Pamirštate raktus ar nusibodo juos tampyti? „Smart BT Fingerprint Keyless Lock“: išmanioji pakabinama spyna, kuriai tradicinis raktas visiškai nereikalingas (Apžvalga, Video)  ()

Ar galima patobulinti ką nors tokio paprasto, kaip kad pakabinama spyna? Taip, galima. Ypač kai šiandieninė išmanioji elektronika yra ir kompaktiška, ir nebrangi, ir veikia patikimai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mano motyvaciją išbandyti „Smart BT Fingerprint Keyless Lock“ įrenginį ko gero puikiai suprasite. Kuo daugiau spynų, tuo daugiau raktų, ir gyvenime tų raktų kažkaip vis daugėja. O aš, jei tik yra galimybė, stengiuosi kišenių svorį riboti. Todėl raktų kiekį sumažinti galinti spyna mane sudomino visiškai rimtai.

Šią prekę radau internetinėje parduotuvėje „TomTop“. Produkto aprašyme teigiama, kad įrenginys gali būti valdomas net keturiais būdais: specialioje programėlėje esančiu mygtuku arba slaptažodžiu, telefono piršto atspaudo skaitytuvu, arba piršto atspaudo skaitytuvu, esančiu tiesiai ant spynos korpuso. O tradicinis raktas visiškai nereikalingas. Galimybės tikrai plačios, o ir įdomu buvo pažiūrėti, kaip ši spyna veikia ir kaip atrodo realybėje.

Iš pardavėjo gaminys atkeliavo nedidelėje ganėtinai paprastoje pakuotėje. Tačiau tiek viduje esanti dėžutė, tiek pats gaminys buvo visiškai sveikti.

Iš produkto aprašyme buvusių nuotraukų buvo sunkoka spręsti apie tikrąjį spynos dydį, tad pasąmonėje matyt tikėjausi gauti kažką masyvesnio. Tikrasis dydis yra pakankamai kompaktiškas, ką puikiai galėsite matyti iš toliau esančių nuotraukų. Bet tai nėra problema – lengvai kišenėje telpanti spyna yra visai neblogas privalumas.

Pakuotės turinys labai paprastas: išmanioji spyna, USB laidas baterijai įkrauti (baterija ličio polimerų, integruota), miniatiūrinė instrukcija – štai ir viskas. Na, bet daugiau nieko ir nereikia. Tuo labiau, kad aprašyme buvo teigiama, kad gaminys komplektuojamas be USB laido - tačiau laidą dėžutėje radau, juo rūpintis papildomai nereikės.

Išpakavimo video parodytas žemiau:

Mechaninis atsparumas

Gamintojo teigimu, „Smart BT Fingerprint Keyless Lock“ yra pagaminta naudojant aliuminio lydinio ADC12 ir nerūdyjančio plieno  „303 Stainless Steel“ derinį. Plienas užtikrina mechaninį tvirtumą, o aliuminio lydinys matomai panaudotas apdailai.

Spynos nurodytas darbinės temperatūros intervalas -25~80°C, ir ji gali veikti esant santykinei oro drėgmei 5%~95%.
 

Ką tokio tipo metalai reiškia praktiniu požiūriu? Rankomis spynos atidaryti tikrai nepavyks, užraktas laiko patikimai. Paprasti „po ranka pasitaikę“ įrankiai spynos greitai irgi neįveiks.

Žinoma, neabejoju, kad „Smart BT Fingerprint Keyless Lock“ sulaužyti įmanoma, ir prieš specialias metalo kirpimo žirkles ji tikrai neturės jokių šansų. Tačiau tas pats galioja absoliučiai daugumai tokio tipo standartinių neišmaniųjų spynų. Žodžiu, norėdami apsaugoti savo deimantų atsargas, rinkitės ką nors rimtesnio. O jei tik norite užrakinti drabužių spintelę ar kažką panašaus, toks variantas gali būti visiškai tinkamas.

Spynos matmenys: 4.7 * 8 * 2.3cm, svoris 105g.

Gaminys taip pat turi atsparumo drėgmei klasę „IP65 Waterproof“. Tai reiškia, kad spynos nardinti ilgesniam laikui po vandeniu nereikėtų, tačiau nuo besitaškančio vandens ji yra apsaugota, ir darbui lauko sąlygomis yra tinkama.

Parsisiunčiam programėlę arba skenuodami pakuotėje esantį QR kodą (nuoroda veda į kinietišką gamintojo puslapį), arba „Google Play“ parduotuvėje ieškome raktinio žodžio „Nokelock“. Tiesa, „Google Play“ esantis programėlės variantas kol kas parsisiųstas tik 100+ kartų, ir programėlės reitingas <2, pagrinde dėl to, kad programėlė yra kinų kalba. Dėl šios priežasties parsisiunčiau programėlę tiesiai iš gamintojo svetainės. Ji įsidiegė be problemų, ir vartotojo sąsaja iš karto buvo anglų kalba, nieko keisti nereikėjo.

Baterija

Apie baterijos įkrovimo būseną parodo spynos priekinėje sienelėje įmontuotas šviesos diodas. Pilnai įkrovus, diodas švies mėlyna spalva; kai įkrovimas nepilnas, diodas šviečia raudonai. Jeigu reikia detalesnės informacijos, baterijos įkrovos informacija parodoma procentais „Nokelock“ programėlėje.

 

„Smart BT Fingerprint Keyless Lock“ turi pilnai integruotą 3.7V 130mAh 501225 ličio polimerų bateriją.

Baterijai įkrauti naudojamas „MicroUSB“ lizdas ir standartinė USB įtampa, tad įkovimui jokio papildomo adapterio nereikia. Budėjimo režimu baterija laiko apie 1 mėnesį, ir jos energijos pakanka virš 1000 atrakinimo ciklų.

„MicroUSB“ lizdas yra apsaugotas sandariu guminiu dangteliu. Šiek tiek užtrukau, kol jį atidariau, nes dangtelis laikėsi gan tvirtai. Bet šis faktas tuo pačiu reiškia ir tai, kad vandens prasiskverbimo ten neturėtų būti jokio.

Programėlė „Nokelock“

Kaip jau minėjau, „Nokelock“ programėlė įsidiegė be jokių problemų.

Prieš naudojantis spyna, reikia prisiminti svarbų faktą, kad „Smart BT Fingerprint Keyless Lock“ naudoja „Bluetooth 4.0“ belaidžio ryšio technologiją, kuri duomenų mainams sunaudoja itin mažai energijos. Dėl tos pačios priežasties gamintojas rekomenduoja spyną telefonu atrakinti būnant kuo arčiau paties įrenginio.

Papildomas niuansas - spynai „pažadinti“ ir suaktyvinti normaliam darbui reikia pirštu spustelėti piršto atspaudo skaitytuvo laukelį, įmontuotą priekinėje spynos sienelėje. Tada spyna jau lauks atrakinimo komandos.

Jeigu užmezgant ryšį programėlė ar „Bluetooth“ posistemė iš jūsų prašytų slaptažodžio, jis pagal nutylėjimą yra  „000000“.

Programėlės įdiegimas nesudėtingas. Netgi nežiūrint į tą faktą, kad visas įdiegimo meniu yra parašytas kinietiškai. Tiesiog mygtukų didelio pasirinkimo ten nėra, ir vargti su pasirinkimais neprireiks.

Įdiegus „Nokelock“, nepamirškite įsijungti „Bluetooth“ ryšį.

Pirmiausia užmezgamas ryšys su spyna ir ji yra susiejama su programėle. Tam galima panaudoti tris būdus: 1) skenavimą pagal pakuotėje pridėtą brūkšninį QR kodą, 2) tiesioginį susiejimą per „Bluetooth“, 3) panaudojant serijinį spynos numerį, taip pat užrašytą prie brūkšninio kodo lipduko.

Dėl įdomumo pasirinkau QR kodo skenavimą. Spynos informacija programėlėje atsirado dar net neįjungus „Bluetooth“ ryšio. Ryšį aktyvavus ir pasirinkus norimą spyną (mano spynos pavadinimas „TestSpyn“, ilgesnio pavadinimo programėlė neleido įvesti), „Nokelock“sukontaktuoja su reikiamu įrenginiu.

Tada lange rodoma informacija apie spynos palaikomas technologijas. Mano atveju, palaikomos „Bluetooth“ ir „Fingerprint“ technologijos, kurių piktogramos dega žaliai.

Paspaudus „Unlock“, programėlė kelias sekundes užtrunka užmegzdama ryšį su „Smart BT Fingerprint Keyless Lock“ spyna. Jei komunikacija nepavyksta, atsiranda atitinkamas pranešimas.

Mano atveju, tokį pranešimą gaudavau nepažadinęs spynos piršto prisilietimu prie įmontuoto skaitytuvo. Tai ir yra vadinamasis „Button“ atrakinimo būdas, kai spyna atrakinama programėlėje esančiu mygtuku.

Programėlės meniu punkte „Unlocking Record“ galėsite matyti visų atrakinimų informaciją, saugoma iki 1000 įrašų.

Programėlėje dar galima pasirinkti atrakinimą slaptažodžiu, arba naudojant telefone integruotą piršto atspaudų skaitytuvą, jei jis tame telefone egzistuoja.

Visais atvejais spyną taip pat galima atrakinti naudojant joje įmontuotą atskirą piršto atspaudų skaitytuvą, ir šiai funkcijai telefonas nereikalingas. Tačiau be abejo, prieš tai savo pirštų atspaudų informaciją turėsite įvesti per telefone įdiegtą „Nokelock“ programėlę, pasinaudodami meniu pavadintu „Get fingerprint“.

Atspaudų informacija suvedama panašiai kaip ir į telefoną. Piršto atspaudo nuskaitymo tikslumas taip pat panašus į telefoninių įrenginių. Pvz. mano nykščio atspaudus teko suvesti gal 5 kartus, kol spyna pradėjo atsirakinti maždaug iš kas antro karto. Tuo tarpu smiliaus atspaudas - gal dėl mažesnių matmenų - veikė vos su vienu įrašu duomenų bazėje, ir nuskaitymas korektiškai suveikia apie 4 kartus iš 5. Žodžiu, ilgai stoviniuoti prie spynos, bandant ją atrakinti, neprireiks.

Nuskaitymo metu, pirštą ties skaitytuvo kvadratėliu reikia išlaikyti apie sekundę. Per trumpesnį laiką skaitytuvas nespėja nuskenuoti piršto atspaudo.

 

 

Kaip atrodo spynos atrakinimo procesas naudojant integruotą piršto atspaudo skaitytuvą pamatysite žemiau esančiame video:

Kiek įrašų telpa pirštų atspaudų duomenų bazėje neradau. Tačiau juos vėliau galima grupuoti į 16 skirtingų grupių ir joms priskirti teises atrakinti atskiras spynų grupes. Šio funkcionalumo neišbandžiau, kadangi spyną kol kas turiu tik vieną.

 

 

Prieigos teises taip pat galima „dalinti“ belaidžiu būdu pasinaudojant komunikacijos programėlėmis, arba kitu telefonu skenuojant programėlėje rodomą QR kodą ir taip pridedant kitus vartotojus į savo programėlės aplinką.

 

 

Apibendrinimas

Kaip ir minėjau anksčiau, spyna vagių su reikšminga šios srities patirtimi neįveiks. Bet apskritai, ji veikia labai neblogai. O ir kitiems pademonstruoti beraktę pakabinamą spyną yra tiesiog smagu.

Anksčiau su panašaus tipo įrenginiais kaip kad mano išbandyta „Smart BT Fingerprint Keyless Lock“ išmanioji spyna susidurti dar neteko. Bet, nežiūrint į tai, „Nokelock“ įdiegimas nesudarė jokių sunkumų. Funkcijos veikia taip, kaip numatyta.

„Smart BT Fingerprint Keyless Lock“ išmanioji spyna „TomTop“ portale šiuo metu kainuoja 37,39 euro.

PAPILDYMAS: Portale „TomTop“ pritaikius kupono kodą 'HY9BTY', gaunama $9 dolerių nuolaida (kaina su nuolaida €29,74).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(5)
(4)
(1)

Komentarai ()