Fizikiniai efektai feroelektrikuose ir jų taikymas: feroelektriniai pjezoelektrikai  (0)

Dėka elektrinio lauko feroelektrinis kristalas deformuojasi ir atvirkščiai – dėka mechaninio poveikio keičiasi feroelektriko poliarizuotumas, dėl ko skirtingose feroelektriko pusėse atsiranda potencialų skirtumas, kurį galima registruoti (apatinis paveikslėlis).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši savybė jau ganėtinai seniai taikoma transformuojant mechaninę energiją į elektros ir atvirkščiai. Ne visi pjezoelektrikai yra feroelektrikai, tačiau pastaruosiuose ši savybė pasireiškia labai stipriai.

Viena iš plačiausiai naudojamų feroelektrikų yra vadinama PZT (Pb(ZrxTi1-x)O3) keramika. Joje pjezoefektas išreikštas. Pjezoelektrikas gali generuoti nuo labai silpnos iki kelių ar net keliasdešimt kV įtampą. Tai priklauso ir nuo mechaninio poveikio didumo ir nuo paties pjezoelektriko.

Pjezoelektrikai taikomi kaip įvairūs mechaninio poveikio registravimo jutikliai, ultragarso imtuvai ir garsiakalbiai, žiebtuvėliuose naudojami elektros išlydžio generatoriai, vibrovarikliai ir daugelyje kitų įrenginių.

Daugiausiai naudojami feroelektriniai pjezoelektrikai: Pb(ZrxTi1-x)O3 (PZT), (Pb(Zn1/3Nb2/3)O3-PbTiO3) (PZN-PT), BaTiO3, LiNbO3 ir LiTaO3.

KTU Matematikos ir gamtos mokslų fakultetas (buvęs Fundamentaliųjų mokslų fakultetas)
Fizikos katedros
Docentas dr. Vytautas Stankus
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Vytautas Stankus
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)