Gamtos ir visuomenės dėsnių sąsajos. Trečia dalis: inertiškumas arba - ko nemėgsta Gamta?  (0)

Tai bet kokio kūno savybė išlaikyti pastovią judėjimo būseną t.y. greitį ir judėjimo kryptį. Visi šia prasme esam inertiški ne tik kaip fizikiniai kūnai: inertiški mūsų požiūriai, nuostatos, nuomonė, mąstymo būdas ir, aišku, charakteris. Norint šią savybę įveikti fizikoje naudojama jėga, t.y. vieno kūno poveikis kitam kūnui, o žmonėms norint pasikeisti būtinos nemenkos dvasinės pačių ir/ar kitų visuomenės narių pastangos. Be to, tam reikia ir laiko. Kartais nepakanka ir viso gyvenimo...

Ne veltui liaudyje sakoma: „Lenk medį, kol jaunas”!


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo mažų dienų tėvai stengiasi savo vaikus „lenkti“ prie darbo, gerų manierų, pagarbos sau ir aplinkiniams. Taip ir turėtų būti. Tačiau, kai kurie jų perlenkia ir imasi „šlifuoti“ charakterį ir net keisti mąstymo būdą! Būtent charakteris ir mąstymo būdas labiausiai inertiški ir juos pakeisti sunkiausia. Išmintingi tėvai tai supranta ir kreipia atžalas atitinkančios jų charakterio savybes veiklos linkme.

Išvada – žmogus iš esmės nesikeičia. Neveltui visais laikais specialiosios tarnybos, rinkdamos jų akiratyje atsidūrusių žmonių dosjė, visada domėdavosi, kokie jie buvo šeimoje, mokykloje. Gal moksleiviams, renkantis gyvenimo kelią, vertėtų pasiklausti tėvų, kokie jie buvo vaikystėje, kad paminėtas charakterio savybes galima būtų derinti su pasirinkimu.

Belieka tik priminti, kad patys fizikai turi mechaninio inertiškumo analogą elektromagnetizme – induktyvumą. Dėka jo elektros srovė grandinėje negali padidėti ar sumažėti per nulinį laiko tarpą. Grandinės induktyvumo įtaka aiškinama remiantis saviindukcijos reiškiniu. Nuolatinės srovės grandinėje saviindukcija pasireiškia jos įjungimo ir išjungimo momentu, o 50 Hz dažnio tinkle tokie „jungimai“ kartojasi 100 kartų per sekundę! Kintant srovei grandinėje atsiranda proporcinga jos kitimo greičiui saviindukcijos elektrovaros jėga, kuri ir stabdo srovės kitimą. Gamta nemėgsta staigių judesių!

Klausimas pamąstymui

Keliaudamas autobusu pastebėjau, kad būdamas su didelės masės kuprine, autobusui pradedant važiuoti, išsilaikydavau ženkliai nepasviręs daug lengviau, nei mano draugai su lengvesnėmis kuprinėmis ir be jų. Įdomu, kodėl?

Nemažiau įdomu, kaip paaiškinti keistus dalykus, kurie vyko stabdymo metu. Kas nutikdavo autobusui stojant?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Artūras Gavėnas
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: