Gamtos ir visuomenės dėsnių sąsajos. Pirma dalis: žmogus – paprasta svyruoklė!  (0)

Fizikos mokslo objektas – gamtoje vykstantys reiškiniai ir dėsniai, todėl nebus klaida, jei pavadinime žodį „Gamtos“ keisime žodžiu „Fizikos“. Išmanant fiziką, galima rasti daug įdomių sąsajų tarp joje nagrinėjamų ir visuomenėje ar jos dalyje vykstančių reiškinių ir dėsnių. Šie „atradimai“ galėtų būti prieinami daugumai kaip pilkos kasdienybės nuspalvinimo priemonė. Kad gyvenimas būtų spalvingesnis turime stengtis ir mes – mokytojai/ dėstytojai teikdami moksleiviams/ studentams ne tik „sausas“ dalyko žinias, bet ir jį populiarinantį turinį.

Pirmajame straipsnyje pabandykime patyrinėti, kaip yra susijusi paprasta svyruoklė ir žmogus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pradėkim nuo rezonanso. Tai reiškinys, kai ženkliai padidėja priverstiniais svyravimais svyruojančio kūno amplitudė priverstinės jėgos svyravimų dažniui sutapus su kūno savųjų svyravimų dažniu. Šviežias pavyzdys – vyriausybės reikalavimas turgaus prekeiviams turėti kasos aparatus sukėlė audringą smulkaus verslo atstovų nepasitenkinimą. Minėtoje visuomenės dalyje pasireiškė reakcija į žinią jiems rūpimu klausimu – įvyko rezonansas.

Žmogus - paprasta svyruoklė, gyvenanti savo gyvenimą ir laisvai (ramiai) svyruojanti savaisiais svyravimais (turintis savus interesus, mintis, lūkesčius) tol, kol jo nepasiekia išorinė jėga (žinia), kurios dažnis sutampa su jo (ryškiai atitinka ar prieštarauja jo lūkesčiams). Fizikoje dažnių sutapimas, visuomenėje – svarbių interesų užkliudymas. Žmogus į tai negali nereaguoti ir savo protestą reiškia „svyruodamas didesne amplitude“ – piketuodamas, mitinguodamas ar net badaudamas. Tai neigiamo rezonanso pavyzdys. Šio reiškinio teigiamas pavyzdys galėtų būti nuobodžiaujančių moksleivių/studentų džiaugsminga reakcija į žinią, kad pamokos/paskaitos baigsis žymiai anksčiau nei įprastai ar, kad įvertinimą jie gavo žymiai aukštesnį nei tikėjosi.

Į ką dabar „rezonuoja“ moksleiviai/studentai? Dauguma, veikiausiai, į artėjusį pavasarį ir atostogų lūkesčius, o abiturientai/absolventai, manau, į mintis apie neišvengiamus baigiamuosius egzaminus. Fizikos tiesas galima susieti ir su egzaminais, bet apie tai šiek tiek vėliau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Artūras Gavėnas
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: