the Multipolar World (SEMWO)“ skaitys pranešimą apie nuotoliniu būdu valdomas transporto priemones ir nanopalydovų (mažųjų palydovų) technologijas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Artėjančios misijos į Mėnulį, Marsą ir kitas planetas, žada daug naujų tyrimo galimybių. Suprantame, kad astronauto buvimo laikas kosmose visada yra ribotas ir žmonėms kai kurių darbų tiesiog neįmanoma atlikti rankiniu būdu, tad tai atliks robotai. Jie padės tyrinėti, atlikti darbą savarankiškai arba valdant juos nuotoliniu būdu iš Žemės“, – savo pranešime akcentuoja NASA Ames tyrimo centro Išmaniosios robotikos skyriaus direktoriaus pavaduotoja.

Nuo 2004 metų Išmaniosios robotikos skyrius dirba tam, kad žmogaus ir roboto sąveika kosmoso erdvei tyrinėti būtų kuo efektyvesnė ir veiksmingesnė. 

„Pasitelkdami kompiuterine vizualizacija, geografinių duomenų sistemomis, žmogaus ir roboto sąveika, planetų žemėlapiu ir roboto programine įranga, atliekame taikomuosius tyrimus. Planuodamos būsimas kosminės erdvės tyrimo misijas, architektūros ir studijų komandos padarė daug prielaidų apie tai, kaip įgula gali valdyti robotą ant planetos paviršiaus nuotoliniu būdu iš Žemės, kaip robotas perduoda informaciją iš kosmoso atgal į kosminės stoties buveinę“, – tikino M. Bualat. 

Tris dienas, rugsėjo 18-20 dienomis, truksiančioje konferencijoje „SEMWO 2013“ netrūks įdomių pranešėjų: tai ne tik pirmųjų lietuviškų palydovų kūrėjai, legendinės Japonijos „Hayabusa“ misijos vadovas prof. J. Kawaguchi, Europos Kosmoso agentūros ir NASA tyrimo centrų mokslininkai, bet ir įvairių Lietuvos ir užsienio įmonių bei mokslo institucijų atstovai. Pranešėjų sąraše – aukšto rango kosmoso srities profesionalai iš didžiausių kosmines programas vykdančių valstybių: JAV, Japonijos, Europos Sąjungos šalių, Rusijos ir Kinijos. Kaip ir kasmet atvyks vienas iš kosmonautų – beveik 135 paras kosmose praskraidęs Georgijus Grečko.

Pirmą konferencijos dieną bus aptariamos kosmoso inovatyvumo ir tarptautinio bendradarbiavimo temos, prisiminimais dalinsis kosmonautas G. Grečko. Antra konferencijos diena skirta techniniams pranešimams, kurių metu bus paliestos Žemės stebėjimo ir kosmoso situacijų prognozės, strateginių technologijų, nuotolinio veikimo transporto priemonių ir nanopalydovų technologijų temos. Trečiąją konferencijos dieną, rugsėjo 20 d., vyks būsimosios Europos Sąjungos mokslinių tyrimų ir inovacijų programos „Horizontas 2020“ kosmoso tematikos informacinė diena ir partnerystės renginys. 

Konferencija yra nemokama, tačiau dėl riboto vietų skaičiaus būtina norinčių dalyvauti registracija. Daugiau apie rugsėjo 18-20 dienomis Vilniuje vyksiantį renginį galite skaityti Lietuvos kosmoso asociacijos internetinėje svetainėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(5)
(0)
(0)

Komentarai (0)