Lietuva – kosmoso valstybė: pasiekimai ir ateities planai iš pirmų lūpų  (0)

Lietuva, šiemet į kosmoso erdvę išleidusi du pirmuosius palydovus, vis giliau leidžia šaknis į šią sferą – spalio 21–23 dienomis Vilniuje vyks jubiliejinė tarptautinė kosmoso ekonomikos konferencija „Space Economy in the Multipolar World, 2014 (SEMWO 2014)“. Apie kosmoso tyrimus, kosmoso ekonomikos ateities perspektyvas mintimis dalysis ir diskutuos daugiau nei 20 pranešėjų iš Lietuvos, JAV, Saudo Arabijos, Didžiosios Britanijos, Italijos, Ukrainos ir kitų šalių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Džiaugiamės, kad šiais metais Lietuvai tapus kosmine valstybe dėmesys mūsų vykdomiems tyrimams ir projektams vis didėja. Konferencijoje dalyvaus didžiausių kosminių valstybių atstovai, kas rodo, kad mūsų šalis turi daug potencialo šioje srityje“, – sako vienas iš konferencijos organizatorių, Vilniaus universiteto (VU) Matematikos ir informatikos fakulteto jaunesnysis mokslo darbuotojas Vytenis Buzas.

Penktą kartą rengiamoje konferencijoje pranešimus skaitys komercinius skrydžius į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) vykdančios kompanijos „Nanoracks“ vadovas Jeffrey Manberis, NASA Ames tyrimų centro mokslininkai Harry Partridge ir Jaroux Belgacem, Europos kosmoso agentūros atstovas. Pirmųjų Lietuvos palydovų „LituanicaSat-1“ ir „LitSat-1“ kūrėjai apžvelgs pirmąsias mūsų šalies kosmoso misijas, o Vytenis Buzas ir Laurynas Mačiulis pristatys būsimą Vilniaus Universiteto „LituanicaSat-2“ misiją.

Konferencijoje taip pat bus apdovanoti Lietuvos palydovų „CanSat“, raketų ir bepiločių orlaivių konkurso nugalėtojai. Pasak Lietuvos kosmoso asociacijos direktoriaus Vidmanto Tomkaus, šis konkursas skatina jaunimą domėtis aerokosmoso veiklomis, įsitraukti į inovatyvių technologijų kūrimą.

„Jauni žmonės daugiau kaip pusę metų konstruoja, programuoja, integruoja sistemas, skraidina sukonstruotus palydovus „CanSat“ ir bepiločius orlaivius, atlieka tam tikras užduotis ir susirinkę į finalinius startus išsiaiškina, kurie šiais metais buvo stipriausi. Bepiločiai orlaiviai, panašūs į konkurso dalyvių sukonstruotuosius, gali būti pritaikomi įvairiuose sektoriuose, pavyzdžiui, žemės ūkyje, energetikoje, teritorijų planavime, krašto apsaugoje. Norime, kad apie tokį kuriantį jaunimą sužinotų ir Lietuvos visuomenė, todėl šiemet konkurso dalyviai projektus ir galutinius skrydžių rezultatus pristatys konferencijoje „SEMWO“. Manau, tai jiems bus didelė ir naudinga patirtis“, – sako V. Tomkus.

LRT televizijos laida „Laba diena, Lietuva“ transliuos konferencijos atidarymą ir kalbins organizatorius bei pranešėjus.

„SEMWO 2014“ konferenciją organizuoja Lietuvos kosmoso asociacija su Vilniaus universitetu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(10)
(1)
(9)

Komentarai (0)