2011 m. antrojo ketvirčio planšetinių kompiuterių rinkos tendencijos (Video)  (0)

Planšetinių kompiuterių rinka yra viena sparčiausiai augančių. Prognozuojama, kad 2011 metais planšetinių kompiuterių bus parduota 4 kartus daugiau, nei 2010, o 2015 m. jų turėtų būti parduota net 17 kartų daugiau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Beje, 2010 m. pasaulyje jų buvo parduota 17 mln. vnt. Matant tokias viliojančias prognozes turbūt nieko nestebina tai, kad bene visi kompiuterių gamintojai bando suspėti „įšokti į įsibegėjantį traukinį“, tad šiuo straipsniu pratęsime planšetinių kompiuterių apžvalgų ciklą.

BlackBerry Playbook“

JAV buitinės technikos ir elektronikos tinklas Best Buy paskelbė, kad „BlackBerry“ planšetinių kompiuterių pardavimai viršijo visus lūkesčius, nors ir neatskleidė tikslių skaičių. Tai galėjo nulemti prekybos tinklo pasiūlyta galimybė pirkėjui pačiam išbandyti kompiuterį parduotuvėje. Beje, IT rinkos specialistai prognozavo, kad šių kompiuterių pardavimai bus maži, nes norint naudotis el. paštu ir adresų knygute būtina turėti ir „BlackBerry“ išmanųjį telefoną. Nepaisant to, gamintojas žengė ryžtingą žingsnį norėdamas stiprinti savo pozicijas išmaniųjų telefonų rinkoje, kurie buvo patys populiariausi JAV, tačiau visai nesenai užimamos rinkos dalimi nusileido Apple. Jei visgi šis sprendimas nepasiteisins, turbūt pamatysime „Playbook“ operacinės sistemos atnaujinimą, kuris leis naudotis minėtomis paslaugomis ir be išmaniojo telefono. Svarbu paminėti, kad „BlackBerry“ ir „Microsoft“ susitarė, kad „Bing“ paieškos sistema ir žemėlapiai bus diegiami į visų „BlackBerry“ įrenginių operacines sistemas.

 

Vis gi „BlackBerry“ nepavyko išvengti klaidos ir teko atšaukti beveik 1000 planšetinių kompiuterių iš prekybos. Gamintojas teigė, kad kompiuteriai buvo siunčiami vienam parduotuvių tinklui, tad tik keli vienetai galėjo pasiekti galutinius vartotojus. Šiuos kompiuterius kol kas buvo galima įsigyti tik JAV, tačiau artimiausiomis dienomis tai galės padaryti ir Didžiosios Britanijos, Olandijos, Saudo Arabijos, Hong Kongo, Australijos, Venesuelos, Ispanijos, Vokietijos, JAE, Singapūro, Meksikos, Prancūzijos, Italijos, Indijos, Indonezijos bei Kolumbijos gyventojai. Deja, šiame saraše nei Lietuvos, nei mūsų artimiausių kaimynų nėra.

Apple“

Tuo tarpu „Apple“, kurių gaminamą „iPad 2“ kompiuterį jau galima įsigyti ir Lietuvoje, paskelbė, kad pirmąjį šių metų ketvirtį pardavė 2,6 mln. planšetinių kompiuterių mažiau, nei ankstesniame, tačiau tikrai ne dėl to, kad būtų sumažėjusi paklausa. Įmonė teigia, kad pardavė visus kompiuterius, kuriuos pagamino, o sumažėję gamybo mastai susiję su planavimu bei perėjimu nuo vieno produkto prie kito. Remiantis rinkos tyrimų kompanija „IDC“ – „Apple“ planšetiniai kompiuteriai 2010 m. paskutinį ketvirtį užėmė 87% rinkos.

iOS 5“

Svarbu paminėti, kad „Apple“ įrenginių „iPhone 4“, „iPhone 3GS“, „iPad 2“, „iPad“ bei trečios ir ketvirtos kartos „iPod Touch“ savininkai artimiausiais mėnesiais galės nemokamai atsinaujinta operacinę sistema į „iOS 5“ versiją. Tai suteiks nemažai privalumų, kuriuos galite pamatyti šiame vaizdo įraše:


4G“

Lietuvoje plečiantis 4G tinklams bei didėjant operatorių skaičiui yra itin džiugu, kad atsiranda vis daugiau įrenginių su šia technologija.

Samsung“ paskelbė, kad planuoja išleisti planšetinį kompiuterį palaikantį 4G LTE technologiją dar šiais metais, o išmanųjį telefoną „Galaxy S II“ – pirmoje 2012 metų pusėje. Beje, pastaroji kompanija šiuo metu yra paduota į teismą „Apple“ dėl to, kad pažeidė 7 patentus gamindama „Galaxy“ serijos telefonus ir planšetinius kompiuterius.

Toshiba Thrive“

JAV „Toshiba“ jau priima išankstinius „Toshiba Thrive“ įrenginio užsakymus. Šis kompiuteris praktiškai niekuo nesiskiria nuo kitų, kuriuose veikia „Android“ operacinė sistema. Jis turi 10,1 colio 1280x800 taškų ekraną, 1Ghz dviejų branduolių „Tegra 2“ procesorių, dvi kameras (5 megapikselių gale ir 2 megapikselių skirtą skambučiams priekyje) bei naujausią „Android Honeycomb 3.1“ operacinę sistemą. Vienintelis skirtumas – lengvai pakeičiamas galinis kompiuterio dangtelis. Šie įrenginiai, kurie turėtų būti pristatyti visiems užsisakiusiems dar liepos viduryje, kainuoja šiek tiek mažiau nei „HP“ ar „Apple“.

Produktą pristatantis vaizdo klipas:

 

Nook Color“

„Barnes & Noble” skaityklė „Nook Color“ po atnaujinimo tapo planšetiniu kompiuteriu. Įrenginyje rasite Nook Color programų parduotuvę, el. paštą bei Flash technolgijos palaikymą. Beje, jis suderinamas su Android 2.2 operacine sistema. „Nook Color“ kainuoja per pusę mažiau nei pigiausias „Apple iPad 2“ kompiuteris, tik 249 JAV dolerius ir galime sakyti, kad šis įrenginys tiek kaina, tiek galimybės yra per patį vidurį tarp skaityklės ir planšetinio kompiuterio. Tai – puikus pasirinkimas tiems, kurie nori skaityti el. knygų versijas, tačiau kartu turėti ir pagrindines planšetinio kompiuterio funkcijas. Ši žinia netrukus paskatino gandus, kad „Amazon”, kuri turi skaityklę „Kindle“, gali pristatyti savąjį planšetinį kompiuterį.

 

Ko galime tikėtis ateityje?

Ar įsivaizduojate ateitį be stacionarių ir nešiojamųjų kompiuterių, popierinių laikraščių, radijo, kuris būtų transliuojamas radijo bangomis? „Apple“ 7 ir 5 colių planšetes? Intensyvų jų panaudojimą versle?

Tai – tik spėjimai, tačiau jau dabar atlikti tyrimai rodo, kad 30% planšetinių kompiuterių savininkų laiko juos pagrindiniais kompiuteriais.

Neretas atsakė, kad kompiuteriu naudojasi daugiau, nei skaito laikraščius bei klauso radijo.

Beveik 40% apklaustųjų planšetėmis naudojasi ilgiau, nei 2 valandas per dieną.

Taigi, šie stulbinantys rezultatai pasiekti per itin trumpą laiką (šiek tiek daugiau nei per vienerius metus), o kompiuteriai kol kas naudojami tik namuose (daugiau nei 80%).

HP TouchPad

„HP TouchPad“ prekyba JAV pradedama liepos 1 d.Šiame kompiuteryje veikia „HP WebOS 3.0“ operacinė sistema ir pirkėjai gali rinktis iš dviejų modelių: 16GB arba 32GB. Svarbu pabrėžti, kad įrenginiai kainuoja tiek pat, kiek ir „Apple iPad 2“. Yra manančių, kad tokia kainodara yra pražūtinga „HP“ įrenginiui. Žemiau pateikiame kompiuterį bei jo privalumus pristatančią vaizdo medžiagą.

HP TouchPad“ kompiuterį pristatantis vaizdo klipas:

„HP TouchPad“ galimybės verslui:

Taigi, manoma, kad ateitis priklauso planšetiniams kompiuteriams, tad galbūt dabar yra pats geriausias laikas pradėti mokytis jais naudotis? Jei nuspręsite tokį įsigyti – čia rasite keletą patarimų, o žemiau pateikiame lentelę su kompiuteriais, kurios galite įsigyti tuoj pat:

Acer Tablet Iconia W500

Dell Streak Mini 5

GoClever Tab I101

ViewSonic ViewPad 10

IPad 2 64GB 3G

Asus Eee Pad Transformer TF101

Samsung P1000 Galaxy Tab

Archos 101 IT 8GB

Prestigio MultiPad

Asus Eee Pad Slate EP121


Na, o pabaigai kaip visada – reklamos:

JAV mobiliojo ryšio operatoriaus „Verizo“ planšetinių kompiuterių reklama:

http://www.youtube.com/watch?v=R18SPF1fCik&feature=player_detailpage
„HP TouchPad“ reklama:

http://www.youtube.com/watch?v=N_VEfbCuiCI&feature=player_detailpage

„Apple iPad 2“ reklama „If you asked“: http://www.youtube.com/watch?v=Um4gLMZDXkA&feature=player_embedded

„Apple iPad 2“ reklama „Now“: http://www.youtube.com/user/Apple#p/u/0/TFFkK2SmPg4

„Apple iPad 2“ reklama „We believe“:

http://www.youtube.com/watch?v=tyEpaPEbjzI

Kokį kompiuterį norėtumėte įsigyti Jūs? Kuri iš šių reklamų Jums patinka labiausiai? Pasidalinkite savo nuomone komentaruose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Gytis Česnuitis
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)