Didelės spartos ir simpatiškos kainos „OCZ ARC 100“ SSD diskai: parametrai ir galimybės (Video apžvalga)  (1)

Kietosios būsenos kaupiklių – SSD diskų segmentas šiuo metu yra prisotintas įvairiais diskų modeliais. Šių produktų gamintojų pasiūloje – pilna įvairia talpa ir našumu pasižyminčių diskų. Viena iš lyderiaujančių pagal visų įmanomų SSD diskų variacijų kiekį šiuo metu yra „OCZ Storage Solutions“ kompanija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis gamintojas populiarumą įgijo dėl to, jog jo produktai daugiausia yra orientuoti į didelės spartos reikalaujančias žaidėjų ir entuziastų kompiuterių sistemas, kurioms tradiciškai reikia plačiau atverti pinigines. Tačiau „OCZ Storage Solutions“ sugalvojo išeitį ir siūlo biudžetinius SSD diskų modelius (nuorodoje galite peržiūrėti lietuviškas kainas ir asortimentą).

Šiuo metu SSD rinka keičiasi gana lėtai: SATA 6 Gb/s sąsaja jau rimtai riboja daugumos laikmenų efektyvumą, todėl laukas, kuriame galima išskirsti ir sužibėti yra nedidelis. Kainos strategija, funkcijų kova, įdomūs ir naudingi priedai, programinė įranga ar tiesiog garantijos sąlygos – būtent taip kai kurie gamintojai stengiasi sužavėti klientus. Varlė.lt specialistai parengė santykinai nebrangaus, tačiau pakankamai įdomaus „ARC 100“ SSD 240 GB talpos disko apžvalgą.

„OCZ ARC 100“ modelio korpusas yra pagamintas iš aliuminio. Tokia sandara užtikrina pakankamai gerą patvarumą ir kaip matote – stilingą dizainą. Vienintelė „puošmena“ yra priekinėje pusėje mėlynas lipdukas, ant kurio nurodytas gamintojas ir serija. Iš kitos, galinės pusės yra lipdukas, kuriame pateikta pagrindinė techninė įrenginio specifikacija: modelio pavadinimas, serijinis numeris, maitinimo parametrai, taip pat logotipai, patvirtinantys įvairius disko sertifikatus ir atlaikytus testus. Diską gaubia 2,5 colių ir 6,7 mm storio korpusas. Tai reiškia, jog šis SSD puikiai tiks tiek stacionariems, tiek nešiojamiems – net tiems itin ploniems – kompiuteriams. Gamintojas įvertino, jog energijos sąnaudos budėjimo režime turėtų siekti 0,6 W, veikimo metu – 3,45 W.

„ARC 100“ serija yra paremta autoriniu „Barefoot 3 M10“ valdikliu ir 19 nanometrų Toshiba MLC NAND atminties mikroschemomis, kurių talpa yra 8 GB.  Atkreiptinas dėmesys į tai, jog tai yra naujesni A19 nm elementai, kurie senesnių (įprastų 19 nm MLC NAND) fone išsiskiria mažesniais išmatavimais, kurių dėka siūlo didesnį atminties sekcijų išdėstymą duotame paviršiuje. Pagrindinės „Barefoot 3 M10“ ypatybės yra:

  • Du procesoriai („ARM Cortex“ ir „OCZ Aragon“);
  • mažesnis „ARM“ procesoriaus dažnis, leidžiantis sumažinti energijos sąnaudas;
  • šifravimo palaikymas 256-bitų AES algoritmo dėka
  • 8 kanalų atminties valdiklis.

Panaudotos atmintys yra tokios patvarios, jog leidžia 3 metus (beje, tiek trunka gamintojo garantija) kasdien įrašyti 20 GB duomenų. Tai perskaičiavus gaunamas apie 22 TB TBW (Total Bytes Written) santykis. Iš tikrųjų šis skaičius nėra toks didingas, kaip pavyzdžiui, aukštesnės klasės SSD diskų atveju, tačiau taip pat nėra didelių priežasčių nerimui, mat tai tipinis apkrovos lygis vartotojų panaudojimams.

Vertėtų paminėti, jog dabartiniame NAND atminties pasaulyje be SLC ir MLC tipų, yra ir atmintis su nauju sekcijų tipu – TLC NAND. Pagrindinis šių atminčių skiriamasis bruožas yra bitų, saugomų atminties sekcijoje skaičius. SLC – seniausias tipas ir jau retai sutinkamas. Kuo skiriasi MLC ir TLC? Nekalbant apie architektūrines sistemos subtilybes, apie kurias iš tiesų paprastam naudojui nei įdomu, nei reikia žinoti, vertėtų paminėti, jog TLC atmintis vienoje sekcijoje leidžia saugoti tris duomenų bitus. Dėl šitos priežasties, palyginus su MLC, TLC veikia lėčiau ir yra mažiau atspari, o tai savaime aišku atsispindi našume. Kodėl apskritai užsiminėme apie TLC ir MLC? „OCZ“ kompanija skirtingai nei nemaža SSD diskų gamintojų dalis, kuri neatskleidžia, kokia atmintis panaudota jų produktuose, tokią informacija pateikia. Šio gamintojo pasiūloje yra tiek MLC tipą naudojančių kaupiklių, kaip pavyzdžiui, mūsų apžvelgiamas „ARC 100“, tiek modelių su TLC (pvz. „Trion 100“).

Gamintojas deklaruoja, jog 240 GB talpos modelis pasižymi 480 MB/s nuosekliuojo nuskaitymo ir 430 MB/s siekiančiu nuosekliuojo duomenų įrašymo greičiu. Savo ruožtu įvesties/išvesties operacijų per sekundę skaičius pasiekia 75 000 esant atsitiktiniam nuskaitymui ir 80 000 įrašant atsitiktinius 4 KB. Žinoma, tai tėra sausi skaičiai, tačiau realių taikymų metu, kur pasitaiko ilgalaikės ir mišrios apkrovos, „ARC 100“ serija susitvarko geriau nei konkurentų atitikmenys. Tradiciškai, maksimali disko sparta priklauso nuo jo talpos.

Žvelgiant į tikrai detalią gamintojo pateikiamą specifikaciją, ypač dėmesį atkreipia didžiausia įrenginio veikimo temperatūra, kuri siekia 70°C. Reikšmė pakankamai didelė ir tai liudija apie disko taikymo galimybes net ir  kompaktinėse sistemose, kuriose įžvelgiamos tam tikros aušinimo problemos.

Negalima nepabrėžti puikios „OCZ“ SSD diskų kokybės. Šiandien „OCZ Storage Solutions“ kompanija siekia užtikrinti geriausią našumo ir kokybės pusiausvyrą ir taip garantuoti klientams savo produktų patikimumą. Kompanija daug investuoja į visus procesus, bandymus, kokybės vadybą ir gamybą:

  • Naudojamos tik aukščiausios kokybės „Toshiba“ gamybos flash atmintys;
  • Kokybe rūpinamasi jau pirmose gamybos stadijose;
  • Užtikrinamos industrijos sertifikuotos kokybės procedūros.

„OCZ ARC 100“ SSD disko išskirtinumas yra keitimo tvarka –  „ShieldPlus“ garantija. Pirmasis patogumas klientui – visiškas parduotuvės išeliminavimas. Pardavėjo paprasčiausiai nereikės, o SSD diską įsigijęs asmuo neturės net saugoti pirkimo fakto įrodymus. Tam, kad SSD diskas galėtų būti pakeistas užteks serijino numerio, kuris ir pasitarnauja tam, kad būtų pradėta garantinė procedūra „OCZ“ puslapyje. Tada įsitraukia techninės pagalbos skyrius, kuris užduoda kelis klausimus ir pasiūlo keletą sprendimų tam, kad būtų galutinai nustatyta, ar konkretus SSD diskas pažeistas, ar ne. Konsultantui patvirtinus, jog produktas yra pažeistas, prašoma adreso, kuriuo turėtų būti nemokamai išsiųstas naujasis „ARC 100“. Kartu su nauju SSD disku pakuotėje bus lipdukai, kuriuos reikės užklijuoti ant pažeisto produkto siuntinio ir išsiųsti pastarąjį gamintojui. Tokiu būdu teoriškai „OCZ“ disko savininkai nei akimirkai nelieka be SSD disko ir neturi laukti, kol garantinė užklausa bus apsvarstyta ir išspręsta.

„ShieldPlus“ garantija naudotojas galės naudotis 3 metus – tai yra tiek pat, kiek trunka „OCZ“ SSD diskų garantinis laikotarpis.Tai ko gero pirmoji gyvenimą SSD diskų gedimų atveju palengvinanti iniciatyva.  Gamintojas neslepia, jog šis pasiūlymas taip pat gali būti būdas įtikinti SSD skeptikus (kurie beveik tikri, jog jei įsigys puslaidininkę laikmeną, toji būtinai patirs gedimą), pasirinkti būtent „OCZ“ prekės ženklo produktą.

Pabaigai, kokie gi šio SSD disko privalumai? Čia verta paminėti pakankamai žemą kainą, bendrai didelį patikumą, puikią korpuso kokybę, nuostabų našumo lygį, tylų veikimą, NAND 19 nanometrų atmintį, 256-bitų AES šifravimo palaikymą bei šiuolaikinių NCQ, TRIM, ECC ir S.M.A.R.T. technologijų pritaikymą.

„OCZ ARC 100“ tai tinkamai subalansuotas diskas: jis nėra greičio demonas, bet ir lėtu jo nepavadinsi.  Tai tipinis vidutinis produktas, užtikrinantis našumą labai panašų į tą, kurį siūlo (skirtumas neperžengia 2–3%) tokie įrenginiai kaip pavyzdžiui „Samsung“ SSD 840 Evo 250 GB, „Crucial M500“ 240 GB ir „Crucial MX100“ 256 GB. Našumas tarsi patvirtina tai, ką skelbia gamintojas: „ARC 100“ – tai serija faktiškai skirta mažesnį biudžetą turintiems naudotojams, ieškantiems geriausio kainos ir kokybės santykio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Varlė.lt
Varlė.lt
(10)
(2)
(8)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: