„Proscenic X1“: Tiesiog puikus robotas dulkių siurblys, pilna išmaniųjų funkcijų, pats dulkes išsikrauna, ir grindis su drėgna šluoste pavalo (Apžvalga)  ()

Robotus dulkių siurblius mėgstu, ir vieną turiu. Bet va, atėjo laikas keisti į naują. Ir panašu, kad per tuos kelerius metus technologija smarkiai pažengė į priekį - tuo įsitikinau išbandęs „Proscenic X1“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prieš tai greitai surašau pagrindines savybes, dėl kurių „Proscenic X1“ yra tikrai solidus pasirinkimas:

  • 3000Pa siekiantis siurbimo slėgis
  • Greitai veikiantis
  • Stotelė automatiškai išsiurbia dulkes iš roboto konteinerio
  • 2-4 savaitės gyvenimo be rūpesčių, nes stotelė gali susiurbti 2,5 litrų dulkių
  • Valymo šlapia šluoste funkcija
  • Vibracinis šluostės režimas pagerina dėmių išvalymą
  • Tiksli "Lidar" technologijos lazerinė navigacija ir patikimas veikimas
  • Kilimo aptikimo jutiklis (pagal tai automatiškai reguliuojama siurbimo galia)
  • Valdymas nuotoliniu pulteliu, arba per programėlę ir per Wi-Fi ryšį, gausu papildomų funkcijų
  • Galimybė skaitmeniniu būdu nustatyti valymo zonas pagal žemėlapį (kambario žemėlapius išsimatuoja automatiškai)
  • Keičiami filtrai, įskaitant HEPA filtrą, kuriuos galima plauti
  • Su vienu įkrovimų gali dirbti virš poros valandų
  • Perlipa 15mm aukščio kliūtis
  • Lengva naudotis

Kol kas sąrašas toks. Bet pažiūrėkime detaliau, kas tai per daiktas.

Pristatymas, pakuotė ir komplektacija

Nuo užsakymo dienos „Proscenic X1“ atkeliavo per 5 darbo dienas. Pristatymas iš „Geekmaxi“ buvo įvykdytas be jokių nesklandumų. Taip pat nebuvo jokių užslėptų mokesčių - prekė atkeliavo iki durų, ir viskas tvarkoje. 

Šiuo metu „Proscenic X1“ galite įsigyti už 267,00 € panaudoję nuolaidos kupono kodą: T942Z5YQ

Pakuotė didoka, bet nesunki. Viduje pilna visokių apsaugų nuo subraižymo. Stotelė net apvyniota permatoma plėvele. Žodžiu, jaučiasi rimtas gamintojo požiūris.

Viduje yra štai tokie dalykai:

  • Pats „Proscenic X1“ robotas
  • Įkrovimo stotelė su automatinio dulkių surinkimo įrenginiu
  • Naudotojo instrukcija
  • Dvi šlapio valymo šluostės
  • Vibracinis priedas, ant kurio tvirtinasi šluostė
  • Papildomas šoninis šepetėlis pakeitimui
  • Papildomas HEPA filtras (dar vienas yra siurblyje)
  • Vienas dulkių maišelis (dar vienas yra stotelės konteinerio viduje)
  • Nuotolinio valdymo pultelis
  • Maitinimo kabelis

Naudotojo instrukcija yra neįtikėtinai detali, parašyta keliomis kalbomis. Lietuvių kalbos tame tarpe nėra, bet ne problema. Viskas surašyta su paveikslėliais, tikrai paprasta atsirinkti, kas yra kas, ir kur ką montuoti.

Beje, iškart atidarius dėžę, tiesiai viršuje radau sutrumpintą "greito starto" gidą („Quick Start Guide“). To lapo visiškai pakanka dulkių siurblį paruošti darbui.

Surinkimas

Jeigu suskaičiuoti laiką, kiek užtruko sumontavimas, tai ko gero nesugaišite ilgiau penkių minučių. Kiek ilgiau gali trukti prijungimas prie belaidžio tinklo, nes ten reikia suvedinėti slaptažodį, palaukti, kol „Proscenic X1“ prisijungia prie tinklo ir t.t.

Beje, buvo viena techninė mini-kliūtis. Bet tik kol supratau, kaip sujungti pagrindą, kuris susideda iš dviejų plokštelių. Jas reikia sudėti taip, kad plastmasiniai kabliukai patektų į jiems numatytas angas, ir tada padėjus ant žemės tiesiog ganėtinai stipriai spustelėti - tada jie įvažiuoja ten, kur reikia.

Surinkus pagrindą, stotelė laisvai pastatoma ant jai numatytų fiksatorių (keturių plastmasinių išsikišimų). Įranga stovi stabiliai, tikrai nenuvirs.

Surinkus, stotelę rekomenduojama kelis centimetrus atitraukti nuo sienos, o iš šonų palikti po 60 centimetrų laisvos erdvės.

Šiaip „Proscenic X1“ siurblys į savo „garažą“ įvairuoja ir labiau suspaustoje aplinkoje, tik jo sukiojimasis gali užtrukti ilgiau nei standartiškai.

Išvaizda, techniniai ypatumai

Beje, tik atvykus tam siurbliui, skaitydamas informaciją internete, radau, kad „Proscenic X1“ yra laimėjęs „Red Dot Design Award“ apdovanojimą. Jo išvaizda yra tikrai super gera.

Man gal net kiek per daug to blizgumo. Bet apskritai plastikiniai korpuso paviršiai pagaminti iš gerų medžiagų. Nėra jie ir labai „teplūs“. Prisilietus pirštais, atspuadai gali likti, bet nusivalo absoliučiai be jokių problemų.

Stotelės viršuje rasite baterijos įsikrovimo indikatorių.

Pilno krovimo procesas gali užtrukti iki 4 valandų. Tas nėra mažai. Tik reikia turėti omenyje, kad baterijos energijos rezervo taip pat pakanka mažiausiai porai valandų darbo.

Svetainę „Proscenic X1“ išvalė per trumpiau nei 10 minučių, su visais pasisukiojimais. Iškart po to jis lenda atgal į stotelę krautis, tad iki nulio jūs jo tikriausiai taip pat niekada neiškrausite. Žodžiu, krovimo procesas tik popieriuje atrodo ilgas, bet realiai jo visai nepajusite.

Stotelės dulkių saugojimo kamera, į kurią dulkės yra perkeliamos iš roboto dulkių konteinerio, yra labai talpi. Manau, kad gamintojas galėjo net dar didesnį maišelį dulkėms parinkti. Bet ir taip tų 2,5 litrų pakanka ilgam.

Ant konteinerio dangčio vidinės pusės dar rasite papildomų priminimų, kaip ką daryti, kad siurblys veiktų gerai. Jei stotelė susiurbs kokia nors stambesnę šiukšlę, ji teoriškai gali užkišti oro praėjimo kanalą, bet tas pats dalykas gali atsitikti su bet kokiu kitu siurbliu.

Konteinerio dangtis nėra niekaip užfiksuojamas - tiesiog pakeli, ir atsidaro. Uždarant galima paleisti, kad jis tiesiog nuo svorio užsidarytų. Jokio garso - kraštai yra padengti guma, užsidaro beveik visai be jokio juntamo trinktelėjimo.

Štai čia apačioje matysite du metalinius kontaktus, prie kurių siurblys prisijungia energijos įsikrauti. Ir tarp jų matosi jungtis, per kurią yra pašalinamos dulkės iš vidinės „Proscenic X1“ roboto dulkių kaupyklos.

Kai kuriais atvejais robotas gali ilgiau sukinėtis, kol prisijungia prie tos jungties. Bet šiaip, jei iš šonų paliksite pakankamai laisvos vietos, tada jis mažiau nervinasi, kad aplinkui mato įvairių kliūčių.

Truputį net juokingai jis į stotelę įvažiuoja - pirma įvažiuoja priekiu, o tada lėtai apsisuka, tarsi užsitikrindamas, kad kiekvienas milimetras yra pamatuotas taip, kaip reikia.

O čia nuotraukoje matosi stotelės oro kanalo dangtelis. Šiaip jo greičiausiai niekada nereikės atidarinėti. Bet instrukcija rašo, kad ten gali reikėti pasižiūrėti, jei oro kanalas yra dėl kokių nors priežasčių užkemšamas stambiomis šiukšlėmis.

O taip gali atsitikti, jei jūsų siurblys susiurbtų gabalą lipnios juostos. Man taip yra buvę.

„Proscenic X1“ valdymas, veikimo ypatumai

Jei trumpai, tai „Proscenic X1“ veikia labai gerai. O dizainas nors kiekvienam skirtingai gali atrodyti, šis gaminys tikrai derės prie bet kokio interjero.

Kaip jau minėjau, yra du pagrindiniai būdai valdyti šį siurblį-robotą:

  1. Nuotoliniu pulteliu
  2. Per programėlę (yra atskira skiltis su valdymo mygtukais ir rodyklėmis)

Korpuse mygtukų nėra daug, bet jei norite, siurblį galite startuoti ir su jais. Bet su šiais mygtukais galėsite siurblį tik paleisti ir sustabdyti.

Nuotolinis pultelis yra paprastas, nedidelis, ir jame visos funkcijos savaime aiškios. Labai geras dalykas yra galimybė valdyti siurbimo galingumą. Jei norite švariau - bus daugiau triukšmo. Jei norite tyliau - siurblys veiks, siurbs silpniau, bet garsinis fonas bus daug nuosaikesnis.

Palyginti su mano senu "Samsung", „Proscenic X1“ yra lengvesnis, nors ir panašių matmenų. Be abejo, savaiminio dulkių išmetimo funkcijos mano senasis įrenginys taip pat neturėjo.

Ir jo konstrukcija buvo paprastesnė - „Proscenic X1“ priekyje turi judančią korpuso plokštelę, kuri veikia kaip amortizatorius. Jei robotas atsiremia į kliūtį, nėra jokio trenksmo. Prisilietimas minkštas.

Tiesa, „Proscenic X1“ naudoja tik vieną priekinę šluotelę. Iš pradžių abejojau, ar jos pakaks. Bet robotas apsisuka aplink save, ir sušluoja tiek dulkių, kiek reikia. O jo šluotelės šeriai yra ilgesni, tad pasiekia daug daugiau. Ypač sunkiau prieinamose vietose.

Tiesa, pastebėjau, kad „Proscenic X1“ yra tam tikra prasme labai atsargus. Jis dažnai ilgiau pasisukioja ties kokia nors kliūtimi, kol įsitikina, kad jos neišeis apvažiuoti.

Mano senasis įrenginys nesukdavo sau galvos, ir tiesiog bandydavo nuversti kiekvieną pasitaikiusią kliūtį, kol suprasdavo, kad pravažiavimo nėra. Tas sienos pramušimas galva suveikdavo greičiau, bet bumpsėjimo pakampėse pasigirsdavo daug dažniau.

Vos nepamiršau - „Proscenic X1“ gi turi šlapio valymo funkciją. Yra vandens bakelis, iš kurio automatiškai lašinamas vanduo į pačioje priklijuotą šluostę. Robotas važiuoja, šluostę pasikišęs po savimi, ir drėgnai pavalo tas vietas, kur ką tik praėjo jo šepetėliai. Patogu.

Reikia prisiminti, kad šluostę tempti virš kilimo šerių robotui yra per sunku. Tas parašyta ir instrukcijoje. Bet jei valote drėgnai, galima skaitmeniniame kambario žemėlapyje nurodyti, kurioje vietoje nevalyti su vandeniu, t.y. ten, kur padėtas kilimas.

Dar nespėjau išbandyti - gamintojo aprašyme teigiama, kad robotas naudoja specialų jutiklį, su kuriuo pats išsimatuoja, kur yra padėtas kilimas. Tada jis pats mandagiai atsisako lipti ant jo su aktyvuota šlapio valymo funkcija.

Prijungimas prie Wi-Fi ir naudojimasis programėle

Norint suporuoti „Proscenic X1“ su programėle, reikia atlikti tokius veiksmus:

  1. Parsisiųsti programėlę (parsisiuntimo kodas yra ant pakuotės ir instrukcijoje)
  2. Įjungti savo Wi-Fi tinklo įrangą (maršrutizatorių)
  3. Programėlėje nurodyti įrenginį, kurį norite prijungti (t.y. „Proscenic X1“)
  4. 5 sekundes paspaudus laikyti abu siurblio korpuso viršuje esančius mygtukus, kol jie pradeda mirksėti
  5. Programėlėje suvesti jūsų Wi-Fi tinklo slaptažodį
  6. Prisijungti prie „Proscenic X1“ sukurto vidinio Wi-Fi tinklo, per kurį jis gaus visus reikiamus nustatymus.

Atrodo daug darbo, tačiau realiai viskas veikia, ir yra padaroma labai greitai. Tiesa, atkreipkite dėmesį, kad palaikomas tik 2.4 Ghz Wi-Fi tinklo dažnis. Prie kitų tinklų jis nesijungs. Pirmus porą kartų negalėjau prisijungti būtent dėl šios problemos.

Tačiau dauguma modernių maršrutizatorių leidžia prisijungti skirtingais dažniais, tad man reikėjo tik pasirinkti standartinį, o ne 5G Wi-Fi ryšio variantą.

Iškart prisijungus prie įrenginio, programėlė pasiūlė automatiškai atnaujinti „Proscenic X1“ mikroprocesoriaus programinę įrangą. Nieko nelaukdamas tą ir padariau.

Dėmesio: atnaujinimo metu įrenginio neišjunginėkite. Atnaujinimas gal 2-3 minutėms sustojo ties 98% riba. Tačiau taip ir turėjo būti - pabaigoje siurblys robotas automatiškai restartavosi, ir todėl gavosi toks vėlavimas.

Programėlėje galite nustatyti:

  • Automatinio valymo grafiką
  • Valdyti siurblį rankiniu būdu
  • Peržiūrėti valymo istoriją
  • Reguliuoti garsinių signalų garsumą
  • Jei netyčia robotas pasiklydo - paspaudus mygtuką, jis supypsi
  • Galite stebėti statistiką: kiek laiko „Proscenic X1“ dirbo, kokį plotą išvalė
  • Galite reguliuoti valymo parametrus (siurbimo stiprumą, su drėgme ar be) kiekvienai patalpai atskirai.

Man labiausiai patinkanti funkcija - "No-go" zonos nustatymas. Žemėlapyje tiesiog subraižote raudonas linijas, kur nenorite, kad robotas eitu. Vienu žodžiu - super dalykas, rekomenduoju!

Apibendrinimas

„Proscenic X1“ robotas siurblys yra tikrai geras ir vertas dėmesio gaminys. Kaina taip pat nesikandžioja - jis yra gal dvigubai pigesnis nei tas mano pirmasis siurblys, kurį įsigijau prieš bene 8 metus.

Valymo kokybės ir funkcionalumo požiūriu, „Proscenic X1“ yra šviesmečiu priekyje. Vien ko verta automatinio šiukšlių konteinerio ištuštinimo funkcija - taupo laiką kiekvieno valymo metu. O programėlė beje veikia stabiliai, ir galimybė suskirstyti kambarius į zonas ir dar nubraižyti virtualias užtvaras robotui yra itin patogus dalykas.

Pagrindiniai privalumai:

  • Savaime ištuštinamas dulkių konteineris
  • Stotelės dulkių maišelio pakaks bent porai savaičių tai tikrai, bet šiaip ir mėnesiui
  • Valymas drėgna šluoste
  • Gausybė jutiklių užtikrina sklandų darbą
  • Palyginti stiprus siurbimas ir greitas veikimas
  • Puikus dizainas, laimėjęs prestižinį „Red Dot“ apdovanojimą
  • Nebrangus
  • Ilgas autonominio darbo laikas
  • Didelio funkcionalumo programinė įranga.

Trūkumai:

  • Kartais atrodo tarytum robotas būtų per daug atsargus. Įsivaizduoju, inžinieriai jį taip specialiai suprogramavo, kad baldų kampų nenudaužytų.
  • Robotą sustabdyti naudojantis korpuse esančiais mygtukais truputį nepatogu. „Proscenic X1“ juda greitai, o mygtukai yra nedideli - tiesiog sunku į juos pataikyti. Jei būčiau jo kūrėjas, tų mygtukų matmenis ramiai patrigubinčiau. Naudojantis pulteliu ir programėle, šio niuanso tikrai nepastebėsite.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(2)
(-2)

Komentarai ()

Susijusios žymos: