„Tesla" - visur yra „Tesla"? „Beyerdynamic T51p" portatyvios ausinės  (0)

Kartu su „Shure" „Beyerdynamic" yra viena iš pačių seniausių ausinių gamintojų pasaulyje. 2024 metais atšvęsianti, tikėkimės, savo šimtąjį gimtadienį, „Beyerdynamic" yra sukaupusi ilgalaikę patirtį. Nors kompanija prityrusi ir plačiai paplitusi aplink gaublį, jos produkcija Lietuvoje atsirado gana neseniai. Pirmai pažinčiai iš rankovės išsitrauksime portatyvaus dizaino T51p modelį. Raidė „p" (angl. portable) parodo, kad tai nešiojamo dizaino produktas, skaičius 51 nurodo hierarchinę padėtį, tačiau visų svarbiausia raidė „T". Šis modelis yra pagal išskirtinę, „Beyerdynamic patentuotą, „Tesla" technologiją. Puikiai kitose pramonės šakose (profesionalių vaizdo plokščių ir automobilių) pažįstamas „Tesla" vardas turi gerbiamą premium vardą. Ar „Beyerdynamic T51p" ir sava „Tesla" ne išimtis?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pakuotė ir komplektacija

T51p iš pradžių pasitinka nedidelėje ir neišraiškingoje dėžutėje. Svarbiausi akcentai: T51p, kaip ir didžioji dalis kompanijos ausinių, yra surenkamos Vokietijoje, taip pat „Tesla žada tikrą Hi-Fi garsą, nuostabią aukštų ir gilių žemų dažnių reprodukciją bei puikią aplinkos garso izoliaciją.

Pastaroji savybė su „Tesla“ susijusi mažiausiai.

Apsukus dėžutę, dešiniajame kampe nurodytos T51p techninės charakteristikos. Paaiškėja, kad ausinės dėžutėje papildomai įpakuotos į aukštos kokybės Velcro medžiaginį krepšelį. Nešiojamoms ausinėms tai yra greičiausiai privalomas aksesuaras, tačiau „Beyerdynamic“ pasirūpino, kad galbūt tai, kas yra juodame dėkle, net nesinorėtų išimti.

Komplekte randame vartotojo gidą, brošiūrą su garantinėmis sąlygomis ir du aksesuarus: dažnai sutinkamą ¼ (6,35 mm) adapterį ir tą, kurį panaudosi tik lėktuve. Kalbame pie skrydžiams skirtą perėjimą.

 

Specifikacijos

T51p yra uždaros, supra-aural tipo, ausinės. Natūralu, kad turime kompaktiškas ir lengvas ausines, kurios vienos sveria 174 gramus. Atkuriamų dažnių juosta daugiau nei pakankama žmogaus ausims: (10 – 23 000 Hz).  Pagal gamintojo nurodomą 60 omų varžą, T51p savininkai teoriškai balansuoja tarp pasirinkimo naudoti ar ne atskirą stiprintuvą. Tačiau tik teoriškai. Nors varža nėra didelė, tačiau nominalus SPL (garso spaudimo lygis) yra pakankamai aukštas – 110 dB. Tai reiškia, kad lyginant šias ausines su kitais 60 omų modeliais turinčiais žemesnį SPL reitingą, T51p bus reikalingas mažesnis energijos kiekis norint pasiekti užsibrėžtą garso stiprumą. Nominalus 100 mW energijos atlaikymas sufleruoja, kad pirmiau trumpai apkursime, nei ausinių membranos bus sugadintos naudojamo stiprintuvo.

 

Dizainas ir komfortas

Už „Tesla“ technologijos stovi „Beyerdynamic“ montuojamos galingos magnetinės membranos, kurios leidžia panaudoti preciziškiau garsą atkuriančią garsų ritę. Papildoma magnetinė energija gali būti paverčiama į akustinę, suteikiant reprodukcijai daugiau švarumo ir jėgos, maksimaliai sumažinant harmoninius iškraipymus. „Tesla“ technologijos idėja tapo pilnai metalinės membranos dizaino sukūrimas, užkertant kelią bet kokiam galimam aplinkinių mazgų keliamam rezonavimui. Metalu apsaugota konstrukcija visiškai atspari elektrinį triukšmą turintiems laukams, o vienintelė priežastis priverčianti membraną skleisti garsą yra pats garso signalas.

Metalinės konstrukcijos T51p atveju nusitęsia ir į išorę. Absolučiai visa ausinių konstrukcija pagaminta iš metalo, išskyrus juodus žiedus aplink kaušelius.  Pastaruosius galima sukioti 90 laipsnių rytai – vakarai amplitude. Žemyn- aukštyn pavertimo laipsnis yra labai ribotas, tačiau ausinių ergnomikos tai jokių būdu nesumažina. Išorinė kaušelių dalis pasižymi iššlifuotomis horizontaliomis linijomis, taip suteikiant dar aukštesnės kokybės estetinį vaizdą.

Kaušelių padėtis ausų atžvilgiu (žemyn – aukštyn) pasiekiama labai standžios fiksacijos būdu. Viršuje į dvi dalis padalintas lankelis juda nuo kaušelių nutįstančiais dviem siauras išpjovas turinčiais lankeliais. Padėties korekcijai būtina panaudoti nemažai jėgos. Nustatyta fiksacija niekur nepabėgs net intensyvių galvos judesių metu, o tokį „Beyerdynamic“ mechanizmą kažin ar pavyks sulaužyti net su ausinėmis elgiantis neatsargiai.

 

Skambesys

T51p buvo prijungtos prie „Asus Xonar Essence ST Deluxe" dedikuotos garso plokštės. Norint išvengti įnirtingo garso stiprumą reguliuojančio klaviatūros ratuko sukinėjimo, panaudojome į garso plokštę integruotą ausinių stiprintuvą. Jo pagalba ausinėms suteikėme papildomus +12dB. Įspūdžiai aprašyti ausines keliasdešimt valandų „pragrojus”, nenaudojant papildomų efektų, kaip Dolby Headphone. Visos ausinės po „apšilimo" skamba geriausiai, ką gali suteikti.

 

T51p nėra didelė žemų dažnių talpykla, tačiau tai, kaip šios ausinės tvarkosi su bosais, galima tik pagirti. Žemų dažnių reprodukcija yra išraiškinga, gerai kontroliuojama, tačiau tuo pačiu pakankamai greita, suspėjanti su vietoje nestovinčiais roko takeliais. Vidutinio ruožo žemi šiek tiek akomponuoja pačius žemiausius. Išskirtinai klausantis progresyvaus hauso ir drum n bass takelių galima aptikti, kad T51p pakankamu stiprumu nepagamina pačių žemiausių detalių, tačiau tai toli gražu nėra akivaizdu. Žemų dažnių reprodukcija neturi lėkštumui ir dundesiui būdingų požymių. T51p neturi neturi pernelyg pabrėžtų žemų, tačiau pusiausvyros postūmis jaučiamas link šio tipo dažnių, kaip dažniausiai ir nutinka su uždaro tipo ausinėmis.

Vidutiniai paslinkti šiek tiek už žemųjų nugaros. Nepaisant to, kontrolė išlaikyta ir čia. Vidutiniai nepabėga nei į žemų, nei į aukštų pusę. Aiškiai išlaikomas detalumas ir sodrumas. T51p jaučiasi užtikrintai tiek su vyriškais, tiek su moteriškais vokalais, o back‘ų perteikimas taip pat vykdomas preciziškai. Tiesa, T51p negali pasigirti geru garsų pozicionavimu (angl. soundstage) dėl mažų kaušelių ir tiesiai prieš ausis išdėstytų (nepasuktų) membranų. Tačiau tai nėra pagrindinės priežastys kodėl T51p nepakoregavus EQ negali pasiekti didesnio nei vidutinio tikslumo garsų pozicionavimo.

Šiek tiek tamsaus bendro skambesio priduodantys atitraukti diskantai (aukšti). Tokia aukštų charakteristika turi ir teigiamą pusę: jie niekada netampa per daug iššokančiais ir varginančiais, tačiau tuo pat metu prarandama dalis detalumo. Skirtingai, nei labai žemų dažnių itin nežymus pametimas, prislopintų diskantų efektas buvo jaučiamas aiškiau. Retkarčiais muzikos reprodukcijai trūko ne tik gyvumo, bet ir itin aukštų dažnių pagalba laiku sukuriamo pritrenkiantį poveikį turinčio ryškumo. Laimei, „Tesla“ technologija yra labai paklusni EQ nustatymams ir šią nedidelę ydą galima lengvai pašalinti. Tam reikalingas nedidelis dBA kilstelėjimas 2 -4 kHz grafoje. Tai atlikus T51p sutinka į aukštesnius įnešti daugiau detalumo ir erdvumo.

 

Išvados

Negalime pasakyti, kad „Beyerdynamic T51p“ mus nustebino. Tikėjomės aukštos klasės reprodukcijos – ją ir gavome. Tačiau viskas pirmiausiai prasideda nuo pavydėtinos kokybės T51p metalinės konstrukcijos. Ypač šauniai surinktas šis „Beyerdynamic modelis taip pat naudoja naujausio dizaino ausų padukus, kurie ne tik yra patogūs, bet ir į aplinką išmeta minimalų kiekį ausinių sukuriamo garso, net joms grojant pakankamai garsiai. Išorinė izoliacija taip pat suveikia labai pagirtinai. Vienintelis užkliūnantis niuansas, kuris, deja, gali pasibaigti liūdnai, tokios pat kokybės neįrodę laidai. Mūsų nuomone, jie per daug ploni (net ir nešiojamoms ausinėms) ir keletą kartų atsitiktinai stipriai patraukus gali sutrūkti.

T51p – artimos neutraliai muzikos reprodukcijai portatyvios ausinės, savo rankose laikančios tokius kozirius, kaip griežtas ir pakankamai gilus žemų dažnių atlikimas bei šilti ir tinkamai subalansuoti vidutiniai. Šiek tiek ir už taip labai kokybiško bendro kadro iškrentantys sibiliantai suteikia T51p tamsumo, tačiau tas lygis nėra toli gražu drastiškas. Visi netobulumai gali būti pašalinti šiek tiek didesnes galimybes turinčio ekvalaizerio pagalba – užtenka nežymiai kilstelti aukštų dažnių padalas ir T51p įgauna naują kvėpavimą: padidėjės garsų pozicionavimas, išaugęs detalumas aukštų dažnių ruože ir naujas erdvumo lygis. Iš lengvai uždaro tipo ausinėms būdingo paryškinto bosų atlikimo T51p gali tapti beveik neutraliomis, absoliučiai puikiai skambančiomis ausinėmis. Tikrai negalime klijuoti pigiausiam (~800 litų) prieinamam „Tesla“ modeliui etiketės „nevertas“. Atvirkščiai, tuo pačiu maža ir tuo pačiu nemaža kaina - labai pateisinama.

Atradus, kad į T51p įdiegta „Tesla“ technologija yra itin jautri ekvalaizeriu atliekamiems pakitimams, galima šį modelį  poruoti su padoresnį EQ turinčiais išmaniaisiais, kaip naujos kartos „Apple iPhone“, rekomenduoti net aukštos  klasės garso posistemę turintiems stacionarių kompiuterių savininkams, tačiau idealiausiu atveju „Tesla“ išmaitinimo naštą reiktų atiduoti nešiojamiems stiprintuvams. Tą ir pabandysime padaryti netolimoje ateityje išbandydami kažką iš „Beyerdynamic“ asortimento. Neabejojame, kad T51p kelionių metu jaučiasi užtikrintai savo Velcro medžiaginiame krepšelyje, bet galbūt su gamykliniu stiprintuvu T51p gali jaustis dar geriau...


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technews.lt
Technews.lt
(3)
(1)
(1)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: