Lietuvoje patvirtintos tyrimų programos, atveriančios kelius mokslinių slėnių steigimui  (3)

Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius patvirtino tris jungtinių tyrimų programas, kurių pagrindu prasideda mokslo, studijų ir verslo slėnių steigimas. Institutai ir universitetai, bendradarbiaudami pagal Biomedicinos ir biotechnologijos, Medžiagų mokslo, fizikinių ir cheminių technologijų bei Inžinerijos ir informacinių technologijų jungtinių tyrimų programas, atliks mokslinius tyrimus ir pritaikys juos šiuolaikinėms technologijoms kurti. Dar šiemet numatoma patvirtinti paskutinę, ketvirtąją – Gamtos išteklių ir žemės ūkio jungtinių tyrimų programą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Artimiausiu metu bus pasirašomos slėnių projektų ir nacionalinių kompleksinių programų finansavimo sutartys dėl ES struktūrinių fondų lėšų panaudojimo. Pirmąsias sutartis planuojama pasirašyti 2009 metų pabaigoje. Lėšų suma gali siekti 300 mln. litų.

„Lietuvos mokslui potencialui suteikiama unikali galimybė – aukštosioms technologijoms plėtoti per penkerius metus bus skiriama daugiau nei 800 mln. litų Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir valstybės biudžeto lėšų. Ši finansinė injekcija sukurs tvirtą pagrindą šiuolaikiniams mokslo tyrimams, skatins kurti pažangias technologijas ir jas pritaikyti Lietuvos ūkyje, atvers kelius į tarptautinę rinką, – sako švietimo ir mokslo ministras G. Steponavičius. – Investicijos sudarys sąlygas mokslo ir technologijų šuoliui, sukursime darbo vietas geriausiems mūsų šalies mokslininkams, rengsime aukštos klasės specialistus ir galėsime pasikviesti į Lietuvą prestižinių pasaulio mokslo centrų ekspertų“.

Greta lėšų, valdomų per Švietimo ir mokslo ministerijos programas, tiek pat pinigų numatoma skirti iš Ūkio ministerijos programų. Per jas bus skatinamos verslo inovacijos ir bendradarbiavimas su mokslininkais.

„Slėniuose sukurtos tarptautinio lygio mokslo tyrimų bazės sudarys pagrindą atsirasti inovacijoms, naujomis technologijomis veiklą grindžiančioms įmonėms, pritraukti aukštų technologijų užsienio įmones“, – pabrėžia švietimo ir mokslo ministras.

Siekdama, kad mokslo ir verslo bendradarbiavimui skatinti numatytos lėšos būtų panaudojamos skaidriai ir efektyviai, Švietimo ir mokslo ministerija atidžiai revizavo slėnių programų organizavimo, vertinimo ir kontrolės priemones. Tam buvo pasitelkti ir tarptautiniai ekspertai.

Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje veiks penki slėniai – „Santara“, „Saulėtekis“, „Santaka“, „ Nemunas“ ir „Jūrinis“, – kurių plėtrą kontroliuos keturios jungtinės tyrimų programos. Strateginius sprendimus siūlys švietimo ir mokslo bei ūkio ministrų sudaryta Slėnių priežiūros taryba. Pasiektus jungtinių tyrimų programų rezultatus vertins ir slėnių projektų įgyvendintojus konsultuos iš tarptautinių ekspertų sudaryta Slėnių stebėsenos grupė.

Iš Švietimo ir mokslo ministerijos administruojamų ES struktūrinių fondų paramos ir valstybės biudžeto per artimiausius metus keturiolikai slėnių projektų bus paskirstyti 844,35 mln. Lt., o dešimčiai nacionalinių kompleksinių programų – 168,40 mln. Lt.

Planuojama, kad bendra 2007–2013 metų ES parama Lietuvos mokslo ir verslo sanglaudai iš viso sieks apie 2 milijardus litų. Didžiąją dalį visų programų lėšų numatoma sutelkti keturiems mokslo ir verslo sąveikai imliems sektoriams – gamtos išteklių ir žemės ūkio, biomedicinos ir biotechnologijos, medžiagų mokslo, fizikinių ir cheminių technologijų, inžinerijos ir informacinių technologijų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)