Stojimai: kaip ir kada vyksta bendrasis priėmimas į aukštąsias mokyklas?  (0)

Jeigu jau nekyla abejonių dėl to, kur stoti, lieka aptarti kaip bus vykdomi stojimai 2015 metais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmiausia, labai svarbu orientuotis tarp pagrindinių stojimo datų. Atkreiptinas dėmesys, kad šiais metais yra tam tikrų pakeitimų: bendrąjį priėmimą į universitetus ir kolegijas sudaro pagrindinis priėmimas (du etapai) ir papildomas priėmimas.

Pagrindinio priėmimo prašyme galima pateikti iki 9 pageidavimų į bet kurias aukštųjų mokyklų studijų programas, pasirenkant valstybės finansuojamą (vf), valstybės nefinansuojamą su studijų stipendija (vnf/st) arba mokamą (vnf) vietas. Pageidavimai turi būti išdėstyti prioriteto tvarka.

Paskelbus pagrindinio priėmimo pirmojo etapo rezultatus, stojančiajam pasiūloma viena vieta universitete ar kolegijoje: valstybės finansuojama vieta (vf), valstybės nefinansuojama vieta su studijų stipendija (vnf/st) arba valstybės nefinansuojama vieta (vnf). Pakviestas asmuo gali priimti jį tenkinantį pasiūlymą ir pasirašyti studijų sutartį arba dalyvauti antrajame pagrindinio priėmimo etape.

Antrajame pagrindinio priėmimo etape gali dalyvauti asmenys, nepasirašę studijų sutarties į vf arba vnf/st vietas arba į jas negavę kvietimo, taip pat nutraukę sutartis į šias vietas. Stojantieji, norintys dalyvauti antrajame etape, turi šį norą patvirtinti LAMA BPO informacinėje sistemoje. Šiame etape galima koreguoti pateiktame prašyme nurodytų pageidavimų eiliškumą, tačiau negalima įrašyti naujų pageidavimų, nes nauja geriausiųjų eilė nesudaroma. Pirmajame etape pasirašęs studijų sutartį dėl vnf vietos, asmuo, antrajame etape laimėjęs valstybės finansuojamą arba nefinansuojamą vietą, valstybės nefinansuojamos vietos sutartį gali nutraukti.

Papildomame priėmime gali dalyvauti stojantieji tik dėl valstybės nefinansuojamos (vnf) studijų vietos, jeigu pasirašyta valstybės finansuojama (vf) arba valstybės nefinansuojama su studijų stipendija (vnf/st) studijų sutartis su aukštąja mokykla. Taip pat čia gali dalyvauti asmenys, pasirašę sutartį dėl valstybės nefinansuojamų (vnf) studijų su aukštąja mokykla arba, jeigu negautas (nepriimtas) joks kvietimas studijuoti. Dalyvauti šiame etape galima tik tuomet, jei nedalyvavote pagrindiniame priėmime, atsiranda tik tam tikras apribojimas – papildomo priėmimo prašyme galima pateikti iki 6 naujų pageidavimų.

Daugiau patarimų, kaip išsirinkti konkrečias studijų programas 2015 metams, skaitykite straipsnyje Stojimai 2015: ką reikia žinoti renkantis studijas 2015 metais. Jeigu visgi iškilo abejonių dėl pasirinktų studijų programų, daugybę pasiūlymų ir atsakymų surasite skydelyje Kur studijuoti.

Linkime kuo geriausios sėkmės laikant brandos egzaminus ir laukiame Jūsų universitete.

fmf.lt informacija

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)