Kur stoti? | Ministro patarimai, kur stoti, kad būtų galima uždirbti  (0)

Lietuvos Švietimo ir mokslo ministro Dainiaus Pavalkio teigimu, stojantieji turi rimtai svarstyti apie inžinierių, technologų, biotechnologų, informacinių technologijų studijų kryptis - tai perspektyviausios sritys, kuriose darbuotojų ne tik trūksta, bet ir trūks dar ilgą laiką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Ministerijos pozicija ir kryptis išlieka pakankamai stabili – stabilumas yra tai, ko švietimui visą laiką iki šiol trūko. Mes stabiliai didiname Lietuvai reikalingų specialybių finansavimą - fizinių, technologinių mokslų, biomokslų. Nes galvojame, kad Lietuvos pridėtinę vertę kuriantis, gamybą generuojantis, užsienio kapitalą pritraukiantis, mokesčius mokantis elementas ir yra tai, ko mes turime siekti“, - kalbėjo D. Pavalkis.

Ką konkrečiai D. Pavalkis pataria jaunimui, galvojančiam kur stoti, kad baigus aukštąsias mokyklas nereikėtų minti Darbo biržos ar profesinių mokyklų slenksčio?

Ministras pripažino, kad prognozės, kokių specialistų reikės po keleto metų, aiškaus atsakymo nedavė niekur Europoje. Tai labai sudėtingos prognozės, o ir įvertinti darbo rinkos svyravimus gana sudėtinga.

Ministro teigimu, geriausias kelias – modulinių programų kūrimas, kuomet šalia pagrindinės specialybės įgyjamos gretutinės. Tarkime, "Taikomąją matematiką" studijuojantis žmogus kartu įgyja ekonomisto ar programuotojo specialybę. Jei per tą laiką rinkoje situacija keistųsi, keletą papildomų modulių pasimokęs studentas gautų visai kitą specialybę. Tokios galimybės pamažu jau atsiranda Lietuvos universitetuose. Kaip ir minėta pavyzdyje, abiturientas, pasirinkęs Taikomosios matematikos studijas, studijų metu gali rinktis vieną iš daugybės gretutinių studijų programų: programavimą, ekonomiką, finansus, pedagogiką.

„Bet bendra tendencija aiški ir Europos Sąjungoje, ir puikiausiai atsispindi Lietuvoje: trūksta inžinierių, technologų, biotechnologų, fizinių mokslų specialistų. Būtent šios sritys ir yra tai, kas turėtų būti skatinama“, - dėstė D. Pavalkis.

Tad kviečiame abiturientus įsiklausyti į ministro žodžius ir stojant, rinktis perspektyvias Taikomosios matematikos, Taikomosios fizikos bei Medžiagų ir nanotechnologijų studijas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)