Stojimai 2015: ką reikia žinoti renkantis studijas 2015 metais  (0)

Vaikystėje dažnai girdėdavote klausimą: „kuo norėtum būti užaugęs?“ Tuo nerūpestingu metu atsakyti būdavo paprasta – tarsteli bet kurią į galvą šovusią mintį ir ramu... Vyresnėse klasėse atsakyti į šį paprastą klausimą darosi vis sunkiau, o artėjant brandos egzaminų sesijai ir lemiamam tolimesnių studijų pasirinkimui – tai padaryti ypač sunku. Ne vienam abiturientui ar vyresniųjų klasių moksleiviui vis dar kirba abejonės: „ar viską darau teisingai“?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Galbūt kai kuriems apsispręsti padėjo specialistų konsultacijos, tėvų ar mokytojų patarimai, apsilankymai studijų mugėse, tačiau daugelis informacijos ieško interneto platybėse, kur pateikiami paklausiausių specialybių sąrašai, universitetų reitingai, įvairių studijų programų reklamos, – čia galima rasti net specialybių horoskopų ir įvairiausių būrėjų patarimų.

Tačiau, kaip pastebėjote, niekas stebuklingo recepto, kaip teisingai pasirinkti savo ateitį, neduoda. Sprendimo priėmimas – kaip susiplanuoti karjerą, kokias studijas pasirinkti – visada lieka pačiam jaunam žmogui. Tokio recepto neduosime ir mes, tik pateiksime keletą įžvalgų, į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis tolimesnes studijas.

Pirmiausia, reiktų susipažinti su tuo, kaip Lietuvoje yra skirstomos studijos. Tai svarbu, nes po abitūros egzaminų galėsite stoti tik į tas studijų programas, kurios priklauso pirmai pakopai - bakalauro studijoms. Be to, naudinga žinoti ir tai, kokiai studijų sričiai priklauso pasirinkta studijų programa - srities pavadinimas rašysis į diplomą, o ir konkursai ne visoms studijų sritims yra vienodi. Kuo mažesnis konkursas - tuo lengviau įstoti į valstybės finansuojamą vietą. Nepatekus į valstybės finansuojamą vietą, teks mokėti už studijas. Tad labai pravartu susipažinti su faktine situacija, kaip Lietuvoje finansuojamos studijos.

Jeigu jau viską išsiaiškinote apie studijų skirstymą ir finansavimą, pereikime prie bene sunkiausio klausimo - kur stoti? Gausybę patarimų iš psichologų, karjeros specialistų, įsidarbinimo agentūrų surasite skyrelyje Kur stoti? Nepriklausomai nuo to, į kokią studijų programą linkstate, pasigilinkite jos papildomomis galimybėmis. Mat dabar galima rinktis ne tik pagrindinę studijų programą, bet ir gretutines studijų programas. Negana to, yra ir studijų programos specializacijos

Jeigu išsirinkote patinkančias studijų programas, lieka suprasti, kaip ir kada vyksta bendrasis priėmimas į Lietuvos aukštąsias mokyklas. Paskutinis etapas - išrikiuoti pasirinktas studijų programas norimu eiliškumu, užpildyti prašymą LAMA BPO sistemoje ir laukti stojimų rezultatų. 

Ir būtinai atkreipkite dėmesį į svarbiausias stojimų datas - vėliau prašymai nebebus priimami.

Visus tiksliųjų mokslų gerbėjus, nebijančius iššūkių ir norinčius užsitikrinti saugią ateitį bei dirbti įdomius darbus, kviečiame rinktis KTU Matematikos ir gamtos mokslų fakulteto siūlomas studijų programas

Susitiksime universitete!

fmf.lt informacija

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: