Nanogeliai: protingosios tabletės bei biomedžiagų konteineriai  (0)

Tęsiame pasakojimą apie nanogelius - biomedžiagas, kurios būna lengvai pasisavinamos organizmo, suvirškinamos arba pasišalinti iš jo, nesukeldamos pavojaus biologinėms sistemos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Plačiau šių medžiagų ypatybės aprašytos pirmojoje straipsnio dalyje. Panaudojant tokias biomedžiagas šveicarų farmacijos kompanija „Novartis“ kartu su JAV biologinių lustų gamintoja „Proteus Biomedical“ kuria „protingąsias“ tabletes.

„Protingoji“ tabletė

Jos bus skirtos organų transplantaciją patyrusiems pacientams, kuriems reikalingas nuolatinis vaistų vartojimas juos apsaugantis nuo organų atmetimo reakcijos. Šios tabletės patekusios į organą - taikinį siųs signalą su duomenis apie jų tikslų patekimo laiką, pavadinimą, dozę į jutiklį, kuris bus pritvirtintas prie paciento odos. Šiuo metu jau yra žinomi keli virškinamieji analoginiai lustai, sukurti ir pagaminti JAV kompanijoje „Proteus Biomedical“. Jie leidžia nustatyti širdies mušimų dažnį bei kūno temperatūrą.

Moksliniai tyrimai taip pat vykdomi, kuriant biomedžiagos konteinerį - nešiklį su valdomu vaistų dozavimo mechanizmu. Jis ne tik perneš biologinėse sistemose nestabilius, lengvai skylančius arba toksinius terapinius bei diagnostinius preparatus į tam tikrus organus, pažeistas ląsteles, bet ir išskirs reikiamus preparatus, atsižvelgus į esamą situaciją ir nesukeldamas pavojaus sveikiems audiniams.

Panaudojant „protingąsias“ biomedžiagas galima stebėti biologinių sistemų temperatūros, pH, elektrinio lauko, cheminių ir fiziologinių medžiagų koncentracijų polyčius. Tai leis ne tik atlikti ne tik procesų, vykstančių biologinėse sistemose, monitoringą, bet taip pat prognozuoti ir kontroliuoti jų eigą. Be to „protingosios“ biomedžiagos ne tik gebės patekti medžiagas į biologines sistemas, bet ir pašalinti iš jų toksines, kancerogenines arba radioaktyviasias medžiagas. Šiuo atveju biologinė sistema gali būti ne tik biologinė ląstelė, bet ir naftos, chemijos ir radioaktyviais produktais užteršti milžiniški vandens telkiniais arba dirvožemio plotai.

Nanogeliniai konteineriai – vaistų nešikliai

Carnegie Mellon Universito mokslininkai Daniel Siegwart ir Krzysztof Matyjaszewski susintetino netoksiškus, bioskaidžius, mažiau nei 300 nm dydžio sferinės formos nanogelius. Jie perneša toksiškus, priešvėžinius vaistus (doxorubicin) vaistus tiesiai į taikinį-vėžio ląstelę, nesukeldami pavojaus aplinkiniams audiniams.

Chemosensibilizacija – tai nauja terapija nanogeliais, kurie padidina vėžinių ląstelių jautrumą chemoterapijos preparatams (Erin B Dickerson, William H Blackburn, Michael H Smith, Laura B Kapa, L Andrew Lyon, John F McDonald, Dickerson et al. BMC Cancer 2010, 10:10). Branduolinis - sferinis (core-shell) nanogelis sintezuojamas panaudojant poliaktrilamidinius polimerus. Korėtame branduolyje patalpiname chemoterapinį preparatą, o į korėtą kriauklę įskiepijame taikiniams būdingas aktyviąsias grupes ( pvz. : 12 amino rūgščių peptidą (YSA).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)