Helsinkyje vykusiame seminare aptarta sėkminga Šiaurės šalių mokslą finansuojančių institucijų patirtis  (0)

Į Helsinkyje vykusį seminarą aptarti tarptautinio bendradarbiavimo patirties praėjusią savaitę rinkosi Šiaurės šalių mokslą finansuojančių institucijų atstovai. Seminaro dalyviai neabejoja, kad sėkmingą tarptautinį bendradarbiavimą lemia mokslininkų ir mokslo institucijų tarpusavio pasitikėjimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Europos Sąjunga dar tik ieško būdų kurti bendrą tyrimų erdvę, o Šiaurės šalyse tokia erdvė jau realiai egzistuoja. Panaši Danijos, Norvegijos, Švedijos, Suomijos kultūrinė, ekonominė ir istorinė aplinka padėjo sukurti tarptautines mokslo programas finansuojančius fondus, lanksčias mobilumo schemas, gilias tarptautinio recenzavimo tradicijas“, – seminaro metu kalbėjo Norvegijos mokslo tarybos atstovas Trygve Lande.

Susidomėjimą sukėlė Šiaurės šalyse paplitęs tarptautinių mokslo programų finansavimo principas, dar vadinamas „bendro katilo“ (angl. „common pot“) principu. „Jo esmė ta, kad šalys į bendrą fondą lėšas įneša nereikalaudamos garantijų, kad ne mažesnė, nei jų įnešta lėšų suma, atiteks būtent tos šalies mokslininkams. Toks finansavimo modelis iš tiesų reikalauja didelio tarpusavio pasitikėjimo“, - pasakojo Tina Varberg, Šiaurės šalių mokslo tarybų Humanitarinių ir socialinių mokslų jungtinio komiteto (NOS-HS) sekretorė.

Seminaro dalyviai taip pat pastebėjo, kad šis susitikimas buvo proga pačioms Šiaurės šalių institucijoms geriau susipažinti su panašių kaimyninių šalių organizacijų vykdoma veikla. Vienas iš įvardintų bendrų strateginių tikslų – mokslinio bendradarbiavimo plėtojimas su tokiomis šalimis kaip Kinija, Indija, Čilė, Brazilija.

„Mūsų šalys mažos, todėl būtina atsirinkti, su kuriomis trečiosiomis šalimis ir kokiose mokslo srityse reikia bendradarbiauti. Kokie bus bendrų mokslinių programų rezultatai ir ar pavyks sukurti produktyvią bendro pasitikėjimo atmosferą tarp skirtingų kultūrų bei tradicijų valstybių - parodys laikas“, – pažymėjo Are Strause, Danijos mokslinių tyrimų politikos centro atstovas.

Į seminarą buvo pakviesti ir Baltijos šalių atstovai. Lietuvai atstovavo Lietuvos mokslo tarybos mokslinė sekretorė Brigita Serafinavičiūtė. Tai buvo pirmasis iš Europos Komisijos inicijuotų tarptautiniam bendradarbiavimui aptarti skirtų renginių, kurio šeimininkais buvo Suomijos mokslų akademija. Kitą susitikimą numatyta surengti Briuselyje dar šių metų gruodžio mėnesį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)