Paskelbti Lietuvos mokslo premijų laureatai  (0)

Lietuvos mokslo premijų komisija paskyrė 2008 metų Lietuvos mokslo premijas. Komisija nusprendė premijuoti 15 mokslo darbų humanitarinių ir socialinių, fizinių, biomedicinos bei technologijos mokslų srityse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Humanitarinių ir socialinių mokslų sekcijoje Fundamentinių ir taikomųjų mokslinių tyrimų darbų grupėje premijos skirtos Bronislovui Genzeliui už darbų ciklą „Lietuvos kultūros istorijos tyrinėjimai (kultūrologiniai ir politologiniai aspektai) (1988–2007 m.)“ ir Aleksui Girdeniui už darbų ciklą „Fonologijos, dialektologijos ir kalbos istorijos tyrimai (1996–2003 m.)“.

Taikomosios mokslinės veiklos (eksperimentinės plėtros) darbų grupėje premija skirta Eugenijui Jovaišai už darbų ciklą „Istorija ir kompiuteriai (1997–2007 m.)“.

Fizinių mokslų sekcijoje Fundamentinių ir taikomųjų mokslinių tyrimų darbų grupėje: Remigijui Gaškai, Sauliui Juršėnui, Edmundui Kuokščiui, Gintautui Tamulaičiui už darbų ciklą „Trumpabangės optoelektronikos puslaidininkių ir jų kvantinių darinių optinė spektroskopija (2001–2007 m.)“. Taip pat Audriui Padarauskui, Vidai Vičkačkaitei už darbų ciklą „Chromatografiniai ir elektromigraciniai metodai: naujos derivatizacijos, koncentravimo ir atskyrimo sistemos (1993–2007 m.)“.

Taikomosios mokslinės veiklos (eksperimentinės plėtros) darbų grupėje premijuota Meilutė Kabailienė už darbų ciklą „Naujų paleobotaninių tyrimo metodų sukūrimas ir jų taikymas, atkuriant gamtinės aplinkos raidą poledynmetyje Lietuvoje (1977–2007 m.)“. Premijos skirtos ir Arūnui Krotkui, Klemensui Bertuliui, Ramūnui Adomavičiui, Vaidui Pačebutui, Andrejui Geižučiui už darbų ciklą „Puslaidininkinių medžiagų ir darinių, skirtų terahercų diapazono optoelektronikos prietaisams, tyrimai (1997–2007 m.)“.

Biomedicinos mokslų sekcijoje Fundamentinių ir taikomųjų mokslinių tyrimų darbų grupėje premijos skirtos Jonui Jurevičiui, Vyteniui Arvydui Skeberdžiui už darbų ciklą „Širdies miocitų ir Amono rago neuronų viduląstelinės signalizacijos ir erdvėskyros ypatumai (1994–2007 m.)“. Taip pat Česlovui Venclovui už darbų ciklą „Bioinformatikos metodų kūrimas ir jų taikymas baltymų struktūrai, funkcijai ir evoliucijai tirti (1994–2007 m.)“.

Taikomosios mokslinės veiklos (eksperimentinės plėtros) darbų grupėje premijuotas Gediminas Arvydas Biziulevičius už darbų ciklą „Gydymo mikrobinės ląstelės sienelę ardančiais fermentais koncepcijos vystymas (1975–2007 m.)“, Irena Brazauskienė, Zenonas Dabkevičius, Roma Semaškienė už darbų ciklą „Žemės ūkio augalų grybinių ligų plitimo dėsningumų tyrimai ir efektyvių kontrolės metodų kūrimas bei diegimas (1982–2007 m.)“.

Technologijos mokslų sekcijoje Fundamentinių ir taikomųjų mokslinių tyrimų darbų grupėje: Rimantui Barauskui, Rimantui Belevičiui, Rimantui Kačianauskui už vadovėlį „Baigtinių elementų metodo pagrindai“ ir mokslo darbų ciklą „Baigtinių elementų metodas: modeliai ir taikymai (1988–2007 m.)“. Taip pat Juozui Vidui Gražulevičiui už darbų ciklą „Naujos elektroaktyvios organinės medžiagos optoelektronikai (1998–2007 m.)“.

Taikomosios mokslinės veiklos (eksperimentinės plėtros) darbų grupėje: Stanislavai Nerutei Kligienei, Antanui Leonui Lipeikai, Evaldui Robertui Ožeraičiui, Adolfui Laimučiui Telksniui už darbų ciklą „Informacinės technologijos lietuvių kalbai ir kultūrai (1995–2007 m.)“. Taip pat – Antanui Pedišiui, Jurijui Tonkonogijui, Gediminui Zygmantui, Nerijui Pedišiui už darbų ciklą „Valstybės etalonų ir eksperimentinės įrangos komplekso skysčių, dujų ir šilumos kiekių vertėms atkurti ir jų matavimo priemonėms tirti ir bandyti sukūrimas (1995–2007 m.)“.

Premijas konkurso tvarka skiria Lietuvos mokslo premijų komisija, vadovaudamasi Vyriausybės 1993 m. nutarimu. Kasmet skiriama ne daugiau kaip 16 premijų. Lietuvos mokslo premijos dydis – 44,2 tūkst. litų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)