Elektros energetika – kas tai?  (6)

Mūsų respublikos vartotojams kiekvieną parą tiekiama apie 2 230 000 kWh elektros. Tam reikia viso komplekso įrenginių, skirtų elektrai gaminti, jos kokybei gerinti, elektrai transportuoti, paskirstyti vartotojams ir vartoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmoji žmogaus pažintis su elektra tikriausiai buvo per žaibus ir jų padarinius. Iš pradžių žmogus manęs žaibą esant Dievo siųsta bausme, drakonu, vėliau nustatė jo prigimtį. Patrinto gintaro savybė traukti daiktus buvo žinoma Graikijoje dar 600 m. pr. Kr., tačiau elektrotechnikos istorija dažniausiai pradedama nuo graiko išminčiaus Talio, kuris pirmasis aprašė šią gintaro savybę. Šiandien, žinoma, niekas elektros negamina, trindamas gintarą į vilną, amžiams prasmego balanos gadynė. Elektros energiją gamina įvairios elektrinės: šiluminės elektrinės (taip pat ir atominės); vandens jėgainės (hidroelektrinės su užtvankomis, hidroakumuliacinės), kiti elektros gamybos įrenginiai (potvynius ir atoslūgius išnaudojančios elektrinės, saulės elektrinės, vėjo jėgainės, dyzeliniai, dujiniai elektros gavybos įrenginiai). Lietuvoje elektros energetika pradėjo vystytis tik XIX amžiaus pabaigoje dėl privačių interesų. Rietavo dvaro (Plungės apskr.) savininkai Oginskiai pirmiausiai apšvietimui ir šildymui, o vėliau ir kai kuriems savo pramonės įrenginiams – geležies liejyklai, lentpjūvei, malūnui, plytinei – 1892m. šalia lentpjūvės pasistatė elektrinę ir nutiesė laidus į dvarą ir parką. Įrengtas apšvietimas Rietavo bažnyčioje, kurioje dar iki šiol išliko autentiškas šviestuvas. Elektros energijos kelias nuo gamintojo iki vartotojo yra labai sudėtingas. Perduodant elektros energiją dideliais atstumais, norint sumažinti nuostolius, turi būti keliama perduodama įtampa, o vartojimo vietose ji vėl turi būti sumažinama iki konkrečiam vartotojui reikalingo dydžio. Todėl jai perduoti ir paskirstyti sukurtos sudėtingos sistemos. Elektrinės paprastai jungiamos į elektros tinklų sistemas – elektros energetikos sistemas. Elektros energetikos sistema yra dalis energetikos sistemos, kurioje vyksta bendras elektros ir šiluminės energijos režimas, tolygi gamyba ir paskirstymas. Elektros tinklu yra vadinama elektros sistemos dalis, sudaryta iš įvairios įtampos linijų ir pastočių. Elektros tinklas naudojamas elektrinių gaminamai energijai perduoti, transformuoti ir skirstyti. Tinklai gali būti žemosios (iki 1000V), vidutinės (6-35kV) ir aukštosios (vidutinė ir didesnė) įtampos. Taigi elektra pasiekia vartotojus per generavimo, perdavimo ir skirstomuosius tinklus.

Daromi bandymai, kaip elektrą perduoti be laidų lazerio spinduliais, mikrobangomis, naudojant superlaidumo principą.

Elektros energijos poreikis labai priklauso nuo atskirų šalies pramonės šakų, komunalinių buitinių vartotojų išsivystymo lygio.

Elektros energija yra prekė ir jos rinka turi būti liberalizuota, atvira konkurencijai. Kiekvienas vartotojas gali laisvai pasirinkti elektros energijos tiekėją bei perkamos energijos kainą. Lietuvoje šiuo metu tokią galimybę turi tik laisvieji vartotojai.

Pagrindiniai elektros rinkos dalyviai:

  • elektros energijos gamintojas (gamina ir parduoda elektros energiją prekybos įmonėms ar tiesiogiai vartotojams);
  • elektros tinklo operatorius – Lietuvoje perdavimo tinklo operatorius yra AB ,,Lietuvos Energija” ;
  • elektros energijos prekybos įmonė (perka elektros energiją iš gamintojo ar gamina pati ir parduoda vartotojui);
  • elektros energijos tiekėjas (tiekėju yra laikoma kiekviena įmonė, parduodanti elektros energiją rinkoje. Juo gali būti tiek elektros energijos gamintojas, tiek elektros energijos prekybos įmonė, privati, valstybinė ar žinybinė). Lietuvoje šiuo metu yra dvi tiekėjų kategorijos- visuomeninis tiekėjas ir nepriklausomi tiekėjai. Visuomeniniu tiekėju laikomi AB Rytų skirstomieji tinklai ir AB Vakarų skirstomieji tinklai.

Taigi elektros energetikos sektorius – tai nacionalinio ūkio energetikos sektoriaus dalis, susijusi su elektros energijos gamyba, perdavimu, skirstymu ir tiekimu. Elektros energetikos sektorių sudaro elektros energijos gamintojai, tiekėjai, perdavimo ir skirstymo įmonės, rinkos operatorius, perdavimo bei skirstomųjų tinklų operatoriai. Kalbant apie elektrotechniką kaip apie inžinerijos mokslą, tiriantį ir įgyvendinantį elektros techninio pritaikymo sprendimus, reikia paminėti, kad prasidėjo šio mokslo diferencijavimas. Šiame kontekste po elektros energetikos atsirado nauja šaka-vartotojų elektros ūkis, apimantis miestų, gyvenviečių, pramonės ir visuomeninės paskirties įmonių bei bendrovių elektros ūkį.

Kam rekomenduojama studijuoti šią specialybė ?

Elektros energetikos specialybės inžinierių veiklos sritis tokia įvairi (inžinieriai tyrinėtojai, projektuotojai, technologai, eksploatacininkai ir administratoriai), kad ją studijuoti gali kiekvienas mėgstąs techniką jaunuolis ar mergina. Jūs turite būti kūrybingas ir, žinoma, domėtis, kas ir kaip įrengta, gebėti suformuluoti savo idėjas ir atvaizduoti jas popieriuje. Padidėjęs elektros energijos gamybos technologinio proceso automatizavimo lygis kelia šiuolaikiniam specialistui didelius kompiuterinio raštingumo reikalavimus. Elektrinės pamainos viršininkui “pelė” yra pagrindinis valdymo įrankis.

Žinoma, reikės paprakaituoti, siekiant gerų rezultatų. Sunku suprasti situaciją, kai daugelis jaunų žmonių turi visus polinkius ir galimybes, kad galėtų savo veiklą skirti elektros energetikai, bet tuo nepasinaudoja.

Kviečiame studijuoti elektros energetikos specialybės specializacijas Kauno technikos kolegijoje, ir Jums netruks įdomių studijų, darbo ir duonos.

Trumpai apie inžinierių elektriką

Apie 85% ūkio šakų negali egzistuoti be rimto elektrotechninio personalo. JAV šiandien dirba 1,2 milijono inžinierių elektrikų. Ši antra pagal poreikį profesija tapo nacionalinė. Elektriko profesija yra susijusi su visiškai unikaliu mąstymu, kuris nėra būdingas kitų profesijų atstovams. Pirma, ir patyręs elektrikas, ir tuo labiau naujokas, turėtų visiškai aiškiai suvokti, ką ir kaip daro, vėl ir vėl prisimindami kolegų mokytojų žodžius. Antra, ši profesija reikalauja išskirtinės logikos, kuri reikiamu momentu turi suveikti automatiškai. Trečia, elektrikas turi būti komunikabilus, kitaip neišvengs konfliktų. Šios profesijos esmė – sumaniai veikti bet kokioje situacijoje, minimaliomis priemonėmis siekiant tikslo.

Kuo patraukia elektros energetikos specialybė?

Savo universalumu. Elektros inžinieriai išklauso modulius ne tik apie elektros, bet ir apie šilumos energetiką, gali dirbti bet kuriame elektros energetikos arba kituose ūkio sektoriuose, nes įmonėms reikia tokių universalių specialistų, o tai žymiai praplečia jų galimybes įsidarbinti.

Energetikos profilio įmonės dirba stabiliai, be prastovų ir bankrotų procedūrų. Darbas energetikos srityje visada buvo laikomas labai atsakingu, kadangi nuo inžinieriaus – elektriko priklauso šimtų tūkstančių žmonių gerovė. Todėl šis darbas visada yra vertinamas ir tinkamai apmokomas.

Elektrinės, elektros tinklai ir kitos energetikos įmonės, tapusios finansiškai nepriklausomos, turi galimybę kelti darbuotojams atlygius, investuoti į gamybos plėtrą, įsigyti naują techniką, diegti modernias technologijas.

Ar nebus šių specialistų pertekliaus?

Praktinių įgūdžių elektros energetikos studentai įgyja praktikų metu šiuolaikinėse įmonėse AB „Lietuvos energija“, AB „Vakarų skirstomieji tinklai“ ir AB „Rytų skirstomieji tinklai“, kuriose didelė reikšmė skiriama techninei ir mokslinei pažangai, specialistų ugdymui. Gerai užsirekomendavę studentai įtraukiami į personalo rezervą ir įdarbinami nuolatiniam darbui.

Daugelis KTK energetikos ir elektronikos katedros absolventų jau dabar užima aukštus postus energetikos sektoriuje. Gabiausi studentai yra siunčiami toliau mokytis į šalies ir užsienio universitetus.

Kaip teigiama Nacionalinėje energetikos strategijoje, pertvarkius Lietuvos elektros energetiką, jaunų specialistų poreikis turi žymiai išaugti.

Todėl būkite konservatyvus! Nesusiviliokite madingų specialybių pavadinimu kaip masalu. Linkime Jums teisingo pasirinkimo ir laukiame Jūsų! Atnaujintoje elektros energetikos studijų programoje mes siūlome Jums net keturias specializacijas. Mes suteiksime Jums naujų žinių, inovacijų, idėjų, kurios padės sėkmingiau prisitaikyti prie kintančių rinkos sąlygų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: