Taikomosios matematikos studijos atvėrė kelią į direktoriaus kėdę  (1)

Dažnam abiturientui svarstant apie tai, kur stoti, ramybės neduoda įvairios abejonės – specialybė kaip ir patinkanti, bet ar ji bus perspektyvi? Ar bus lengva susirasti darbą, o ir tas pats darbas leis normaliai pragyventi? Pavyzdžiui, kokias perspektyvas suteiktų taikomosios matematikos studijos KTU Matematikos ir gamtos mokslų fakultete (buvusiame Fundamentaliųjų mokslų fakultete)?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Evaldas Valeiša Kauno technologijos universitete (KTU), Matematikos ir gamtos mokslų fakultete (MGMF), baigęs matematikos studijas šiuo metu Swedbank Life Insurance SE Lietuvos filiale eina departamento direktoriaus pareigas. Su juo kalbėjomės apie dabartinių studijų pliusus, minusus bei asmeninę patirtį, kurioje būta netikėtų posūkių. 

- Nieko nelaukdamas pradėsiu nuo studentą labiausiai dominančio klausimo – ką Jums suteikė studijos, žvelgiant iš šiandieninės perspektyvos? 

- Jeigu galėčiau taip pasakyti, tai pastatė tvirtą pagrindą po kojomis ir leido siekti karjeros, profesinio tobulėjimo. Neišnyko nei pasitikėjimas, nei noras eiti į priekį.

- Na, o kaip viskas atrodė tik baigus 12 klasių? Ar buvo aiški studijų ir karjeros vizija? Juk abiturientai kasmet su baime žiūri į ateitį, kai kurie gal netgi nusivylę galimybėmis...

- Buvo viskas kitaip, palyginus save abiturientą ir save absolventą. Baigdamas 12 klasių nežinojau, ko noriu iš gyvenimo ;) Tuomet apie matematikos studijas ir minčių neturėjau. Norėjau studijuoti ekonomiką, vadybą ar ką nors panašaus – kaip ir daugelis kitų. Tad tokią kryptį tuo metu ir pasirinkau. Bet vėliau viskas pasikeitė, radau mane labiau tenkinusį variantą.

- Koks tai buvo variantas?

- Matematika man visuomet sekėsi, bet niekada negalvojau apie matematikos studijas. Pusantrų metų studijavau vadybą. Bet matematikos dėstytojas man pasiūlė pasidomėti studijomis Matematikos ir gamtos mokslų fakultete (buvusiame Fundamentaliųjų mokslų fakultete). Tuomet pirmą kartą išgirdau apie aktuaro profesiją, kuri mane sužavėjo ir nusprendžiau jos siekti. 

- Negirdėtas žodis. O kas yra aktuaras?

- Tai draudimo matematikas, kuris vertina draudimo įmonės veiklą statistiniais metodais. Reikia kurti naujus draudimo produktus. Trumpai tariant: skaičiuoti, stebėti, vertinti. Ir visa tai vyksta draudimo srityje.

- O ar teko nusivilti matematikos studijomis? Juk pasitaiko, kai jaunuolį gyvenime persekioja neišsipildę norai ir karjeros nesėkmės... 

- Studijomis nenusivyliau. Gal tai buvo dėl to, kad programa buvo labai plati ir šalia privalomų dalykų visuomet buvo galimybė pasigilinti ir į kitas sritis, kaip psichologija, ekonomika ar draudimo matematika. Kiekvienas randa savo nišą tobulėti ir džiaugtis savo rezultatais.

- Ką veikėte baigęs bakalauro studijas? 

- Nė nesvarstęs siekiau matematikos magistro laipsnio Fundamentaliųjų mokslų fakultete. Net minties tokios neturėjau, kad nesieksiu magistro laipsnio. Gal aš lėčiau viską įsisavinu, bet po bakalauro studijų dar tvirtai nesijaučiau ir jaučiau didelį žinių alkį :)

- Ką manėte dirbsiantis, kai dar studijavote? Juk matematika – labai siauras ir teorinis mokslas, kai kurių vertinimu. Galima būti nebent finansininku. 

- Na, ne. Žmonės nepasigilina į matematikos galimybes. Jau nuo antro kurso susidomėjau aktuaro profesija ir kryptingai jos siekiau. Matematika man buvo žinių motina.

- Kokiose darbovietėse, susijusiose su studijuota specialybe, teko dirbti baigus universitetą?

- Baigęs bakalauro studijas įsidarbinau aktuaru mažoje ne gyvybės draudimo bendrovėje. Po kelerių metų pakeičiau draudimo šaką, bet ne profesiją :) Įsidarbinau aktuaru gyvybės draudimo bendrovėje. Vėliau keitėsi tik pareigos ir atsakomybės, tačiau likau ištikimas gyvybės draudimo verslui. Visuomet mano darbas buvo susijęs su studijuota specialybe.

- Atrodo, nebuvo sudėtinga įsidarbinti baigus studijas KTU MGMF? Kiek truko norimo darbo paieškos?

- Gal man tiesiog pasisekė? Įsidarbinti pabaigus Matematikos ir gamtos mokslų fakultetą nebuvo sudėtinga, nes tiesiog to siekiau. Svarbu „įkelti koją“ į įmonę, o toliau jau viskas priklauso nuo asmeninių sugebėjimų, teorinio pagrindo ir kitų įgūdžių, kuriuos suformuoja studijos universitete.

- Kaip dažnai esamame darbe praverčia Matematikos ir gamtos mokslų fakultete įgytos matematikos studijų programos teorinės žinios?

- Negalėčiau įvardinti konkrečių žinių, kurios praverčia darbe po matematikos studijų. Būtų per daug paprastas receptas į sėkmę. Man labiausiai praverčia ne teorinės žinios, o universitete suformuotas mąstymas, sugebėjimas analizuoti situaciją bei rasti optimalų sprendimą. Dar studijuodamas matematiką, labai nepatikliai klausiau dėstytojų pasisakymų, kad matematikas gali dirbti bet kokį darbą. Dabar tai suprantu, kad matematikos studijų didžiausia vertė yra ne teorinės žinios, kurių daugumos niekada praktikoje nepanaudosi, o asmeninių sugebėjimų, mąstymo tobulinimas, kuris yra svarbesnis pagrindas profesinei karjerai bet kurioje srityje. Matematikos studijų Matematikos ir gamtos mokslų fakultete metu tas pagrindas ir susikūrė.

Kalbėjosi Julius Majauskas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Julius Majauskas
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)