Tiksliųjų mokslų studijos KTU: „mokomės ne mokyklai, o gyvenimui“  (0)

Žinia, Lietuvos ateitis pastatyta ant technologijų kortos ir tik laiko klausimas, kada bus ištrauktas koziris. Todėl svarstant, kurį studijų kelią pasirinkti, pirmiau savęs reikėtų paklaust, o kokią ateitį nori matyti. Galbūt perskaitę šį tinklaraščio įrašą, į viską pažvelgsite šviesesnėmis akimis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tad apie ateitį, o ir fundamentaliųjų mokslų studijas bei šios mokslo srities perspektyvas kalbėjomės su Kauno technologijos universiteto Matematikos ir gamtos mokslų fakulteto (buvusio Fundamentaliųjų mokslų fakulteto) (KTU FMF) prodekanėmis Živile Rutkūniene ir Jurgita Dabulyte – Bagdonavičiene.

Šiek tiek statistikos: pagal Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendram priėmimui organizuoti pateiktus duomenis, 2011 metais į Lietuvos aukštąsias mokyklas pakviesta studijuoti 31 570 pirmakursių. 23 434 iš jų šiųmetiniai abiturientai, o 8 136 mokyklas baigę anksčiau – ir tai yra pastarojo dešimtmečio rekordas. Ne išimtis – ir FMF. 

Net 41 proc. pakviestųjų studijuoti pasirinko fizinius ir technologinius mokslus. Pernai šis skaičius buvo daugiau nei perpus mažesnis – 18 proc. Taigi drąsiai galime sakyti, kad susidomėjimas techniškosiomis studijomis, kurios dabar ypač reikalingos Lietuvai, didėja! 

KTU šiemet studijas pradėjo 2247 studentai, o tai 221 studentu daugiau nei pernai. Smagu, kad jaunuoliai siekia įgyti aukštąjį išsilavinimą ir vertina Lietuvos universitetų studijų kokybę. FMF fakultetas taip pat gali pasidžiaugti, kad šiais metais taikomosios matematikos studijas pradeda 88 studentai, o taikomosios fizikos bei medžiagų mokslo ir nanotechnologijų studijas pasirinko po 16 studentų. Naujai įstojusių studentų žinios, vertinant pagal stojimo konkursiniu balus, yra pakankamai aukštos.

Kadangi pradėjome kalbėti apie fundamentaliuosius mokslus, kai kuriems galbūt kilo klausimas, kas tai yra – kokio mokslo sritis ir su kokiais dalykais ji susijusi? Šis mokslas skirtas įgyti objektyvias žinias apie gamtą ir visuomenę. Objektyvus žinojimas plečiamas paneigiant ankstesnius, nepakankamai objektyvius gamtos ir visuomenės modelius, arba papildant žinias teoriškai ir eksperimentiškai įrodytais naujausiais faktais. Fundamentaliųjų mokslų atstovai tiria tikrovę. Todėl šis mokslas kartais įvardijamas kaip „grynasis“ mokslas. UNESCO (Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacija) fundamentaliesiems mokslams priskiria: molekulinės biologijos, biotechnologijos, chemijos, teorinės ir taikomosios fizikos bei matematikos disciplinas. Taip pat – su žmogaus sveikata, aplinkos ir žmogaus gerovės apsauga susijusias tarpdisciplinines sritis. 

Na, o ką galėtų pasiūlyti studijuoti KTU FMF? Siūlome studijuoti taikomąją matematiką, taikomąją fiziką, medžiagų ir nanotechnologijų, medicinos fizikos, medžiagų mokslų studijų programas. Kaip manote, ar tai įdomios programos šiuolaikiniam studentui? Ir kuo perspektyvios šios studijos? Kadangi šiuolaikinė darbo rinka orientuojasi į universalų ir plataus profilio, greitai galintį persiorientuoti specialistą, siauros specializacijos nėra itin paklausios. Būtent dėl to būsimas studentas, rinkdamasis, kur jam studijuoti ir kaip pasiekti karjeros aukštumų, turi pagalvoti apie studijų programas, kurios aprėpia platų studijuojamų dalykų spektrą: fiziką, matematiką, chemiją informatiką, ekonomiką, filosofiją... FMF studijų programose didelis dėmesys skiriamas ne tik specialybiniams dalykams, bet ir „pagrindiniams“ mokslams. Todėl mūsų fakulteto studijų programos domina ir „grynuosius“ matematikus ar fizikus, ir tuos, kurie savo ateitį nori sieti su ekonomika, verslu, informacinėmis technologijomis, taikomaisiais inžinerijos mokslais.

Studijų laikotarpiu įgyjama plataus spektro žinių. Todėl jau būdami absolventais, FMF studijas bebaigiantys studentai jau yra plačios erudicijos, kūrybingi specialistai, įgiję matematikos, fizikos, medžiagų mokslų ir jų taikymo aspektais aktualių žinių bei moka savarankiškai tyrinėti, modeliuoti ir išmoktus dalykus taikyti naujose situacijose. Taip pat gali įvertinti priimamus sprendimus, išrinkti optimaliausius. Ir tuo pagrindu plėtoti savo asmeninę karjerą pasirinktoje srityje. Būdami kompetentingais specialistais, jie be problemų įsilieja į darbo rinką.

Ar tenka sulaukti būsimų studentų laiškų, besvarstančių kur ir ką studijuoti? Į kokius klausimus teko atsakyti? Dauguma moksleivių jau mokykloje apsisprendžia, kuriuos mokslus jie norėtų studijuoti. Tačiau, kurią konkrečią studijų programą pasirinkti, kad lūkesčiai būtų pateisinti, nuspręsti sunku. Todėl dažniausiai sulaukiame „praktiškų“ klausimų: apie studijų programas, įsidarbinimo galimybes įgijus vieną ar kitą specialybę, apie tai, kurį universitetą reikėtų pasirinkti, kokios galimybės išvykti dalinėms studijoms į užsienio universitetus, kaip ir kur atliekama praktika ir kt.

Visi prisimename vaikystę – mažai pareigų, daug norų ir svajonių... Vėliau vis rimtėjame ir įninkame į kasdienybę. Todėl rūpi paklaust, ar sunku būsimiems specialistams studijuoti KTU FMF? :) Ar studijos neužgožia asmeninio gyvenimo ir kitų, lygiagrečių siekių? Pasak Senekos – „mokomės ne mokyklai, o gyvenimui“. Šiuolaikinis gyvenimas ir jo tempas reikalauja didelių intelektualinių investicijų, todėl norint pasiekti savo užsibrėžtų tikslų – reikia nemažai dirbti ir stengtis. Taip, studijos KTU FMF yra tikrai nelengvos, tačiau įveikus visus sunkumus atsiveria plačios galimybės. Svarbiausia – mėgautis studijų laikotarpiu ir džiaugtis jau pasiektais rezultatais. Dirbti ir stengtis tikrai verta. Juk fundamentaliųjų mokslų specialistams darbo rinkoje atviros visos durys. O išmokti suderinti daugelį norų – tai šiuolaikinio pasaulio dovana žmogui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Julius Majauskas
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)