Populiariausi fotoaparatai Lietuvoje: 2012 rugpjūtis  (4)

Portalas „Fotofabrikas.lt“ tęsia trumpas skaitmeninių fotoaparatų (kompaktinių ir veidrodinių) rinkos apžvalgas, kuriose skaitytojų dėmesiui pateikiami populiariausių fotoaparatų sąrašai kompaktinių ir veidrodinių modelių kategorijose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skaitmeniniai veidrodiniai fotoaparatai – “Top-5″ Fotoaparatų "topuose", lyginant su mėnesiu ankstesne situacija, didelių pokyčių nėra. Veidrodinių fotoaparatų penketuką papildė modelis "Nikon D7000", o kompaktinių fotoaparatų dešimtukas pasipildė taip pat vos vienu modeliu - "FujiFilm FinePix S3300". Žinoma, populiarumo reitingai šiek tiek kito. Skaitmeninių veidrodinių fotoaparatų populiariausių penketuką dažniausiai sudaro modeliai, kurių ženklai priskiriami šios rinkos lyderiams, atitinkamai – “Canon” ir “Nikon” kompanijoms. Priklausomai nuo mėnesio, didesnę persvarą (modelių prasme) įgyja tai vienas, tai kitas gamintojas, tačiau aiškaus lyderio nėra, nes kaip ir religijoje nėra vieningos nuomonės į ką tikėti, taip ir fototechnikoje – sunku pasakyti, kuris gamintojas yra geresnis.

Pagrindinė šio fakto priežastis yra tai, jog paskutiniuoju metu į rinką pateikiami fotoaparatų “kūneliai” atrodo rimčiau, kitų lyg ir silpnesni, tačiau labai gerai išvystyta pati sistema priedų ir jų kainų prasme, o kaip žinia galutiniam rezultatui labai daug įtakos turi stiklai.

Toliau trumpai perbėgsime per populiariausių sąrašo pozicijas.

Daugiausiai simpatijų rugpjūčio mėnesį jau kelintą kartą iš eilės susilaukia "Nikon D3100". Modelį be menkiausios abejonės galima įvardinti “geriausiu ir pigiausių”, mat pigesnis už jį šiuo metu yra tik "Canon EOS 1100D" (trečioji vieta populiariausių sąraše), kuris atitinkamai ir nusileidžia pagal savo specifikacijas. Kitų alternatyvų šiems modeliams tame pačiame segmente (priskiriamų angl. “Entry-level” klasei) šiuo metu paprasčiausiai nėra.

Kiek mažiau populiarus (didžiąją dalimi greičiausiai vien dėl savo kainos) yra "Canon EOS 600D". Šis modelis pagal savo techninius parametrus jau priskiriamas kitai klasei (angl. “Mid-range”), tačiau kam yra tekę čiupinėti "Nikon D90" ar "Nikon D7000", atitinkamai – priešpaskutinė ir paskutinė vieta, priskiriamus angl. “Semi-pro” kategorijai, galėtų man pritarti, jog liečiant pigesnių modelių korpusą norisi palinkėti didesnės kokybės.

Tad šioje vietoje renkantis sau techniką reiktų gerai pasverti ir atsakyti į klausimą – ar mums užteks tik gero vaizdo jutiklio ir mes toliau investuosime į aukštesnės kokybės optiką, ar vis gi kokybiškesnis (tikėtina labiau atsparus aplinkos veiksniams) korpusas ir ieškiklis bei patogesnis valdymas mums taip pat pravers? Vienareikšmiško atsakymo turbūt nėra, nes tai visų pirmiausiai riboja turimas biudžetas, o antrą suvokimas – ko mums iš tikrųjų reikia šiuo metu, nes kaip rodo patirtis – suvokimas ateina palaipsniui.

Skaitmeniniai kompaktiniai fotoaparatai “Top-10″

Populiariausių skaitmeninių kompaktinių fotoaparatų pirmas trejetukas šį kartą priklauso išskirtinai “Nikon” kompanijai ir jos leidžiamoms “Performance” ir “Life” serijoms. Modeliai "Nikon Coolpix P510", "Nikon Coolpix L810" ir "Nikon Coolpix L310", kaip tyčia išsidėstė "pagal ūgį" optinio priartinimo kartais prasme (t.y. nuo galingiausio iki silpniausio), atitinkamai – 42, 26 ir 21 kartas.

Taip pat galima pažymėti, jog “Performance” serija pasižymi rankinių nustatymų gausa, galingiausia ir kokybiškiausią optika iš visos linijos “Nikon” siūlomų gaminių. Tuo tarpu “Life” serijos fotoaparatai orientuoti į universalų fotografavimą (nuo "super makro" iki "super tele") bei valdymo paprastumą, t.y. čia nerasite jokių rankinių nustatymų, apart jau iš anksto paruoštų (angl. “Scenes”) bei universalių (angl. “Auto”) fotografavimo režimų.

Kitas trejetukas, atitinkamai – ketvirtoji, penktoji ir šeštoji vieta populiariausių fotoaparatų sąraše, priklauso ne tik skirtingiems gamintojams, bet ir fotoaparatų klasėms bei orientacija į vartotojus. Konkrečiai, modelis "FujiFilm FinePix S2980" gali būti drąsiai priskiriamas prie fotoaparatų iš serijos “viskas viename už ne aukštą kainą”, mat neatsižvelgiant į ne aukštą šio modelio kainą, šis fotoaparatas pasižymi ir didelio optiniu priartinimu, ir rankiniais nustatymais.

Tiesa, ieškantys kokybės nuotraukose ar precizikos valdyme, turėtų pasidomėti kitais variantais: omenyje turimi modeliai "Canon PowerShot G12" ir "Sony Cyber-Shot RX100".

"Canon PowerShot G12" skirtas tiems, kas mėgsta manipuliuoti rankiniais nustatymais bei iš skaitmeninio kompaktinio fotoaparato tikisi aukštos nuotraukų kokybės, ir kuris jų foto arsenale yra arba kaip antrasis fotoaparatas, arba alternatyva skaitmeniniam veidrodiniam fotoaparatui.

Tuo tarpu "Sony Cyber-Shot RX100" ryškiai orientuotas į mėgėjus maksimalistus, t.y. į tuos kam už valdymo ypatumus daug svarbiau puikus galutinis rezultatas (jį padeda pasiekti didelis vaizdo jutiklis ir šviesus objektyvas) ir kompaktiškas korpusas (fotoaparatas lengvai telpa delne ar kišenėje).

Tiesa, būna atvejų, kai kokybę reikia šiek tiek aukoti dėl universalesnio fotografavimo ir galimybės vaizdą priartinti kelioliką kartų. Tokiu atveju verta pasižvalgyti ir į likusios sąrašo modelius "Canon PowerShot SX40 HS", "FujiFilm FinePix HS25 EXR" ir "FujiFilm FinePix S3300".

"Canon PowerShot SX40 HS" ir "FujiFilm FinePix HS25 EXR" savo gamintojų klasifikacijose užima flagmanų vietas, kai kalba pasisuka apie modelius su galingiausia optika.

Trečiasis variantas - "FujiFilm FinePix S3300" - tai šiek tiek suprastinta priešpaskutinio modelio versija, skirta mažesniu biudžetu disponuojantiems fotografijos mėgėjams.

Sąrašą uždaro, galima sakyti, kad net ir vainikuoja "Canon Digital IXUS 115 HS". Iš pirmos pažiūros elementariausias modelis, tačiau pasinagrinėjus specifikacijas kiek atidžiau ir įvertinus kainą, galima drąsiai konstatuoti, jog fotoaparatas turi viską, ko tik galima tikėtis iš modelio skirtam kasdieninių akimirkų fiksavimui, t.y. ir 12 megapikselių raiškos fotografavimą (kurio pilnai pakanka net ir plakatams atspausti), ir “Full HD” raiškos filmavimą (šiuo metu tai yra didžiausia maksimali filmavimo raiška), ir “HS” sistemą (leidžiančia kokybiškiau fotografuoti prie prasto apšvietimo bei nenaudoti blykstės ar trikojo) ir plačiakampį objektyvą (kurio šviesos pralaidumas vienas yra geriausių savo klasėje), ir įkraunamą bateriją (kas pamažiną korpuso dydį), galiausiai kompaktinį ir metalizuotą korpusą (tikėtina labiau atsparų aplinkos poveikiams eksploatuojant buityje).

Geriausio skaitmeninio fotoaparato beieškant – “Pilno kadro muilinė”

Na ką? Panašu, kad ir užbaigdami mėnesio apžvalgą, pabaigai turime pilno kadro skaitmeninį kompaktinį fotoaparatą. Ir vėlgi nustebino “Sony” kompanija, vos prieš keletą mėnesių pristačius jau minėtą didesnio vaizdo jutiklio fotoaparatą "Sony Cyber-Shot RX100" ir taip sukėlusi nemažą kalbų apie geriausią skaitmeninį kompaktinį fotoaparatą šiuo metu rinkoje. Tiesa, vieningos ir vienareikšmiškos nuomonės nebuvo, nes kortas vis dar maišė kitas rinkos dalyvis, savo fotoaparatų gamoje turintis modelį su dar didesniu vaizdo jutikliu - "Canon PowerShot G1 X", drąsiai konkuruojančiu (pagal jutiklio dydį), net ir su kai kuriais sisteminiais fotoaparatais.

Šį kartą “Sony” kirto iš peties ir pristatė savo naujausią modelį "Sony Cyber-Shot DSC-RX1" su 43mm įstrižainės vaizdo jutikliu ir fiksuoto židinio nuotolio objektyvu (35mm F2.0 Carl Zeiss Sonnar T).

Tikriausiai ne vienas foto gerbėjas, pamatęs šio fotoaparato anonsą, buvo nustebintas, o jei vien specifikacijų įspūdžiui padaryti ir neužteko, to turėjo pakakti pamačius planuojamą pardavimo kainą. Sunku įsivaizduoti kas bus toliau, nes lyg ir nėra kur tobulėti (bent jau šiuo metu). Savaime suprantama, kad fotoaparatas pagamintas su nekeičiamu objektyvu, tam kad perspektyvoje rinkai būtų galima pasiūlyti ir pilno kadro sisteminį fotoaparatą, kas greičiausiai ir bus padaryta artimiausiu metu. Tiesa, apie galimą tokio sprendimo kainą baisu ir pagalvoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: fotofabrikas.lt
fotofabrikas.lt
(9)
(0)
(6)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: