Išbandėme šį tą ypatingo: bekontaktis „Bosch“ termodetektorius, kuris parodo ne tik temperatūrą, bet ir šalčio tiltus bei pelėsio riziką („Bosch AdvancedTemp“ apžvalga)  ()

„Bosch AdvancedTemp“ yra bekontaktis termometras, skirtas matuoti įvairių paviršių temperatūrai. Tiesa, gamintojas mieliau jį vadina „termodetektoriumi“, nes jis turi nemažai papildomų funkcijų. Kokių ir kuo „Bosch AdvancedTemp“ gali būti naudingas jums? Skaitykite apžvalgoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Bosch AdvancedTemp“ - tai įrankis, kuris analizuoja paviršiaus temperatūrą ir gali pateikti įvairių su tuo susijusių duomenų. Galima įsivaizduoti, kad jis būtų labai naudingas, pavyzdžiui, apdailos meistrams, statybininkams, langų montuotojams ir tiesiog namų savininkams, kurie apie savo būstą nori žinoti daugiau. Taip pat ir tiesiog smalsiems žmonėms. Visoje marketingo medžiagoje pabrėžiama, kad pagrindinė „Bosch AdvancedTemp“ funkcija - duomenų, kurie leidžia susikurti sveikesnius, efektyvesnius namus, rinkimas.

„Bosch AdvancedTemp“ yra įrankis - ne medicininė priemonė, ne žaislas, o įrankis. Mes turėjome galimybę kelias savaites su juo susipažinti ir šį tą galime papasakoti jums. Bet pirmiausia - techninė informacija.

„Bosch AdvancedTemp“:

Matavimų diapazonas: nuo  -30°C iki +500°C;

Atstumas iki paviršiaus: iki 1 metro;

Energijos šaltinis: 2 x AA baterijos;

Darbinė aplinkos temperatūra: nuo -5°C iki +50°C;

Papildomos funkcijos: pelėsio bei šalčio tiltų aptikimas;

Išmatavimai ir svoris:  95 x 55 x 182 mm, 205 g.

„Bosch AdvancedTemp“ pirkėją pasiekia paprastoje kartoninėje dėžėje, bet viduje yra patogus minkštas medžiaginis dėklas. Jis apsaugos termodetektorių nuo nestiprių smūgių, kurie gali pakenkti prietaisui (instrukcijose pabrėžiama to būtinybė) o viduje dar tilps koks smulkus papildomas įrankis, instrukcijos ar papildomos baterijos (kurių tikriausiai neprireiks).

Pats įrankis turi minkštą termoplastiko apdailą, kuri taip pat turėtų suteikti šiokią-tokią apsaugą ir kartu pagerina rankenos ergonomiką. „Bosch AdvancedTemp“ pakuotėje taip pat yra dvi AA baterijos ir stebėtinai stora instrukcijų knygelė (stora, nes labai daug kalbų). Gera naujiena ta, kad jei nesate visiškai svetimas technologijoms ir įrankiams, „Bosch AdvancedTemp“ naudojimą perprasite per kelias minutes net neatsivertę instrukcijų. Aišku, gamintojas rekomenduoja jas paskaityti, todėl iš karto neatmeskite šios minties.

„Bosch AdvancedTemp“ naudojimas

Baterijos keliauja į „Bosch AdvancedTemp“ rankeną ir taip per akimirką šis įrankis yra paruošiamas darbui. Iškrauti tų baterijų taip ir nesugebėjome, nes „Bosch AdvancedTemp“ taupiai naudoja savo energijos resursus. Po penkių neaktyvumo minučių jis tiesiog išsijungia. Bekontakčiai termometrai apskritai yra pakankamai taupūs.

„Bosch AdvancedTemp“ turi vos kelis mygtukus. Jie, beje, yra labai kokybiški, standūs ir nejudantys į šalis - tai kuria kokybės įspūdį. Pagrindinį jų norisi vadinti nuleistuku - tai yra mygtukas po rodomuoju pirštu, skirtas matavimui ir meniu pasirinkimo aktyvavimui. Po LCD ekranu yra dar trys mygtukai. Centrinis atveria meniu, kuriame galima pasirinkti vieną iš keturių pagrindinių įrenginio funkcijų (apie jas - vėliau). Pasirinkimas tvirtinamas jau minėtu nuleistuku. Įrenginys išjungiamas paspaudus ir palaikius tą centrinį mygtuką. Kairysis mygtukas leidžia grįžti atgal į pagrindinį matavimų ekraną. Dešinysis - pasirinkti nustatymą pagal paviršiaus savybes.

„Bosch AdvancedTemp“ naudojamas labai paprastai. Nukreipiate jį į paviršių, kurio temperatūrą norite išmatuoti, ir nuspaudžiate nuleistuką. Ant paviršiaus išvysite lazerio apskritimą, kuris pažymės vietą, iš kurios IR jutiklis rinks temperatūros duomenis. Ekrane iš karto pasirodys temperatūra. Jei laikysite nuleistuką, paviršiaus temperatūra bus matuojama nuolat ir ekrane galėsite matyti jos kitimą. Aišku, paleidus šį mygtuką, reikšmė liks ekrane. Vienu metu ekrane matysite praeito ir naujausio matavimo duomenis.

Aukštam matavimo tikslumui pasiekti reikia pasirinkti vieną iš trijų nustatymų skirtingiems paviršiams. Tai būtina dėl to, kad „Bosch AdvancedTemp“ yra infraraudonųjų spindulių termometras ir matuoja bei analizuoja paviršiaus spinduliuojamus IR spindulius. Paviršiaus IR spinduliuotė (kartais vadinama emisyvumu) turi įtakos matavimų tikslumui. Taigi, reikia pasirinkti tinkamiausią nustatymą pagal ant dėžės ir instrukcijose pateikiamą informaciją. Pirmasis nustatymas tinka betonui, plytoms, daugeliui dažų. Antrasis - emaliui, gipsui, tekstilei, popieriui. Trečiasis - porcelianui, kamštinei dangai, audiniams, natūraliam akmeniui.

„Bosch AdvancedTemp“ yra labai lengvai naudojamas prietaisas. Jei jau reikia rasti priekaištų, tai atkreiptume dėmesį į tai, kad „Bosch AdvancedTemp“ matuojamų temperatūrų diapazonas yra nuo -30 iki +500°C ir tai stipriai prasilenkia su darbine aplinkos temperatūra, kuri yra nuo -5 iki +50°C. Taigi, net ir lietuvišką žiemą lauke (ar nešildomoje statybvietėje) su juo dirbti negalėsite. Kita vertus, namų savininkai ir remonto meistrai džiaugsis papildomomis „Bosch AdvancedTemp“ funkcijomis.

Pelėsis, šiluminiai tiltai ir „Bosch AdvancedTemp“

„Bosch AdvancedTemp“ gali veikti kaip paprastas bekontaktis termometras - tai yra pirmasis nustatymas funkcijų meniu. Nukreipiate lazerį į jus dominantį paviršių ir nuspaudžiate nuleistuką - ekrane pasirodys paviršiaus temperatūra.

Antrasis nustatymas - temperatūrų palyginimas. Išmatuojate vieną paviršių, o tuomet - kitą. Ekrane matysite abiejų jų temperatūras ir jų skirtumą. Keista funkcija, bet kam nors ji padės išvengti matematikos. Jei antrasis matuojamas paviršius yra šiltesnis, indikatorius virš ekrano švies raudonai, jei šaltesnis - mėlynai. Pirmoji užfiksuota temperatūra išliks ekrane ir nauji matavimai bus lyginami su ja tol, kol jos neanuliuosite jos kairiuoju mygtuku.

Trečioji funkcija - šiluminio tilto (dar vadinamo šalčio ar termo tiltu) aptikimas. Pasirinkus šią funkciją „Bosch AdvancedTemp“ lygins matuojamo paviršiaus ir aplinkos temperatūrą. Tai leis aptikti vietas, per kurias jūsų namus palieka brangi šiluma. Įprastai tai bus langų rėmai ir durų staktos, bet viskas priklauso nuo to, kaip gerai apšiltinti jūsų namai. Tai, kad aptikote tokį tiltą, parodys raudonai užsidegęs indikatorius ir liūdna šypsenėlė ekrane.

Ketvirtoji funkcija - pelėsiui jautrių vietų aptikimas. Vykdydamas šią funkciją „Bosch AdvancedTemp“ pasitelkia santykinės oro drėgmės matavimą. Ekrane pamatysite matuojamo paviršiaus temperatūrą, rasos tašką, santykinę oro drėgmę bei aplinkos temperatūrą. Pelėsio grėsmė ant konkretaus paviršiaus rodoma paprastu šypsenėlės simboliu ir indikatoriaus spalva. Žalias indikatorius ir šypsena reiškia, kad pelėsio rizika yra žema, o raudonas indikatorius ir liūdnas veidelis nurodo aukštą pelėsio susidarymo riziką. 

Reikia pabrėžti, kas daug kam ir taip yra akivaizdu - „Bosch AdvancedTemp“ neieško ir neaptinka pelėsio porų. Tai - tik preliminari informacija pagal drėgmės lygį.

Taigi, iš šių funkcijų galite suprasti, kad „Bosch AdvancedTemp“ gali matuoti santykinę oro drėgmę bei aplinkos temperatūrą. Tai - naudinga informacija, kurią „Bosch AdvancedTemp“ pateikia labai lengvai ir suprantamai. Tas spalvotas indikatorius ir šypsenėlių sistema, žinoma, nėra tiksliausi matavimo vienetai pasaulyje. Panašu, kad „Bosch“ tiesiog vengia kalbos barjerų ir nori, kad šis įrankis būtų lengvai prieinamas visiems - „Bosch AdvancedTemp“ nėra skirtas profesionalams, kuriems šypsenėlės nesuteiktų pakankamai duomenų.

Kalbant apie duomenis, „Bosch AdvancedTemp“ temperatūrą pateikia Celsijaus laipsniais. Tai, žinoma, mums tinka. Bet jei dėl kokių nors priežasčių naudojate Farenheito skalę, turėsite nusivilti. Aišku, galite sakyti, kad tai nėra problema - kas Lietuvoje naudoja °F?! Bet jei dirbate ties kokiu projektu sekdami amerikietiškas instrukcijas, galimybė keisti matavimo vienetus būtų šioks-toks privalumas. Be to, pastebėjome, kad prietaisą išjungus ir vėl įjungus jis grįžta prie pirmosios savo funkcijos (temperatūros matavimo). Jei intensyviai ieškojote šalčio tiltų ar pelėsį viliojančių vietų, o tada kelioms minutėms padėjote „Bosch AdvancedTemp“ į šalį ir jis išsijungė, vėl įjungę prietaisą turėsite vėl įjungti norimą funkciją.

Kur naudosite „Bosch AdvancedTemp“?

Gerai, išpakavote dovanas ir pastebėjote, kad Kalėdų Senelis jums atnešė „Bosch AdvancedTemp“. Kas dabar? Ką su juo galite veikti?

Na, pirmiausia tai galite pradėti tyrinėti savo namus. „Bosch“ šio įrankio aprašyme teigia, kad „AdvancedTemp“ yra „termodetektorius sveikesniems namams“. Pažiūrėkite, ar jūsų langų rėmai neišleidžia brangios šilumos į lauką. Kaip efektyviai kambarį šildo radiatoriai? Ar dėl prasto vėdinimo niekur nesusidaro drėgmės kišenės? Įvertinkite drėgmės lygį savo namuose. Tai padės ne tik galvojant apie pelėsį, bet ir, pavyzdžiui, vertinant namų būklę prieš remontą, kad vėliau galėtumėte tuos duomenis palyginti. Kai kurie duomenys gali būti vertinami ir perkant nekilnojamą turtą.

„Bosch AdvancedTemp“ pravers ir kitur. Galėsite įsitikinti, kad koks nors guolis nekaista. Arba kad vaikų čiuožynė saulėje neįkaito iki pavojingo lygio. Arba, kad paviršiaus temperatūra nėra per karšta, pavyzdžiui, dažams. Arba, kad grilis įkaito iki recepte nurodytos temperatūros. „Bosch AdvancedTemp“ yra pakankamai universalus įrankis ir jo panaudojimo galimybės yra išties plačios. Net jei iš karto negalite sugalvoti, ar jums jo reikia.

Apibendrinimui

„Bosch AdvancedTemp“ yra geras daug papildomų funkcijų turintis termodetektorius. Tai yra labai paprastai naudojamas įrankis, sukurtas visiems. Akivaizdu, kad gamintojas norėjo, kad „AdvancedTemp“ būtų suprantamas net ir tiems, kurie su tokiais įrankiais ar technologijomis apskritai artimai nedraugauja. Ir tai yra puiku - visi gali namuose paieškoti prastai izoliuotų sienų, šilumą vagiančių langų rėmų ar kampų, kurie vilioja pelėsio sporas.

Privalumai:

  • Platus matavimų diapazonas - nuo -30 iki +500°C;
  • Labai paprastas naudojimas;
  • Taupus baterijos naudojimas;
  • Tvirtas korpusas, kuriame daug perdirbto plastiko;
  • Galimybė aptikti šalčio tiltus, palyginti temperatūras;
  • Galimybė išmatuoti santykinę oro drėgmę bei temperatūrą;
  • Pelėsio rizikos vertinimas.

Trūkumai:

  • Veikia tik aplinkoje, kurios temperatūra yra nuo -5 iki +50°C;
  • Nėra galimybės keisti matavimo vienetų;
  • Prietaisą išjungus ir vėl įjungus visada grįžtama prie pirmosios funkcijos (temperatūros matavimo).
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(6)
(1)
(5)

Komentarai ()

Susijusios žymos: