Edifier Spinnaker: Bluetooth su steroidais  (6)

Bevielės kolonėlės jau nieko nebestebina ir kalbame ne apie žaisliukus pritaikytus mobiliems telefonams, o apie masyvesnius įrenginius, skirtus pramoginių poreikių išpildymui namuose. Praeityje pasiklausę biudžetinės klasės Edifier E3350BT kolonėlių, šįkart turime galimybę išgirsti, ką gali pasiūlyti itin aukštos prabos, kalbant kompiuterinių kolonėlių lygmenyje, „Edifier Spinnaker” (E30) 2.0 sistema, išsiskirianti ne tik savo pavadinimu, bet ir unikaliu dizainu bei, labai tikėtina, unikaliu skambesiu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie „Edifier"

Kolonėlių gamyboje besispecializuojanti „Edifier” buvo įkurta 1996 metais Kinijos sostinėje, Phenjane. Pagrindinis „Edifier” tikslas – sukurti kokybiškai skambantį produktą už patrauklią kainą. Kompanijos produkcijos asortimente galima rasti tiek melomanams skirtų, tiek ir daugiafunkcinių multimedia garso sistemų. „Edifier” visame pasaulyje dirba su daugiau nei 60 tiekėjų ir kasmet pagamina daugiau nei 8 milijonus produktų.

2011 metų pabaigoje „Edifier" netikėtai informavo perkanti Japonijos firmą „Stax", gaminančią mikrofonus ir elektrostatines ausines. Sandorio vertė siekė kiek daugiau nei 3 milijonus litų. „Edifier" atstovai paskelbė, kad kompanija sieks intensyviai investuoti į naujų technologijų vystymą bei bus bandoma pasinaudoti gerai išvystyta „Edifier" marketingo sistema.

 

Pakuotė ir komplektacija

„Edifier Spinnaker” įpakavimas atkartoja pailgas kolonėlių formas. Ant priekinės sienelės svarbiausia nurodyta informacija - Bluetooth prieiga. Ant priešingos sienelės esame supažindinami su daugiau „Spinnaker“ savybių: turimu optiniu įėjimu, unikalios formos nuotoliniu valdymo pultu, trigubu stiprintuvu ir skaitmeniniu crossover‘iu. Gretimai nurodytos ir specifikacijos, tačiau apie jas kiek vėliau.

Komplektacija išpildyta su kaupu. Pridedami pora vartotojo gidų, brošiūra, nurodanti, kokias funkcijas atlieka nuotolinis pultas, bei kabeliai: maitinimo, tarpusavio kolonėlių sujungimo, optinis, 3,5 mm. -> 3,5 mm., 3,5 mm. – 2x RCA ir USB -> mini USB nuotolinio pulto įkrovimui.

 

Žvilgsnis iš arčiau

Taigi, iš kur atkeliavęs toks šių kolonėlių pavadinimas? Pavadinimą ir E30 dizaino ypatybes būtų galima suvesti į vieną bendrą vienetą ir pasakyti, kad pavadinimas kilo ne iš kur kitur, o pasirinkto dizaino. Vieniems E30 lenktumas gali labai asocijuotis su raganosio ragu, tačiau „Spinnaker“ vardas kilęs iš specialaus tipo burių (angl. Spinnaker). Vėjas šiomis burėmis slysta ne jų paviršiumi, o yra nukreipiamas į centrą ir priverčia bures išsipūsti. Panašumų atrasti nesunku, ar ne?

 

413 mm aukščio „Edifier Spinnaker“ pavadinti portabiliomis sunku, todėl jos namuose greičiausiai atras savo nuolatinę vietą ir ten pasiliks ilgesniam laikui. 4,3 kilogramo sveriantys garsiakalbiai (svoris bendras) turi papildomus sidabrinės spalvos apvalius stovus, kurie atlieka ne tik stabilizacijos vaidmenį, bet ir pridengia kabelius, išeinančius per nedidelę išpjovą.

Galinės E30 dalies centras padengtas plastmasiniu intarpu (dešinėje kolonėlėje, daugmaž centre, po naudojimosi, galima pajusti integuotų stiprintuvų išskiriamą šilumą) , o visa priekinė dalis uždengta juodu medžiaginiu tinkleliu.

Visos jungtys įrengtos kolonėlių apačioje esančioje apvalioje ertmėje. „Edifier E30“ tarpusavyje jungiamos neįprastai atrodančiu 1.5 m ilgio kabeliu, kurio galai šiek tiek primena 6-pin PCI-Express kištuką. Nors tai unikalu, tačiau to čia reikia mažiausiai, nes pakaitinį kabelį bus surasti neįtikėtinai sunku, jei ir iš viso pasiseks.

Stovas-dugnas išklotas paminkštinančia, vibraciją sugeriančia, medžiaga. Kolonėlių neardėme, tačiau pridėjome schematinį brėžinį, kurio pagalba galima suprasti, kaip korpuse išdėstytos membranos.

Dešinioji kolonėlė be 6-pin jungties taip pat turi AC bei Aux in/Opt in lizdus, portą atskiram subvūferiui bei pačiame krašte baltos spalvos lizdą, kaip nurodo vartotojo gidas, skirtą programinės įrangos atnaujinimui. Supraskime galimiems Bluetooth prievado atnaujinimams ateityje. Pradinis kabelių išvedžiojimas atrodo ypač tvarkingai, tačiau norint tą pasiekti, teks kiek paplušėti pirmiausiai prijungiant laidus, ypač 6-pin kištuką į jam skirtą lizdą, o vėliau juos susodinant į griovelius. „Edifier“ vietos čia paliko labai ribotai ir visų kabelių tvarkingas sujungimas reikalauja kruopštumo, pastangų ir šiek tiek papildomo laiko.

 

Specifikacijos

„Edifier Spinnaker“ naudoja trigubą stiprintuvą kartu su skaitmeniniu crossover‘iu: aukštų, vidutinių ir žemų dažnių garsiakalbiai prijungti prie trijų skirtingų kanalų. Visos membranos yra įmagnetintos. Už aukštus dažnius atsakinga 19 mm. šilko pagrindu pagaminta, už vidutinius – 70 mm, o už žemus – 116 mm. membranos. Bendra sistemos galia siekia 90 W pagal RMS: 2x 10 W aukštiems, 2x 10 vidutiniams ir 2x 25 W patiems žemiausiems dažniams.

Sistemos SNR reitingas viršyja 90dBA, o atkuriamų dažnių juosta varijuoja tarp 68 Hz – 20 kHz (+/- 3dB). Gamintojas taip pat nurodo atkuriamų dažnių ruožą ir prie 10 dB, kur jis jau nebe toks vientisas ir išsiplečia iki 50 Hz -23 kHz. Žemų dažnių dugno (bent 30 Hz) neleidžia pasiekti vos 4“ membranos, todėl ypač žemų dažnių fanams teks pagalvoti apie sub out porto panaudojimą.

Taigi, E30 turi Bluetooth, optinę bei įprastinę AUX įvestis. Šalia Bluetooth 2.1 + EDR prieigos taip pat palaikomi A2DP ir AVRCP profiliai. Pirmasis profilis nusako kokios maksimalios kokybės garsas (mono ar stereo) gali būti siunčiamas iš vieno įrenginio į kitą. Šis profilis naudojasi AVDTP ir GAVDP protokolais, tačiau pasirinkitinai gali būti įtraukiamas ir tokių kodekų palaikymas, kaip MPEG-1, MPEG-2, AAC. Tuo tarpu AVRCP profilis yra sukurtas norint įdiegti valdymą nuotoliniu pultu. Be abejonės, tai sąsaja skirta  sidabrinės spalvos apvaliai bevieliam valdymo pultui. Jis naudoja baterijas, kurios gali būti pakraunamos miniUSB kabelio pagalba, todėl „nusibaigus“ nuotoliniui pultui, teks jį prijungti prie PC ar suderinamo mobilaus įkroviklio. Nuotoliniu pultu galima keisti garso stiprumą (pasukus prieš ar pagal laikrodžio rodyklę), visiškai užtildyti garsą (angl. Mute) ir perjungti prieigą (iš Bluetooth į Aux ar atvirkščiai). Esant aktyvuotai Bluetooth gauname galimybę keisti garso takelius, tačiau negalime jų sustabdyti ar visiškai nutraukti. Pulto dugne integruotas raudonas LED diodas, sužybsintis ir indikuojantis, kad parametrai buvo pakeisti. Dėja, bet nuotolinis pultas neturi garso stiprumo indikatoriaus ir nesugeba įsiminti garso stiprumo po kiekvieno kolonėlių išjungimo.

Klausymas

„Edfier E3350BT" buvo jungiama prie „Asus Xonar Essence ST" dedikuotos garso plokštės. Perklausai naudoti FLAC arba mp3 320 kb/s garso įrašai.

Morgan Page featuring Lissie - The Longest Road

Pastarasis garso takelis iš visų pasirinktų yra labiausiai pripildytas žemais dažniais, todėl ir pabandykime apibūdinti, kaip E30 sekasi su jais susidoroti. Mano nuostabai, Spinnaker pranoksta save ir paminėtas specifikacijas ties bass laukeliu. Atsižvelgiant į garsiakalbių dydį, atkūrimas pakankamai gilus ir toli gražu nelėkštas. Tie, kas tikėjosi, kad E30 modelyje bosų atkūrimo nebus rasta, tas stipriai apsigavo. Žinoma, bus susidurta su limitacijomis sunkiuose garso takeliuose, tačiau E30 ir nėra sukurtos sienų drebinimui. Pastebėjimas vienas: dėl žemų dažnių garsiakalbių pozicionavimo žemyn, pastatytos ant stalo E30 linkusios priversti vibruoti ant to paties stalo esančius nesunkius daiktus, todėl reiktų apsižvalgyti, kad aplink E30 nebūtų nereikalingų daiktų.

Morgan Page featuring Camila Grey - One Day

Neabejotinai stiprioji „Spinnaker" pusė – vidutinių dažnių reprodukcija. Moteriškas vokalas skambėjo itin šiltai, gal net kiek per šiltai, tačiau tai yra subtilioji klausymo pusė. „Edifier Spinnaker" skambesys aiškiai linko į neutralią pusę, muzika buvo atkuriama skaidriai ir švariai net ir padidinus garso stiprumą iki maksimalios atžymos. E30 neturėjo jokio vargo užpildant 16 kvadratinių metrų kambarį ir sistemos galios drąsiai pakaktų 20 m2 ar net didesnėms patalpoms. Klausant E30 ties žema garso stiprumo padala, žemi dažniai galbūt net šiek tiek buvo per ryškiai išreikšti, todėl vidutiniai ir aukšti stengėsi pasivyti. Viskas susireguliuoja į gerą pusę, kuomet garso stiprumas pradedamas didinti.

Queen - Don't Stop Me Now

Fredžio Merkurio gana aukštas balso tembras buvo atkurtas pagirtinai, tačiau į bendrą vaizdą sumaišties kiek įnešė mažiau natūraliai skambančios elektrinės gitaros. Čia neigiamai pasitarnavo per daug „užšvelnintas" ir „sušildytas" garso atkūrimas, pozicionavimas. Mano manymu, tai  gali šiek tiek neigiamai atsiliepti ir tuose garso takeliuose, kuriuose skamba žemo tono vyriškas vokalas.

Sunlounger - Another Day On The Terrace

Tokio kalibro garso melodijoms šiltumo niekada nebus per daug. Sibiliantai, kaip ir visa vidutinių dažnių juosta, leido susidaryti tyrios reprodukcijos įspūdį. Moteriško vokalo charakteristikos buvo atkuriamos išskirtinai gerai. Tokiu stiliaus muzikai E30 tinka labiausiai.

Bluetooth

Lyginant su Edfier E3350BT, žinoma ir kainos skiriasi kardinaliai, „Spinnaker" pakyla į kur kas aukštesnį lygį. Prijungimas prie Bluetooth prievado buvo toks pats lengvas ir neskausmingas, o įgauta galimybė greitai keisti norimą garso takelį su nuotoliniu pultu pridėjo daugiau funkcionalumo.  Skirtingai nei E3350BT, „Spinnaker" gali pasigirti ne tik labai stipriai ūgtelėjusia atkūrimo kokybe, bet ir kur kas didesniu maksimaliu garso stiprumu. Net naudojant Bluetooth prievadą, sistemos galios pakanka 162 metrų kambariui. Žinoma, nereikia pamiršti, kad Bluetooth režime „Spinnaker" tampa stipriai priklausomos nuo savo porininko, t.y. kito Bluetooth prietaiso. Išmaniesiems telefonams dažniausiai naudojant prastesnės kokybės kodekus (tai pastebėjome ir su „Sony Ericsson Xperia Arc S") labiausiai kenčia akustinės garso atkūrimo savybės, todėl maksimalaus kokybiško garso atkūrimo dažniausiai galima tikėtis iš dueto su nešiojamu kompiuteriu ar TV.

 

Išvados

Kurdami „Spinnaker", „Edifier" inžinieriai kreipė didžiausią dėmesį į du dalykus: garso kokybę ir dizainą ir abu šie parametrai yra kertiniai norint pavadinti kolonėles geromis. Nors E30 išorinis dizainas pakankamai iššaukiantis ir gali tapti diskusijų objektu, nepaisant, kad sistema horizontaliomis kryptimis užima labai mažai vietos ir ant stalo stovi tvirtai, tačiau kuriant vidinį dizainą „Edifier" kompromisų nedarė. Trigubai amplifikuoti skaitmeniniai crossover‘iai neabejotinai davė vaisių. Išskiriant dažnių linijas sumažinamas triukšmo kiekis, o skaidrumas per visas dažnių ribas apčiuopiamai padidinamas. Tai leidžia išvengti problemos, kuomet garsiakalbiai bando atkurti tuos dažnius, kuriems jie nėra pritaikyti ir tam tikros dažnių juostos tampa purvinomis. Atkuriant muziką, pačia stipriausia „Spinnaker" puse neabejotinai tampa vidutiniai dažniai, kurie dažniausiai tampa Achilo kulnu kitoms kompiuterinėms 2.0/2.1 sistemoms. Nors mažytės 4“ membranos žemus dažnius atkuria geriau, nei buvo tikėtasi, tačiau bandant atkurti ypač žemus dažnius E30 susidurs su problemomis ir teks pagalvoti apie atskirą subvūferį. Apie tai „Edifier" pagalvojo ir paliko sub output portą. Sveikintina, kaip ir optinis išėjimas. Pridedamas nuotolinio valdymo pultas atlieka savo funkciją nepriekaištingai, tačiau būtų malonu matyti garso stiprumo indikatorių bei garso stiprumo įsiminimo funkcijas: sutrugdyti kažkieno miegą vos įjungus E30 nesinorėtų, nors ir generuojama muzika pavydėtinai maloni. Paneigti iš „Edifier Spinnaker" sklindančios muzikos šilumą ir tikslumą labai sudėtinga tiek Bluetooth režime, tiek ir suporavus sistemą su aukštos klasės dedikuota garso plokšte: tiesiog gera reprodukcija tampa dar geresne, o E30 tuo pačiu tampa viena geriausiai skambančių ir įdomiausiai atrodančių 2.0 sistemų tarp visų PC orientuotų kolonėlių, puikiai tinkanti didesnės kokybės, Bluetooth prieigos ir dizaino prie savo TV reikalaujantiems pirkėjams. Belieka neužmiršti, kad muzika gali gerai skambėti ir be dedikuoto subvūferio, o retkarčiais linkusi susvyruoti „Edifier Spinnaker" kaina šiuo metu apsistojusi ties vidutine 1050 litų žyma.

Privalumai:

  1. Kokybiškas muzikos atkūrimas;
  2. Bluetooth prievadas;
  3. Solidus vidinis ir unikalus išorinis dizainai;
  4. Didelis jungčių pasirinkimas;
  5. Puikiai išpildyta komplektacija

Vidutiniška:

  1. Kolonėlių sujungimui panaudotas kiek trumpas ir sunkiai prekyboje randamas kabelis;
  2. Dizainas įtiks ne kiekvienam;
  3. Nepigu

Trūkumai:

  1. Nuotolinis pultas neturi garso indikatoriaus ir garso stiprumo įsiminimo

 

Ačiū UAB „ACME Kompiuterių Komponentai“ (ACC Distribution) už suteiktą galimybę apžvelgti „Edifier Spinnaker (E30)"

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technews.lt
Technews.lt
(2)
(1)
(0)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: