Lietuvos kaime - moderniausia Europoje lęšių gamykla  (3)

„Tikrai taip“, – paklaustas, ar dabar lietuviams atpigs progresiniai lęšiai, užtikrino 56 naujas darbo vietas sukursiančios gamyklos direktorius Vytautas Tuminas. „Mes užsiauginome trečią koją ir dabar tvirtai stovime ant žemės“, – atidarant unikalią lęšių gamyklą „Baltic Optical Dimension“ Gruopstų kaime (Trakų r.) sakė „Global BOD Group“ valdybos pirmininkas Vidmantas Janulevičius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Beveik prieš metus, 2014 m. pavasarį, viena lyderiaujančių Vokietijos kompanijų „Schneider“ pasirašė sutartį su „BOD Group“ dėl modernios akinių lęšių apdirbimo linijos MODULO įrengimo. 2015 m. vasario 19 d. Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius, oficialiai įjungus liniją, paleido į ją pirmąjį lęšį.

„BOD Group“, ligi šiol galėjusi pasigirti, kad optinius diskus pradėjo gaminti pirmoji Rytų Europoje, kad moderniausią saulės elementų gamyklą įrengė pirmoji Baltijos šalyse, dabar žengė dar toliau – tokia moderni MODULO akinių lęšių gamybos linija MODULO yra pirmoji Europoje. Šiuo metu pasaulyje jų yra tik trys: viena Honkonge, antra – JAV, trečia – Gruopstų kaime, važiuojant nuo Vilniaus link Alytaus.

MODULO liniją kompanija „Schneider“ pristatė parodose tik prieš pusmeti, tad šiuo metu tai yra geriausia, ką galima rasti pasaulyje. Beveik visiškai automatinė 4,2 mln. eurų kainavusi gamykla per parą galės pagaminti iki 4000 progresinių akinių lęšių.

„Lietuva tikrai nebus pajėgi tiek lęšių pirkti, tačiau planuojame bent 75 proc. produktų eksportuoti. Pirmiausia tai bus Baltijos šalys, labai aktyviai kalbame su Lenkija ir, aišku, Skandinavija. Jau įdarbinome 15 žmonių, o iki 2017 m., kaip ir įsipareigojome, turėsime 56 darbuotojus, kurie aptarnaus visu pajėgumu dirbančią liniją“, – sakė gamyklos vadovas, UAB BRD generalinis direktorius V.Tuminas.

Norėtume paaiškinti, kad progresiniai akinių lęšiai toli gražu nėra tas pat kas įprasti lęšiai (kuriuos ši linija irgi galės gaminti). Progresinis lęšis turi skirtingų dioptrijų zonas, todėl žmogui pagal poreikį užtikrina gerą matymą įvairiu atstumu. Įsigijus akinius su tokiais lęšiais nebereikia turėti atskirų akinių skaityti ir vairuoti ar televizoriui žiūrėti – vieni jie tinka viskam.

Kodėl dar ne visi tokius turi? Jie turi vieną trūkumą – kadangi gaminti kiekvieną tokį lęšį reikia individualiai konkrečiam žmogui, jis gana brangus. Be to, net pasiryžę mokėti lietuviai ligi šiol turėjo tokio lęšio laukti mažiausiai 2 savaites. „Baltic Optical Dimension“ žada sutrumpinti ne tik laukimo laiką.

„Viena dešimtkart mažesnė tokio tipo gamyklėlė yra Rygoje. Yra keletas didesnių Lenkijoje, tačiau jų technologinis lygis gerokai žemesnis. Taigi dabar užsakius progresinių lęšių reikia laukti keletą savaičių, o mes padarysime per kelias dienas. Be to, vienas mūsų kriterijų – labai konkurencinga kainodara, vadinasi, produktas atpigs ir galutiniam vartotojui.“

Be to, gamyklos vadovybė jau diskutuoja su atsakingais Lietuvos pareigūnais dėl naujų kompensavimo modelių, specialių programų statutiniams pareigūnams kūrimo, žada sudaryti sąlygas senjorams, mažesnes pajamas gaunantiems žmonėms ar vaikams modernius lęšius įsigyti pigiau.

Kol kas prie linijos matyti darbuotojai užsiėmė tik dviejų tipų darbais – grupelė apžiūrinėjo ir ruošė lęšius prieš paleidžiant juos į liniją ir jau pagamintus lęšius dėjo į mašinas, kur jie dengiami atsparumą didinančiais ir atspindžius mainančiais sluoksniais. O vienas krūva įrankių apsiginklavęs vaikinas laukė, kada galės baigtus lęšius dėti į akinių rėmus.

„Visą procesą galima visiškai automatizuoti, išskyrus vienintelę darbo dalį – lęšius į rėmus įdeda žmogus. Technikas per valandą turi įstiklinti 20 akinių“, – pasakojo jis apie savo darbą.

V.Janulevičius savo įžanginėje kalboje ne veltui paminėjo užsiaugintą trečią koją. Optiniai diskai, saulės elementai ir lęšiai – trys skirtingos gamybos linijos ir visose srityse „BOD Group“ dirba aukščiausiu lygiu. Tiesa, paklaustas, ar dabar jau galės atsipūsti, V.Janulevičius atsakė:

„Darbas tik prasideda. Baigėsi pirmas sudėtingas etapas – instaliavimas. O dabar prasideda dar sudėtingesnis – naujos srities, naujos eros kūrimas ir žengimas į priekį. Taip kad viskas tik prasideda.“

Skamba kiek pompastiškai, tačiau jis ne kartą įrodė, kad valdydamas gamyklas, kuriose visi procesai vyksta dengiant sluoksnį po sluoksnio, išmoko kantriai, bet užtikrintai pasiekti net ambicingiausių tikslų. Todėl nenurašytume į fantastikos sritį ir įžanginės kalbos metu V.Janulevičiaus paminėto plano kada nors gaminti lęšius, ant kurių vidinės pusės lazeriu bus projektuojamas ekrano vaizdas.

Bet tai bus ateity, o dabar yra gamykla kaime. Kodėl, juk Vilniuje vietos pakanka ir specialistų daugiau?

„Viena vertus, tai socialinis projektas. Nedarbo lygis Trakų rajone buvo didžiausias, tad ir valstybinės institucijos atsižvelgė į tai, skyrė paramą. Kitas dalykas – čia radome labai kvalifikuotų žmonių iš Alytaus. Gamyklai „Snaigė“ keičiant gamybos profilį atsirado daug puikių specialistų, kurie gali atlikti darbą. Taigi padėsime Dzūkijai mažinti nedarbą, tuo pat metu mažindami savo sąnaudas“, – sakė V.Janulevičius.

Štai toks stebuklas atsirado viename Lietuvos kaime. Na, o „BOD Group“ ateities planuose – kontaktinių lęšių ir net progresinių kontaktinių lęšių gamyba. Bet tai jau kita istorija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Arnoldas Lukošius
(37)
(5)
(32)

Komentarai (3)