Galvojantiems kur stoti: kas yra gretutinės studijos?  (0)

Kartais būna labai sunku apsispręsti kur stoti, nes patinka iš karto keli pagrindiniai dalykai ir atrodo, kad šių pomėgių nesuderina nei viena iš siūlomu studijų programų. Tada labai pravartu prisiminti apie gretutines studijų programas, kurios ir skirtos būtent tokiems atvejams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paprastai apsisprendus kur stoti, renkamės vieną pagrindinę studijų programą, pavyzdžiui, tai gali būti taikomoji matematika.

Studijuodami pagrindinę programą, jūs įgyjate bendrųjų universitetinių žinių (filosofijos, ekonomikos, užsienio kalbos ir kt.), matematikos pagrindinių ir specialiųjų žinių. Kaip sudaryta tokia pagrindinė taikomosios matematikos programa Kauno technologijos universitete, – galite rasti svetainėje: http://ktu.edu/lt/programa/b/taikomoji-matematika

Ši programa turi ir gretutines studijas: fiziką, informatiką, ekonomiką, finansus, rinkodarą, pedagogiką, psichologiją, medžiagas ir nanotechnologijas. Pirmo kurso pabaigoje studentai gali rinktis: ar toliau tęsti pagrindinę studijų programą ir plėsti matematikos žinias, ar pasilikti tik šios programos pagrindinius dalykus (kurie svarbūs įgyjant matematikos bakalauro laipsnį), ir vietoje specialiųjų matematikos dalykų mokytis gretutinių studijų pagrindus (pvz., ekonomiką ar finansus). Studijų apimtis išlieka tokia pati – 4 metai, – tik įgyjamos skirtingos kompetencijos.

Jeigu programa turi gretutines studijas, studentas, kuris jau apsisprendęs dėl savo norų kur stoti ir savo tolimesnės karjeros, tačiau pasiūlymų sąraše neradęs tinkamos gretutinių studijų programos, – gali rinktis asmeninį modulių rinkinį. Pavyzdžiui, studentas, studijuojantis KTU studijų programą Taikomoji fizika (http://ktu.edu/lt/programa/b/taikomoji-fizika), kurioje yra gretutinės studijos: matematika, informatika, ekonomika, pedagogika ir rinkodara, – nori sieti savo ateitį su mikroelektronika arba mechanikos inžinerija, nesirenka gretutinių studijų, bet renkasi asmeninį modulių rinkinį, kurį susiformuoja pats, konsultuodamasis su savo akademiniu patarėju universitete ar įmonėje, kurioje ruošiasi dirbti baigęs studijas, paskirtu globėju.

Teisingai susidaręs savo studijų programą, be fizikos pagrindinių modulių, jis išklausys ir norimos krypties pagrindus, tačiau skirtingai nuo gretutinių studijų – įgis tik vieną fizikos bakalauro laipsnį.

Tokios plačios studijų programų galimybės patrauklios ir verslo atstovams, nes jie gali formuoti savo būsimų darbuotojų reikiamų kompetencijų portfelį.

Taigi, būsimi studentai, dar svarstantys kur stoti, turėtų gilintis ne tik į pagrindines studijų programas, bet ir į gretutines studijų programas, studijų programų specializacijas arba tiesiog laisvai pasirenkamų studijų modulių spektrą. O jeigu abejonių dėl to, kur studijuoti jau nėra, kviečiame pasitikrinti, ar žinote visą naudingą informaciją apie tai, kaip vyks stojimai 2015.

fmf.lt informacija

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)