Matematikos ir fizikos nauda kasdieniniame gyvenime (Konkursinis straipsnis)  (3)

Šis rašinėlis skirtas konkursui „Kaip gyvenime praverčia fizika ir matematika“.

Esu baigęs inžineriją ir nesu labai didelis matematikos ar fizikos žinovas, tačiau šių dalykų pagrindus ir pradžiamokslį kartas nuo karto pritaikau gyvenime.

Į pasakojimus per daug nesiplėsiu, tiesiog pateiksiu pavyzdžius, kur yra tekę minėtą pradžiamokslį pritaikyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

 

Matematika

(Perimetras) P=2πr

Kartą teko namie keisti santechninį vamzdį ir ant senojo buvo nublukę skaičiai, o ir galvą kišti po klozetu nebuvo patogu. Naujo vamzdžio nenusipirkus, seno ardyti nenorėjau. Tai tiesiog paėmiau siūlą, apjuosiau juo vamzdį ir nuėmęs pamatavau (sužinojau perimetrą). Padalinau perimetrą iš 3 (arba π) ir gavau vamzdžio diametrą. Yra tekę tą patį ir su ortakiais daryti.

(Plotas) A= πr2

Picos būna įvairių diametrų, pvz. – 25 cm, 30 cm, 50 cm. Jei nėra kas veikti galima paimti ir pagalvoti, padavėjos belaukiant, ką apsimoka pirkti. Gal yra žmonių kurie net nesusimąsto, jog 50 cm pica yra 4 kartus didesnė nei 25 cm, o 30 cm pica yra beveik 1,5 karto didesne nei 25 cm. Belieka palyginti kainų skirtumus.

Pitagoro teorema

Kirsti kampą (eiti įstrižaine) visada verta, jei norit sutaupyti laiko.

Tūris (litras = 1 kubinis decimetras)

Pirkdamas šaldytuvą gali suvokti kiek maisto ten išeis „prikišti“.

Norint pasidaryti akvariumą savarankiškai, reikia sugalvoti, kokio tūrio nori ir pasiskaičiuoti briaunas arba pagal briaunas suvokti kokį akvariumą pasidarei. Pagal litrus perkami filtrai ir kita įranga.

Funkcijos - atvirkštinės, eksponentinės, laipsnių, bangų (sin, cos)

Mažai kam tai praverčia, bet kartais aiškinant situaciją ar kokį tai įvykį, pasakymas „eksponentiškai didėja“ ar „atvirkščiai proporcinga“, „pasikartoja periodu“, man padeda sutaupyti daug bereikalingų žodžių.

Procentai

Kartais padeda suvokti arba paaiškinti nuostolius, pokyčius. Lengva suvokti ir tai, kad uždirbti yra sunkiau nei prarasti. Pvz. jei investuodamas patiri 20% nuostolių, kiek turėsi procentų pinigų užsidirbti kad pasiektum buvusią sumą? Labai gaila, bet apie 25%.

Galima, pvz. pasakyti – iš Kinijos siųstis prekes ~60% pigiau ir manau, daug kas supras ką turi galvoje. Nuolaidos parduotuvėje taip pat dažnai suvokiamos procentų dėka.

Proporcijos

Jei vienas kilogramas riešutų kainuoja 16 litų, kiek riešutų galėsiu nusipirkti su 5 litais, kuriuos turiu kišenėje? Ne kažką - 0,3 kg.

Proporcijos padeda suvokti ir mastelį žemėlapiuose.

Fizika:

Garsas sklinda ~1 km/s greičiu.

Na žinot, pamatai žaibą, paskaičiuoji 1,2,3... kol išgirsti griaustinį ir žinai už kiek kilometrų žaibuoja. Aš vis dar prisibijau ir bobučių pasakojimų, tad išjungiu kompiuterį bei kitus brangesnius daiktus iš rozečių jei žaibai artėja. Su elektros išlydžiais ir viršįtampiais juokauti neverta, tad nepakenks.

(Greitis) v = s / t

Aš bėgu vidutiniu 10 km/s greičiu, mieste važiuoju 50 km/s greičiu, už miesto važiuoju 120 km/val. Tikriausiai, kaip ir visi, mėgstu paplanuoti, kada reikia išvažiuoti, kad atvykti į vietą laiku. Jei iš Kauno noriu atsidurti Palangoje, reiškia reikės įveikti ~240 km. Užsimeti 30 min. kamščiams, 30 min. pertraukai ir gauni, jog kelionė truks apie 3 val. Žinoma šiais laikais už mus viską padaro navigacijos, bet kartais jų gali nebūti po ranka.

Man asmeniškai, susigalvojus bėgimo trasą ir išbėgus, kartais įdomu žinoti po kiek laiko sugrįšiu namo.

Šaldant vanduo pamažu plečiasi

Stengiuosi pilnų alaus butelių į kamerą nedėti, žiemą balkone nepalikinėti. Pamirši ir gali sutrūkti. Girdėjau kai vanduo virsta ledu, jis prasiplečia apie 9% (kiek tai tikslus skaičius, nežinau).

 
 

Pabaigai norėjau pasakyti, kad kol esi labai jaunas nepagalvoji kad įvairios žinios gali praversti (chemija, fizika, matematika), o kai užaugi jų ima ir prireikia. Galvojau ir aš kažkada, kad nereiks tos chemijos ar fizikos, bet va, ėmė naujame darbe ir prireikė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Deividas Borodulinas
(23)
(29)
(-6)

Komentarai (3)