Nešvaistyk savo talento – taikomosios matematikos studijos laukia tavęs! (2014 m. geriausių darbų reitinge pirmą vietą užėmė matematikai)  (0)

2014 m. matematikos valstybinį brandos egzaminą laikė 15 610 abiturientų, iš kurių išlaikė 88,1 proc., suklupo 11,9 proc., o 100 balų įvertinimą gavo 2,23 proc. laikiusiųjų. Kam ir nelabai pasisekė egzaminas – nusiminti nevertėtų. Šie metai abiturientams buvo nelengvi: teko ne tik stengtis gerai išlaikyti egzaminus, bet ir daug mąstyti apie tolesnį savo kelią, universitetų ir studijų programų pasirinkimą. Dalis dar ir šiandien yra neapsisprendę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jaunystėje reikia rinktis sunkesnius kelius, pradėti statyti savo karjeros namą nuo stiprių pamatų, nuo fundamentalių dalykų. Pasirinkę tiksliuosius mokslus, turėdami gerus pagrindus jūs tapsite laisvesniais, galinčiais rinktis daugiau karjeros kelių, žmonėmis, o prireikus, nesunkiai įveiksite ir kitas studijų programas. Jūsų bendraamžiams, šiandien pasirinkusiems lengvesnį kelią, pavyzdžiui, socialinių mokslų studijas, keičiantis situacijai, persikvalifikuoti į tiksliuosius mokslus, bus labai sunku. Nemažas privalumas prieš kitus yra tas, kad tikslieji mokslai nepriklauso nuo politikos, įstatymų, religijos ar kultūros. Matematika yra ta pati visose šalyse. Tai užtikrina didesnę galimybę rasti darbą ne tik Lietuvoje, bet ir kitose ES ir pasaulio šalyse.

Kasmet, pradedant 1988 m., JAV sudaromas geriausių darbų reitingas. 2014 m. reitingo pirmoje vietoje yra matematiko profesija, į pirmąjį dešimtuką pateko ir kitos „stipriai matematizuotos” profesijos: statistikai, aktuarijai, kompiuterinių sistemų analitikai ir kt. Prognozuojama, kad iki 2022 m. darbo vietų skaičius matematikams augs 23 %.

Šiandien darbdaviai vertina matematikus dėl jų loginio mąstymo, kūrybiškumo, gebėjimo greitai adaptuotis įvairiose situacijose. Andrew Sterrett savo knygoje „101 Careers in Mathematics“ detaliai pateikia plačias matematikų karjeros galimybes šiuolaikiniame pasaulyje. Matematika yra keleto tūkstančių metų vystymosi istoriją turinti intelektinės veiklos sritis. Abstrakti matematikos objektų prigimtis leidžia matematikos rezultatus neribotai taikyti bet kurioje žmogaus veiklos srityje. Prasidėję antikos laikais, kai naujiems faktams pagrįsti pradėti naudoti loginiai argumentai, per pastaruosius 50 metų stipriai išsiplėtė įvairiomis kryptimis, ir šiuo metu apima daugiau kaip 3000 pripažintų matematikos tyrimų sričių. Ji plačiai taikoma ne tik inžinerijoje, informatikoje, fizikoje, biologijoje, medicinoje, bet ir kitose intelektinės veiklos srityse, kurioms reikalingas abstraktus mąstymas ir modelių formavimas (ekonomika, draudimas, finansai, sociologija, lingvistika, psichologija ir kt.). Be matematikos ir jos metodų tiesiog nebūtų įmanomas joks šiuolaikinis mokslas. Ir ne tik mokslas – visa ekonomika ir finansų rinka laikosi ant matematinių prognozių ir analizių; socialinių reiškinių modeliavimas tampa viena iš perspektyviausių veiklos sričių, be kurių išmanymo negali apsieiti ne tik verslininkai, bet ir politikai; joks inžinierius dar nėra sukūręs šiuolaikinio įrenginio arba sistemos, nesinaudodamas matematiniais skaičiavimais.

Kalbant apie matematiką, reikia nepamiršti išskirti dvi persidengiančias sritis – teorinę (grynąją) matematiką ir taikomąją matematiką. Matematikai-teoretikai toliau vysto matematikos mokslą, dirba mokslo tyrimo įstaigose bei universitetuose. Tai yra tikrieji matematikos teorijos „vystytojai“, atrandantys naujus dėsningumus ir kuriantys įvairius uždavinių sprendimo metodus. Pagal šių žmonių darbo ir veiklos specifiką labai dažnai įsivaizduojamos praktiniame gyvenime menkai pritaikomos matematikų galimybės, pamirštant, jog tai tėra tik viena matematikos sritis, orientuota į teorinę pusę. Tuo tarpu taikomosios matematikos specialistai dirba visai kitokios krypties darbą – naudodami įvairias matematikos teorijas, skaičiavimo algoritmus, modeliavimo metodus, kompiuterius ir naujausią programinę įrangą, sprendžia praktinius ekonomikos, inžinerijos, draudimo, verslo ir kitų sričių uždavinius. Jie dalyvauja kuriant naujus gaminius, kompiuterių programinę įrangą, analizuojant įmonių veiklos duomenis, sprendžiant prognozavimo bei optimalaus valdymo uždavinius, tobulina ligų diagnozavimo sistemas medicinoje ir kt.

Ypač geros perspektyvos matematikams atsiveria naujos programinės įrangos kūrimo įmonėse, nes jų įgytas algoritminis mąstymas bei matematinių dėsningumų išmanymas leidžia žymiai paspartinti programų kūrimą ir jų tobulinimą. Šiuo metu vis tobulėjantys matematikos programų paketai leidžia greitai pritaikyti praktikoje vis sudėtingesnius matematikos metodus, o tai kelia aukštesnius reikalavimus taikomosios matematikos specialistų pasirengimui.

Būtent į šias praktines matematikos panaudojimo kryptis ir yra orientuota Kauno technologijos universiteto bakalauro studijų programa „Taikomoji matematika“, kurioje harmoningai suderintos matematikos, informatikos, inžinerijos ir ekonomikos mokslų studijos. Studijuodami šią programą studentai susipažįsta su techninių ir verslo sistemų matematinio modeliavimo pagrindais, taikomųjų matematinių algoritmų kūrimu ir jų programiniu realizavimu.

Ši programa Kauno technologijos universitete jau daug metų yra viena iš populiariausių. Ją labai gerai įvertino ir tarptautiniai studijų kokybės ekspertai. Iš kitų Lietuvos matematikos krypties studijų programų ji išsiskiria tuo, kad orientuota į matematikos taikymus įvairiose srityse, tarpdisciplinines studijas, kūrybiškumą, stiprų parengimą informatikos srityje. Studentai turi didelę pasirinkimo laisvę sudaryti individualų studijų planą, galimybę rinktis iš dviejų specializacijų (verslo sistemų matematinis modeliavimas, duomenų analizės matematiniai metodai) arba, jeigu nori gauti dvigubą kvalifikacijos laipsnį, antrame kurse renkantis vieną iš gretutinės krypties studijų programų: ekonomiką, finansus, informatiką, fiziką, medžiagas ir nanotechnologijas arba pedagogiką.

Universalus parengimas absolventams atveria karjeros galimybes įvairiose srityse, jie sėkmingai adaptuojasi greitai kintančioje šiuolaikinėje darbo rinkoje ir sparčiai kopia karjeros laiptais.

Studijų programoje 15 kreditų sudaro bendrieji universitetiniai dalykai (filosofija, užsienio kalbos, sveika gyvensena); 165 kreditų sudaro studijų krypties dalykai: matematikos dalykai (matematinė analizė, algebra geometrija, diskrečioji matematika, matematikos programinė įranga, tikimybių teorija, matematinė statistika, skaitiniai metodai, optimizavimo metodai, matematinis modeliavimas, duomenų analizė ir kiti dalykai), informatikos dalykai (programavimas, duomenų bazės, kompiuterinė grafika), praktika, baigiamasis darbas ir kiti dalykai; 60 kreditų sudaro universiteto nustatyti ir studentų pasirenkami dalykai (specializacijos arba gretutinės studijos). Taikomosios matematikos studijų metu atliekama praktika (15 kreditų) įvairiose organizacijose, įstaigose ir įmonėse. Jos metu susipažįstama su jų veiklos ypatumais, sprendžiami praktiniai techninių ir verslo sistemų analizės, sintezės, prognozavimo ir optimalaus valdymo uždaviniai, perimama atskirų įmonės padalinių ir specialistų patirtis, praktiškai patikrinami bakalauro baigiamojo darbo eksperimentiniai rezultatai.

Studijų programoje yra dvi specializacijos. Specializacijoje Duomenų analizės matematiniai metodai studijuojami skaitmeninių vaizdų ir signalų analizės metodai, kriptologija, rizikos vertinimo ir kiti metodai. Ši specializacija yra universalesnė ir orientuota į stiprų absolventų parengimą matematikos ir informatikos srityje. Absolventai turi daugiau informacinių technologijų, programinės įrangos kūrimo ir jos taikymo su matematika susijusiems uždaviniams spręsti dalykinių žinių ir gebėjimų. Labai spartus duomenų kiekio didėjimas įvairiose srityse sąlygoja ženklų duomenų analizės specialistų poreikio didėjimą. Efektyvus ir operatyvus naudingos informacijos, slypinčios duomenų masyvuose, atskleidimas ir panaudojimas yra labai svarbus uždavinys daugelyje veiklos sričių: ekonomikoje, draudime, finansuose, inžinerijoje, versle, medicinoje, telekomunikacijose, logistikoje, bioinžinerijoje, genetikoje, socialinėse sistemose, internete ir t. t. Duomenų analizė unikali tuo, kad jos rezultatai dažniausiai yra naujos priklausomybės, modeliai ir tendencijos, apie kurių egzistavimą net nebuvo įtariama anksčiau. Ji apima daug metodų, algoritmų ir specializuotų programų sistemų. Duomenų analizė – tai įdomus ir kūrybinis darbas, kuris suteikia absolventui labai plačias karjeros galimybes įvairiose taikymų srityse.

Antra specializacija yra orientuota į matematikos metodų taikymą ekonomikoje ir draudime. Specializacijoje Verslo sistemų matematinis modeliavimas studijuojami lošimų teorijos, investicijų matematikos, rizikos teorijos, gyvybės ir turto draudimo matematikos, verslo procesų modeliavimo ir kiti metodai.

Paskutinieji finansų matematikos bei aktuarijų matematikos pasiekimai skverbiasi į finansinio aptarnavimo institucijas, akcines bendroves, firmas, korporacijas ir kelia investuotojų susidomėjimą. Lietuvoje trūksta specialistų, kurie turėtų gilias finansų matematikos bei draudos matematikos žinias ir galėtų jas taikyti sprendžiant realiai kylančias problemas. Finansų matematika naudoja taikomosios matematikos, informacinių technologijų, statistikos bei ekonomikos teorijos metodus. Investiciniai bankai, komerciniai bankai, investiciniai fondai, draudimo kompanijos bei kitos finansinės institucijos taiko finansų matematikos metodus tokioms problemoms spręsti kaip: optimalių portfelių sudarymas, išvestinių finansinių priemonių įkainojimas, investicijų rizikos valdymas, draudos kompanijų draudiminių įmokų dydžio optimalus nustatymas, scenarijų modeliavimas ir pan. Kiekybinė analizė į finansų rinkas ir investavimo procesą įnešė veiksmingumą ir tikslumą. Kadangi finansinių inovacijų sparta vis didėja, tai kvalifikuotų specialistų poreikis su specialiomis matematikos žiniomis augs.

Gretutinės studijos. Pasirinkus taikomosios matematikos studijas, nuo antro kurso studentai turi galimybę rinktis ir gretutinės krypties studijas, orientuotas į konkrečias sritis. Idealios dviejų krypčių kombinacijos yra TAIKOMOJI MATEMATIKA + EKONOMIKA,

TAIKOMOJI MATEMATIKA + FINANSAI,

TAIKOMOJI MATEMATIKA + INFORMATIKA,

TAIKOMOJI MATEMATIKA + FIZIKA,

TAIKOMOJI MATEMATIKA + MEDŽIAGOS IR NANOTECHNOLOGIJOS,

TAIKOMOJI MATEMATIKA + PEDAGOGIKA.

Jas baigus suteikiamas dvigubas – pagrindinės krypties MATEMATIKOS ir pasirinktos gretutinės studijų krypties EKONOMIKOS arba FINANSŲ, arba INFORMATIKOS, arba FIZIKOS, arba MEDŽIAGŲ TECHNOLOGIJŲ, arba PEDAGOGIKOS bakalauro kvalifikacinis laipsnis.

Tikimės, jog tokia pasirinkimų įvairovė leis atskleisti visus geriausius individualius kiekvieno studento gebėjimus ir padės įgyvendinti kiekvieno profesines svajones.

Žinoma, yra puikios galimybės tęsti studijas Lietuvos ir užsienio universitetų taikomosios matematikos, statistikos, finansų, ekonomikos, informatikos, fizikos ir daugelyje kitų technologijos ir fizinių mokslų krypčių magistrantūros studijų programose. Tolesnį pasirinkimą nulemia tik absolvento domėjimosi sritys ir interesai – na, o galimybių tikrai nestinga. Taikomosios matematikos absolventai dirba labai plačiose sferose: sistemų analitikais, modeliavimo ir duomenų analizės specialistais, analitikais-programuotojais, tyrėjais, operacijų tyrimo specialistais, logistikos analitikais, biomatematikais, draudimo ir finansų matematikais įvairių įmonių ir įstaigų modeliavimo, projektavimo, informacijos analizės skyriuose, draudimo kompanijose, bankuose, vertybinių popierių biržose ir t.t. Lietuvoje taikomosios matematikos absolventai dirba tokiose įmonėse kaip „Lietuvos draudimas“, LSMU, „Mondelez International“, SEB bankas, ,,Softera Baltic“, „Dematic Ltd.“, „NFQ grupė“, „Lietuvos energija“, „General Financing“, „Ernst & Young“, „Vičiūnų“ įmonių grupė“ , „Barclays Technology“, „Callcredit“ ir kitose.

Pasirinkę Taikomosios matematikos studijų programą Jūs turėsite perspektyvias karjeros galimybes, mokysitės šiuolaikiniame fakultete, įsiliesite į aktyvų studentišką gyvenimą (fakulteto studentų atstovybė FUMSA ne kartą pripažinta ,,aktyviausia KTU studentų atstovybe“). Studijų metu turėsite galimybę pagal mainų programą išvykti dalinėms studijoms ar praktikai į pasirinktą užsienio universitetą.

Kadangi taikomosios matematikos specialisto pagrindiniai darbo įrankiai galva ir kompiuteris, tai dauguma jų turi galimybę dirbti lanksčiu darbo grafiku. Yra daug kompanijų, kurios geriausiems specialistams sudaro sąlygas dirbti namuose tam tikrą laiko dalį. Taikant šiuolaikines informacines technologijas yra geresnės galimybės dirbti tarptautinėje komandoje. Tai ypač patrauklu jauniems žmonėms. Taikomosios matematikos studijos tinka ir merginoms. Jų dalis fakultete jau peržengė 50 procentų.

Dar vienas svarbus taikomosios matematikos specialisto rodiklis – galimybė greitai adaptuotis kintančioje tarptautinėje darbo rinkoje. Šiuolaikiniame pasaulyje gana svarbu turėti ne siauros krypties, bet universalesnę specialybę. Matematinis išsilavinimas garantuoja labai plačias profesinės veiklos pasirinkimo galimybes.

Darbdaviai ypač vertina taikomosios matematikos studijų išugdytą griežtą loginį mąstymą bei analitinį požiūrį į problemų sprendimą. Taip pat vertinamas absolventų gebėjimas įsisavinti naują informaciją, išskirti sudėtingų reiškinių esmines savybes, kurti problemų sprendimo modelius, parinkti ir pritaikyti matematikos metodus sprendžiant naujas problemas, naudotis programine įranga ir skaitiniais metodais.

Nešvaistyk savo talento – taikomosios matematikos studijos laukia Tavęs! Plačiau apie taikomosios matematikos studijų programą skaitykite http://ktu.edu/mgmf/turinys/bakalauro-studijos.

Kauno technologijos universiteto
Matematikos ir gamtos mokslų fakulteto dekanas
Vytautas Janilionis

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Vytautas Janilionis
(1)
(0)
(1)

Komentarai (0)