Pelnas ir rizika – neatsiejami investavimo palydovai  (0)

Jeigu investicijas reikėtų apibūdinti tik dviem žodžiais, manau, niekas nesuabejotų ir joms charakterizuoti pasirinktų žodžius - pelnas ir rizika. Tai faktoriai, kurie geriausiai įvertina šį žodį. Kas yra pelnas - puikiai suvokiama ne tik investuotojams, bet ir eiliniams žmonėms, tačiau kaip reikėtų įvertinti riziką ir išvengti galimų nuostolių, klausimas rūpimas ne tik finansų rinkos dalyviams ar jos specialistams, tačiau ir statistikams, aktuarams bei matematikams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Investavimo samprata neatsiejama nuo termino - investicijos, kurios Lietuvos Respublikos Vyriausybės patvirtiname Lietuvos Respublikos Investicijų įstatyme apibrėžiamos taip: <...> investicijos - piniginės lėšos ir įstatymais bei kitais teisės aktais nustatyta tvarka įvertintas materialusis, nematerialusis ir finansinis turtas, kuris investuojamas siekiant iš investavimo objekto gauti pelno (pajamų), socialinį rezultatą (švietimo, kultūros, mokslo, sveikatos ir socialinės apsaugos bei kitose panašiose srityse) arba užtikrinti valstybės funkcijų įgyvendinimą <...>. 

Žinoma, laukiamas investicijų efektyvumas priklausys nuo įvairių investicinę aplinką įtakojančių veiksnių, todėl norint tai kontroliuoti reikia sugebėti įvertinti su investicijomis proporcingai atsirandančią riziką.

Tyrimo objektas neretai pasirenkamas iš besivystančios finansinių instrumentų rinkos (pavyzdžiui Kinijos, Rusijos, Lenkijos ir t.t.). Tokios rinkos yra savotiškai patrauklios riziką mėgstantiems investuotojams, o mokslininkams jos yra tikras iššūkis dėl sudėtingų prognozių ir rizikos vertinimo sudėtingumo.

Šiame ir kitame straipsnyje trumpai yra apžvelgiami patys populiariausi ir efektyviausi rizikos matai, nes didėjančiais tempais auganti finansų rinka, sandorių skaičius bei galimų nuostolių apimtys, tiesiog neleidžia apsiriboti vien standartiniu rizikos matu - dispersija, todėl pasirinktoms akcijoms yra siūloma taikyti MiniMax, VaR/CVaR ir MAD rizikos matus. 

Rizika visada yra susieta su konkrečiu investiciniu instrumentu – akcija arba jų rinkiniu – vertybinių popierių portfeliu. Sudarant vertybinių popierių portfelį dažniausiai laikomasi principo: pelnas parenkant portfelio turinį turi būti maksimalus, o rizika minimali. To galima pasiekti sprendžiant tam tikrą optimizavimo uždavinį.

Daugelyje literatūros šaltinių surandama įvairių terminų apibūdinančių riziką. Dažniausiai šis žodis turi neigiamą atspalvį, nors kinų kalboje jis sudarytas iš dviejų dalių: viena dalis reiškia pavojų, kita - galimybę, progą. Žinant tai, galėtume sakyti, kad investuotojui yra suteikiama galimybė pasirinkti, tačiau šis pasirinkimas dažniausiai lydimas pavojaus, kurio atsiradimas - kompensuojamas. 

Tuo tarpu, ekonominių terminų žodyne rizika apibūdinama, kaip sprendimų priėmimo situacija, kurioje įmanomas rezultatų kintamumas ir egzistuoja tikimybė jiems kisti. Kiti autoriai siūlo riziką apibūdinti kaip sprendimų situaciją, kurioje egzistuoja faktinių rezultatų nukrypimo nuo prognozavimo galimybė. Vadinasi, investavimo rizika - tai pavojus, kuris atsiranda esant neapibrėžtumui. 

Jeigu yra galimybė investuotojas visada bandys išvengti rizikos. Tačiau „auksinė“ investavimo taisyklė sako: kuo didesnė rizika yra prisiimama - tuo didesnis pelningumas laukia investuotojo ateityje, todėl investavimo riziką lemia: savitas kiekvieno žmogaus požiūris į ją, kuris gali svyruoti nuo rizikos mėgėjų iki vengėjų; o taip pat pasirinkta investicinė politika: ilgalaikiam ar trumpalaikiam periodui norima investuoti ir į kokius finansinius aktyvus.

Bendrąją vertybinio popieriaus riziką taip pat galima suskaidyti į sisteminę ir nesisteminę riziką, kokie veiksniai ją įtakoją parodyta 1 pav.

Sisteminė rizika - tai rizika, kuri yra veikiama veiksnių, nulemiančių visą rinką. Ji yra nesumažinama ir neišvengiama, dažniausiai apie 20-50 proc. bendrosios vertybinio popieriaus rizikos sudaro ši rizika. Kuo didesnė sisteminė rizika, tuo investuotojas nori gauti didesnį pelningumą. Nesisteminė rizika - tai investicinė rizika, kurią turi kiekvienas vertybinis popierius. Ši rizika nesusijusi su valstybės politika ir ekonomika. Tai konkrečios įmonės, konkrečios veiklos rizika, kurią lemia veiksniai, būdingi tik konkrečiai įmonei arba pramonės šakai. Nesisteminė rizika, dar kitaip vadinama diversifikuojama rizika (rizika kurią galima išskaityti).

Kaip išvengti investavimo rizikos veiksnių pavojaus vieno konkretaus ir efektyvaus „recepto“ nėra, tačiau vienas geriausių būdų sumažinti investicijų riziką - investuoti ne į vieną konkretų finansinį aktyvą, bet į vertybinių popierių portfelį, kur yra prisiimama rizika susijusi ne su viena konkrečia investicija, o su daugeliu jų.

assoc. prof. dr. Audrius Kabasinskas,
Dept. of Mathematical Research in Systems
Kaunas University of Technology
Studentu 50-219, LT - 51368
Kaunas, Lithuania

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Audrius Kabašinskas
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)