Ultramobilus kompiuteris: į kišenę gal ir netilps, bet aukščiausio lygio mobilumas garantuotas („One Netbook One Mix 2 Yoga“ apžvalga)  (1)

Ultramobilūs nešiojami kompiuteriai yra rečiau sutinkami vartotojų tarpe, greičiausiai dėl tos priežasties, kad dėl mažesnių matmenų paprastai tenka aukoti nemažai patogumo ir techninių galimybių. Bet naujausios kartos „Intel Core m3“ klasės procesoriai šios klasės įrenginių gamintojams šiandien suteikia daug daugiau technologinės laisvės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kadangi paprastai dirbu mobilioje darbo vietoje, labai kompaktiški kompiuteriai mane domina nuolat. Iki šiol nuo jų įsigijimo atbaidydavo labai riboti techniniai resursai. Juk jei jau kažkur išvažiavai darbo reikalais su mažų matmenų kompiuteriu, procesoriaus ar atminties „stabdymo“ ko gero nesinorėtų nei vienam.

„Intel Atom“ klasės mikroprocesoriai šiam tikslui man buvo kiek per silpni, tad radęs įrenginį su „Intel Core m3“ mikroprocesoriumi, šiuo kompiuteriu visai rimtai susidomėjau.

Konkrečiai tai buvo „One Netbook One Mix 2 Yoga“ ultramobilus kompiuteris su „m3-7Y30“ mikroprocesoriumi, 8 GB RAM (operatyviosios atminties) ir 256GB sparčiu SSD disku. Mano poreikiams tai yra labai nebloga kombinacija, juo labiau kad ir įprastinių matmenų nešiojamam kompiuteriui (pvz., „Teclast F6 Pro“) toks parametrų derinys yra visai rimtas pasiūlymas.

Tačiau man, kaip jau minėjau, kompiuterio matmenys yra vienas esminių kriterijų. Planšečių techniniai parametrai (operatyvioji atmintis, disko talpa, jungčių pasirinkimas) dažnai būna labai riboti, o vadinamieji hibridiniai kompiuteriai, tarpinis variantas tarp įprastinio nešiojamo ir planšetės, būna bent 11-12 colių įstrižainės, o svoris nuo nešiojamų kompiuterių taip pat daug nesiskiria.

Pirmieji įspūdžiai, dizainas ir pagaminimo kokybė

Štai todėl 7 colių ekraną turintis „One Netbook One Mix 2 Yoga“ šiuo požiūriu yra dėmesio vertas pasirinkimas. Be abejo, su mažesniu ekranu ir mažesne klaviatūra didelio produktyvumo neišgausi. Tačiau jeigu reikalingas įrenginys, kuris užimtų kuo mažiau vietos, ir dirbate pvz. su išoriniu monitoriumi, kaip kad aš, šie trūkumai nueina į antrą planą. O kelionės metu smagu, kai kompiuterio ilgiausia  kraštinė siekia 18 cm, o svoris – vos pusė kilogramo.

Pilni kompiuterio „One Netbook One Mix 2 Yoga“ matmenys yra 18,2 x 11,0 x 1,7 cm, o tikslus svoris – 520 g. Nešiotis viena ranka – jokių problemų net su atverstu ekranu. Kišenėje netilps, tačiau įrenginys lengvai sutilps ko gero į bet kurią vidutinio dydžio rankinę ar mažą kuprinę.

Pirkinys iš portalo GearBest atkeliavo nepažeistas. Supakuota tvarkingai, kaip ir priklauso normaliam kompiuteriui. Pakuotėje be paties kompiuterio komponentų nedaug, tik „USB Type-C“ jungtį turintis pakrovėjas ir atitinkamas laidas. Papildomai pridėta keletas instrukcijos lankstinukų, ir kaip ir viskas.

Nedidelis kompiuterio svoris rankoje jaučiasi normaliai. Įrenginys gal kiek storesnis nei tikėjausi, bet lyginant su tuo, ką iš panašių gaminių yra tekę matyti anksčiau, skirtumas kaip diena ir naktis būtent „One Netbook One Mix 2 Yoga“ naudai. Juo labiau, reikia įvertinti tai, kad įrenginio korpusas yra pilnai metalinis. Tai suteikia papildomo tvirtumo, ir tuo pačiu pagerina aušinimą.

Ekranas, klaviatūra

Iš pradžių susidarė įspūdis, kad kompiuterio ekranas atsidaro tik 180 laipsnių kampu, t.y. kad planšetės režimo nėra. Bet – klydau. Yra panaudoti „dvigubi“ lankstai – iš pradžių ekranas atsiverčia iki 180 laipsnių, o po to veikia antroji lanksto ašis ir ekranas lenkiasi toliau. Tik iš šios pozicijos ekranas juda su didesniu pasipriešinimu, dėl ko pradžioje pagalvojau, kad lenkimo limitas pasiektas.

Pats ekranas yra jautrus lietimui. Jame iš kairės ir dešinės pusės yra paliktas kiek platesnis gal pusantro centimetro rėmelis, iš viršaus ir apačios rėmelio plotis nesiekia pusės centimetro.

Į prilietimus „One Netbook One Mix 2 Yoga“ ekranas reaguoja nepriekaištingai, tik su „Full HD“ raiška kai kurie valdymo elementai (pvz. lango uždarymo mygtukas) kartais pasispaudžia ne iš pirmo karto, matysite iš žemiau pateikto video. Bet kad gamintojas pasirinko naudoti būtent „Full HD“, o ne mažesnę raišką, yra didelis pliusas.

Ekranas užsidaro su šiokiu tokiu metaliniu „tarkštelėjimu“, kai susiliečia korpuso pakraščiai. Koks mini paminkštinimas nepamaišytų, nes norint kompiuterį uždaryti tyliai, reikia naudoti abi rankas. Apačioje yra keturios guminės kojelės, tad kompiuterį padedant ant kietesnio paviršiaus, juntama amortizacija, ir be abejo, jokio triukšmo.

Klaviatūra, kaip ir reikėjo tikėtis, yra smulki. Mano skoniui mygtukai spaudžiasi gal kiek per kietai, kas jaučiasi kai reikia greitai surinkti tekstą. Bet ne bėda, kadangi apskritai klaviatūra labai neblogos kokybės. Paspaudimas jaučiasi tiksliai, jokių klibančių detalių. Į tokią ribotą erdvę sutalpintas net pirštų atspaudų skaitytuvas.

Klaviatūroje yra iš viso keturi itin siauri mygtukai – juos apčiuopti yra sunkiau. Na o geras aspektas yra tai, kad jie yra palyginti rečiau naudojami. Jei pats projektuočiau tokią klaviatūrą, ko gero būčiau išnaudojęs apačioje dešinėje esančią laisvesnę erdvę, jei tik tam nebuvo kokių nors rimtų technologinių apribojimų.

Pirštų atspaudų skaitytuvo darbui priekaištų neturiu.

Techninės charakteristikos trumpai

Šiek tiek detaliau apžvelgsiu techninius „One Netbook One Mix 2 Yoga“ parametrus. Kaip jau minėjau, įrenginyje panaudotas 7-osios kartos „Intel Core m3“ klasės mikroprocesorius, modelis „m3 7Y30“. Pagal PassMark reitingą jis surenka visai neblogus 3562 taškus. Neblogai dar ir dėl to, kad mikroprocesorius vartoja maksimum 7 W elektros galią, o kai didelio pajėgumo nereikia, energijos suvartojimas nukrenta vos iki 3,75 vato. Technologinė pažanga nereali, lyginant su tuo, kas egzistavo rinkos pasiūloje dar prieš 2-3 metus.

Mikroprocesorius pagamintas 14 nm technologijos pagrindu, tad ir energiją taupo, ir aušinimo didelio nereikia. Bet jei mano anksčiau minėtas „Teclast F6 Pro“ su analogišku mikroprocesoriumi išsiverčia su visiškai pasyviu aušinimu (t.y. be jokių judančių ventiliatorių), „One Netbook One Mix 2 Yoga“ jau yra panaudotas aktyvus aušinimas.

Dirbant didesne apkrova ventiliatoriaus skleidžiamas garsas nekliūna, gal kiek labiau dėmesį atkreipia tarpinė apkrautumo būsena, kai ventiliatorius tai įsijungia, tai visiškai išsijungia. Na, tokių matmenų korpuse be ventiliatoriaus susidoroti kad ir su nedidele 7 W galia nėra taip paprasta. Kompiuterio apačioje ir galinėje sienelėje yra paliktos angos aušinimui, ir tokios aušinimo grotelių pozicijos kiek pastebiu tampa daugmaž standartinės.

Apatinės grotelės kelia šiek tiek pamąstymų. Ant stalo padėtas kompiuteris nuo paviršiaus pakeliamas tik guminių kojelių dėka, kurių gamintojo teigimu pilnai pakanka vėsiam orui pritekėti į kompiuterio vidų. Tačiau bet koks minkštesnis paviršius šias angas pilnai blokuoja. Esant didesniam kaitimui, kompiuteris automatiškai mažina procesoriaus dažnį, tad įrenginio nesudeginsite, tačiau kompiuteris dirbs mažesnėmis „apsukomis“ ir nuolat veikiančiu ventiliatoriumi.

Kartu su mikroprocesoriumi naudojama integruota grafikos posistemė „Intel HD Graphics 615“. Jei trumpai, galimybės žaisti kompiuterinius žaidimus bus labai ribotos.

Operatyviosios atminties (RAM) kiekis – 8 GB – yra pilnai pakankamas. Vidinio SSD disko talpa yra ne per maža, 256 GB. Talpesnių diskų egzistuoja, tačiau jų kaina taip pat didesnė, ir kol kas kainos prieaugis būtų dar labai juntamas. Na o mano atveju visai patogus atminties išplėtimo būdas yra SD kortelės panaudojimas. „One Netbook One Mix 2 Yoga“ turi „micro SD“ kortelės skaitytuvą, išorinio skaitytuvo neprireiks.

Iš kitų jungčių šis gaminys turi 3,5 mm audio jungtį ausinėms/mikrofonui, modernią C tipo USB jungtį, kuri tuo pat metu naudojama ir baterijai įkrauti, įprastinių matmenų „USB 3.0“ jungtį, o prie išorinio monitoriaus prisijungti galima per „Micro HDMI“ jungtį. Taip pat palaikomos „Bluetooth 4.0“ ir dviejų dažnių „WiFi“ (2,4 GHz/5,0 GHz) belaidžio ryšio technologijos.

Na ir dar vienas puikus niuansas - „One Netbook One Mix 2 Yoga“ parduodamas su „Windows 10 Home“ licencija. Įjungus kompiuterį pirmą kartą, lieka tik suvesti reikiamą vartotojo konfigūraciją, ir kompiuteris darbui jau paruoštas. Viskas užtrunka ne daugiau 10 minučių.

Baterija ir įkrovimas

„One Netbook One Mix 2 Yoga“ naudoja neišimamą ličio polimerų bateriją, kurią pakrauti galima per „USB Type-C“ jungtį. Jei kroviklį pamiršote namie, įkrovimui galima panaudoti išorinę bateriją. Baterijos talpa – 6500 mAh.

Bateriją įkrauti užtrunka apie 5 valandas. Gamintojo aprašyme teigiama, kad vieno įkrovimo energijos pakanka iki 8 valandų „playing time“. Čia tikriausiai turėta omenyje video peržiūros laikas, nes esant dideliam apkrovimui, baterijos energija baigsis per 2-3 valandas. Bet, jei tik naršote internete ar dirbate su ofiso programomis, 8 valandų ribą galite pasiekti be didesnių problemų.

Šiam kompiuteriui papildomai galima įsigyti ekrano rašiklį. Mano pasirinktoje komplektacijoje jo nebuvo. Tačiau dėl įdomumo galiu paminėti, kad šis rašiklis išskiria 2048 skirtingus paspaudimo lygius. Ne rekordinis rezultatas, bet neblogai.

Apibendrinimas

Jeigu apibūdinti kompiuterį „One Netbook One Mix 2 Yoga“  vienu sakiniu, tai ko gero tiksliausiai būtų jį įvardinti nešiojamu kompiuteriu su mobiliojo telefono matmenimis. Ar bent jau netoli to. Jeigu šiam įrenginiui gamintojas nuspręstų suteikti mobiliojo ryšio funkciją, labai neapsiriktų, nes jį dar šiek tiek sumažinus, „Mix 2“ jis ko gero visai neblogai įsilietų ir į išmaniųjų telefonų rinkos segmentą.

Šis kompiuteris netiks tiems, kas šalia gero mobilumo mėgsta ir didelio ekrano ir patogios klaviatūros komfortą. Na o jeigu jums reikalingas maksimaliai geras mobilumo ir našumo derinys, šis variantas yra ko gero vienas geriausių. Prijungus jį prie išorinio monitoriaus ir klaviatūros, „Mix 2“ tampa pilnaverčiu pagalbininku – ypač kai dabar tokį prijungimą įmanoma atlikti visiškai belaidžiu būdu. O jei prireikia, kompiuterį tiesiog įsidedate į rankinį bagažą, ir jums dar lieka ~9,5 kg laisvos vietos kitiems kelionės daiktams.  

Argumentai už:

  • Neprilygstamas mobilumas – lengvas, kompaktiškas, visomis prasmėmis patogus nešioti;
  • Mažas energijos suvartojimas;
  • Techniniai parametrai prilygstantys ženkliai didesniems kompiuteriams;
  • Kokybiškas ekranas, 360 laipsnių atvertimo galimybė;
  • Gera medžiagų ir pagaminimo kokybė;
  • Komplektuojamas su „Windows 10 Home“ licencija, OS iškart įdiegta kompiuteryje.

Argumentai prieš:

  • Jei be nuolaidų, kaina didoka.
  • Dėl mažų matmenų nebus patogu dirbti ilgesnį laiką, nebent naudosite išorinį monitorių ir klaviatūrą.

Įsigyti šį kompiuterį galite portale GearBest, kur jis šiuo metu kainuoja 853,14 eurų. Tiesa, man kompiuterį pavyko gauti akcijos metu, o dabar kaina yra pakilusi beveik trečdaliu, tad luktelėti kitos akcijos ar net atnaujinto modelio gali būti pravartu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(7)
(8)
(-1)

Komentarai (1)