„Tiksliukams“ dar platesnės darbo ir tobulėjimo galimybės  (0)

Kai mūsų abiturientai bei jų mokytojai klausia, kokia gi yra fundamentaliųjų mokslų perspektyva Lietuvoje, mes nuolat kalbame apie pasaulines tendencijas, neišvengiamą aukštųjų technologijų vystymąsi ir jų šviesią perspektyvą Lietuvoje. Deja, ne visiems lengva naujus kelius praminti patiems. Todėl dažnas jaunuolis atkakliai prašo pavyzdžių, kur gi čia tos aukštosios technologijos Lietuvoje – pavyzdžiui, vadybininkas galės eiti batų pardavinėti, o ką veikti fizikui ar medžiagų mokslų inžinieriui? Kur aukštųjų technologijų pramonė Lietuvoje ir kokios tos įmonės? Ir deja, bet jų netenkina paprastas atsakymas, kad jas dar reiktų sukurti bei išplėtoti, ir kad būtent šiame etape yra labai daug galimybių taikomąją fiziką, medžiagų mokslą ar kitas sritis gerai išmanantiems ir iniciatyviems žmonėms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau šios prognozės nėra idealistinis dėstytojų noras tikėti šviesia ateitimi. Visa tai jau vyksta. Tiesa, lėtai, su nemaža inercija, tačiau neįmanoma nepastebėti pakankami didelių ir ryžtingų žingsnių į aukštųjų technologijų sritį. Didelį postūmį tam duoda valstybės ir Europos Sąjungos lėšomis bei iniciatyvomis remiamas integruotų mokslo, studijų ir verslo centrų steigimas. Iš viso jų numatyta 5, o vienas jų, Kauno „Santakos“ slėnis, įsikurs prie pat Kauno technologijos universiteto Matematikos ir gamtos mokslų fakulteto (buvusio Fundamentaliųjų mokslų fakulteto). Vien šiame centre numatyta apie 200 darbo vietų. Ir ne bet kokių – čia dirbti galės tik aukštą kvalifikaciją ir gerą fundamentaliųjų mokslų žinių pagrindą turintys inžinieriai bei mokslininkai.

Kol kas prognozuojant sukuriamas darbo vietas labai sunku įvertinti, kiek šie mokslo ir verslo centrai paskatins naujų verslų sukūrimą. Pats geriausia to pavyzdys – šių metų sausio mėnesį per žiniasklaidą nuskambėjusi džiugi žinia, jog Lietuvos aukštųjų technologijų įmonės, susijungusios į Fotoelektros technologijų ir verslo asociaciją pradeda vystyti itin perspektyvią Fotoelektros technologijų – saulės energetikos gaminių pramonės šaką. Vien šiuo metu net 5 įmonės Lietuvoje ruošiasi pradėti gaminti saulės elementus, o trys iš jų (bendrovės „BOD Group“, „Baltic Solar Energy“ ir „Baltic Solar Solutions“) jau suplanavusios įsikurti Santaros slėnio Visorių informaciniame technologiniame parke . Puikus pavyzdys kaip verslo įmonės gali susilieti su mokslo ir verslo centrais. Neabejotinai panašios tendencijos vystysis ir Kaune kuriamuose centruose – dabar klausimas tik tame, kas pirmas užims atsivėrusias nišas ir įsitvirtins rinkoje.

Tad mes siūlome gabiems moksleiviams, linkusiems į taikomąją fiziką, taikomąją matematiką, informatiką ar chemiją nesusigundyti „išmindžiotais“ socialinių ar vadybos mokslų keliais, o rinktis fizinių mokslų inžinerines specialybes (pvz. taikomąją fiziką, medžiagų mokslą ar taikomąją matematiką) – toks pasirinkimas yra daug universalesnis. Juk daugėjant inovatyvių įmonių bei mokslinių centrų, žymiai išaugs fizinių mokslų specialistų poreikis, o iš vadybininkų mokslininko ar inžinieriaus nepadarysi…

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)