Ar galime keisti praeitį?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Chuck 2014-12-12 23:38
Man įdomu tik viena - kokiu spinduliu gali suveikt keliavimas į praeitį. - Visa Žemė grįžta, tarkim, diena atgal? Tuomet jos orbita išsimuš iš Saulės sistemos ir mums chana. - Visatos mąstu viskas grįžta diena atgal? Tam reiktų daugiau energijos nei turim iš kur paimt.
UTF16 2014-12-12 23:57
Jau nekalbant apie tai, kiek energijos galėtų prireikti sukuriant alternatyvią visatą. Visos mūsų visatos? Visa ta pas mus esanti energija ir materija turėtų kažkaip pasidvigubinti vien tam, kad aš galėčiau pasikalbėti su savo alter ego? Todėl tokios „kelionės“ skamba kaip visiška kvailystė. Niekas neįrodė jokių alternatyvių laiko linijų egzistavimo, nes nesulaukė nei alternatyvių mūsų versijų, nei lankytojų iš ateities viešnagės. Laikas yra žmogaus išmislas, vienintelis egzistuojantis momentas yra „čia ir dabar“. Kelionės laiku įmanomos tik į ateitį, o iš praeities geriausiu atveju galbūt kaip nors galima gauti informaciją. Jei čia yra fizikų, tai jie pasijuoks, bet tarkim: jeigu mums pavyktų nuskristi pakankamai toli nuo Žemės ir turėti tokį beprotiškai galingą teleskopą, kuris matytų Žemės vaizdus, tai tie vaizdai būtų iš praeities.
Chuck 2014-12-13 00:25
Nereikia skrist ar kurt uber teleskopų - tolimų galaktikų istoriją jau stebim. Tas pats su Mėnuliu - matom jį ~1,3 sekundės į praeitį.
iusegun 2014-12-13 00:40
visu pirma turetum skrist greiciau uz sviesa...kas kolkas teoriskai ir praktiskai neimanoma... ar laikas sukuria istorija? ar istorija sukuria laiką?
Shinigami 2014-12-13 09:56
Keliavimas laiku jau nuo seno domina žmonių vaizduotę. Dėl ko prikurta įvairiausių teorijų apie keliavimą laiku. Labiausiai mane juokina teorija kuri sako, kad į praeiti keliauti galima, o į ateiti ne. Nes ateitis dar nėra įvykusi.
sub 2014-12-13 10:33
UTF16 nuomonė labai gerai susiskaitė. Gyvenam čia ir dabar. Bet kas, kas įvyksta dabar, po milisekundės jau buvo. Negaliem pakeisti to kas buvo, tai yra kai pfaktas, buvo taip ir ne kitaip. O ateitį galime tik prognozuoti, ir savo prognozėmis kažką įtakoti. Bet irgi tiksliai nežinome kas bus. Galime tik spėti.
bahuriux 2014-12-13 13:40
Nu nezinau, kaip jus isivaizduojat, dabarti. Mes visi ir visada gyvenam praeity, visada yra lagas kol is jutikliu (akiu, ausu, nosies, odos) ateina signalas iki smegenu, tada tas signalas dar apdorojamas pvz galinej smegenu dalyje sukuriamas visas 3D vaizdas, kaip vaizdo ploksteje (pameginkit isigilinti, kodel vartaliojant akis nesivartalioja vaizdas, tai gan idomus suvokimas), tada dar reikia kitoms smegenu dalims, visa tai suvokti ir interpretuoti, tai dar daugiau lago, nu neesme kiek to lago yra, bet esme tame, kad bent jau zmogus niekada nera suvokes dabarties. Beto kiek trunka dabartis, Planko laiko tarpa? Isvada zmones isvis beveik nesuvokia ketvirtos dimensijos, o kai kurie gyvunai dar maziau suvokia laika. Ko noreti juk mes tik intelekta issivyste gyvunai. Mano nuomuone straipsnis SUPER DUPER geras ir labai arti tiesos, as uz paraleliniu pasauliu interpretacija. Ta teorija puikiai sutampa su mano asmeniniais stebejimais. Daugiau nesiplesiu, tik tiek. kad nuo (zmogaus) stebetojo minciu, keiciasi rezultatas, kaip ten ir rase, o apie tai smagu paskaityti, kad mano supratimas yra bandomas pagrysti moksliskai. Del jusu iskelto klausimo is kur paimti tiek energijos kad kiekviena sekunde kiekvienam sukurti po begele visatu versiju. Tai yra kiek kitaip, niekas nieko nesukuria ir tam nesunaudoja nei kiek paplidomai energijos (energijos tvermes desnis islieka savo vietoj), tiesiog visi imanomi visatos egzistavimo scenarijai egzistuoja iskarto nuo visatos atsiradimo visu scenariju iki jos isnykimo visu galimu versiju ir egzistuoja nuo pardzios iki galo laike visos alternatyvios versijos. Taigi nieko naujo sukurti nereikia. Kaip tai gali buti, manyciau paprastai Net stygu teorija sako kad isvis yra 11 dimensiju, bet man pradziai gal ir 5 uzteks. Jei zmones suvoktu daugiau dimensiju, galetume keliauti ne tik 3D erdve, bet ir visu laiku pirmyn atgal (ketvirta dimensija) ir netgi visais tais 4D erdvelaikio variantais. kuriu begalybe tilptu i 5 gimensiju erdve, bet tada jau reikia pilnai suvokti ta 5D. Zinau kad nesuvirskinsit, bet paaiskinau savo pasaulio sandaros supratima, kuris siekia tik iki 5D, nors ju yra ir daugiau, bet as daugiau nesugebu suvokti/apciuopti. Kai tas pavyks zmonems busim ''dievai'', bet tai truputeli nuobodu. Kaip keisti praeiti? Juk reliatyvumo ir kitos teorijos to nedraudzia, vadinasi liko tik techninis klausimas kaip ta igyvendinti. Kirmgrauzos ir BH tam puikiai tinka, kelionems laiku betkuria kryptimi.
femto 2014-12-13 16:15
Daug neatsakytų klausimų, susiję su keliavimu į praeitį. Tarkim, galim keliaut laiku. Jų kyla daug ir naturaliai. Pavyzdžiui, ar grižęs atgal atsiminsi viską, ar jausies tarsi būtum dabartyje? Tokiu atveju, mes niekada nesuvoksime keliavimo laiku.
Myslius 2014-12-13 16:53
Neimanoma keliauti i praeiti, ir tiek, taigi nieko nebepakeisi.
bahuriux 2014-12-13 20:51
Shinigami 2014-12-14 13:23
Paryškinau esmini žodį. Keliavimas laiku teoriškai yra įmanomas su sąlyga, kad teoriškai tai leidžiančios formulės ir teorijos yra teisingos. Bet kadangi eksperimentiškai kelionės laikų nėra įrodytos, nors teoriškai fizikoje esančios formulės tai leidžia, tai gali reikšti, kad formulės yra neteisingos.
Myslius 2014-12-14 15:09
Vat tas esminis zodis ir man kliuna, teoriskai viskas imanoma, bet praktiskai tik viena tiesa. Toms wormholes ir Alcubierre reikia neigiamos materijos, kadangi tokios neuzfiksuota, tai teisingiau butu sakyti neimanoma. Be empiriniu stebejimu tolimesni isvedziojimai ir lieka tik isvedziojimais, praktiskai beprasmiai. Greiciau nei sviesos greitis niekas nekeliauja, ta teigia reliatyvumas, taigi ne tai kad leidzia o draudzia. Nematau galimybiu kaip butu galima keliauti su tuo ka siuo metu esame empiriskai aptike. Zinoma galima ieskoti kazkokiu simetriju tarp teigiamu ir neigiamu materiju, taciau kazin ar praktiskai jos egzistuoja. Simetriju ieskojimas tiesiog spejimas, (apie simetrijas dalelese: https://www.youtube.com/watch?v=y-Gk_Ddhr0M)Beto kodel keliaujant erdve isivaizduojama jog keliaujama kazkokiu universaliu visatos laiku? O gal laikas "asmeniskas", tai yra, kiekvienam tiksi skirtingai priklausomai nuo greicio. Tai yra kad kuo greiciau tu keliauji tuo tau laikas eina leciau, o ne visai visatai? Tuomet jei virsytai c - tada pradetai pats jauneti, o ne i praeiti grizti. Beto reliatyvumas draudzia tai, tai ne nezinau kiek cia isvedzioti galima. Na siaip idejos grazios, bet jei yra kazkoks paradoksas, tai paradoksas parodo jog tai nera tiesa arba baziniai paradokso argumentai (statementai) yra neteisingai suformuluoti, panasiai kaip ir su Olbers paradoksu - neteisingai suformuluoti argumentai. Gal tu paradoksu tiesiog nera, nes argumentas kad galima keliauti klaidingas. Del stebetojo suasmeninimo, na tai irgi, grazios idejos, man panasu i manyma jog esame kazkokiu visatos centrai, siokia tokia saviapgaule. Kas del didesniu dimensiju suvokimo - tai matematiskai teoretikai suvokia koki nori dimensiju skaiciu. Dideliu energiju fizika rodo jog yra daugiau, na as situo tai neabejoju.
mmm 2014-12-14 19:00
[quote="Shinigami"][quote="bahuriux"] Jei bandysi keliavimą laikų paaiškinti kaip laiko juostu išsiskyrimą į dvi. Tuo momentu kai tu nukeliavai į praeiti ir dėl to susidarė du atskiri pasauliai, tai dar mažiau tikėtina. Nes tai reikštu, kad energijos ir materijos kiekis smarkiai padidėjo. Buvo vienas pasaulis su savo energija ir materija, o dabar yra du pasauliai. Taigi, sunaudodamas santykinai mažai energijos sūkuriai daug daugiau energijos. čia ir kyla man esminis klausimas, kad galbut kai visata " užsikūrė " tai iskart ir atsirado begalybe visatu i kurias laiku ir galima keliauti, nes koki tuo metu vyravo desniai nieks nezino kolkas, galbut toje visatų kosej neegzistuoja mum priimtini desniai kad naujajai sukurti reikia begales energijos galbūt užtenka tik tinkamo momento ar tiesiog minties...,eh norėčiau tuo tiketi.
Shinigami 2014-12-14 21:00
Jei daug visatų susikūrė bigbango metu, tai tos visatos butu visiškai skirtingos nuo musu. Ten greičiausiai net žemės nebūtu. Nes butu susikūrusios visiškai atskirai nuo mūsiškės. Todėl keliavimas į jas nebūtu keliavimas laiku. Kitaip sakant tokios visatos nesusijusios su straipsnio tema.
bahuriux 2014-12-14 21:00
Nepamirskit, kad reliatyvumo desniai teisingi tik mums suprantamame erdvelaikyje ir tik tiems stebetojams kurie suvokia 3D + vienakrypti laika. Net neabejoju, kad galima virsyti sviesos greiti, tik tiek kad to niekas is isores negales stebeti ir patvirtinti. Del neigiamos energijos, kaikurie mokslininkai mano, kad tos energijos begale visur ir visada, ta parodo Kasimiro efektas. Tos neigoamos energijos yra labai daug kartu daugiau nei mums suprantamos iprastos energijos/materijos. Kai kurie mokslininkai mano, kad imanoma sulipdyti atoma prie atomo taip, kad tas kvantiniu fluktuaciju laukas veiks asimetriskai nano daleles. Dar viena sena ideja yra tokia kad paveikus erdves gabala ir/arba dielektrika labai auksta itampa, na paprasciauisiai sudarant elektrini lauka tarp dvieju laidininko ploksteliu, ta neigiama energija, kvantines fluktuacijas (virtualius fotonus) galima sugauti ir panaudoti. Galima sukurti varikli kuris stums visa laiva gal net virs sviesos greicio, zodziu sukuriama asimetrija ir taip gaunama trauka tiesiog is erdves. O kadangi sviesos greitis stebetojo atzvilgiu, nesvarbu kad jis jau skrenda 99,999% c galios ir tiems virtualiems fotonams, tai turetu igreitinti virs sviesos greicio. Na jei sitas NASA patvirtintas neimanomas dalykas tikrai veikia, tada nebera ko laikytis isikibus senu mokslo ''tiesu'' http://blogs.discovermagazine.com/outth ... JGMpk5tDid Reikia judeti toliau, greiciau ir atgal laiku.
Liolikas 2014-12-15 11:46
Sveiki, Straipsnis verčia abejoti dėstomomis mintimis apie kvantinę teoriją jau pradžioje perskaičius sakinį apie sukinį. ), kur jis surengė keliautojų laiku vakarėlį, apie kurį per spaudą pranešė po jo įvykimo. Deja niekas neatėjo... Įskaitant tai, kad eksperimentiškai kelionės laiku nėra įrodytos - galima kelti tik hipotezes "kas būtų, jei būtų įmanoma". Vykdant mintinį eksperimentą... Tarkim, kad įmanoma įšokti į kitą erdvėlaikio tašką (praeityje arba kitoje visatoje). Tada reiktų arba perrašyti energijos tvermės dėsnį arba suteikti tiek energijos, kad sukurtumėm savo kopiją. E=mc^2, tai įsirašykim savo masę ir pasitikrinkim kokią sąskaitą už elektrą gausim kitą mėnesį . (Čia, suprantama, juokauju). Nesu ekspertas, todėl prašau pataisyti mane jei klystu, tačiau sistemos energija turėtų būti pastovi tam tikru metu (nepaisant labai trumpu laiku vykstančių kvantinių svyravimų). Jei iš kito laiko perkelsim fizinį kūną, tai akivaizdu, kad padidinsime sistemos energiją duotuoju laiku. Laiku iš kurio atkeliaujame - ją sumažinsim. Tarkim - jūs sukonstruojate laiko mašiną kuri fiziškai nukelia jus į praeitį 100 metų. Jūs ten nugyvenate gyvenimą ir mirštate. Tai visa jūsų masė dingsta laiku X + 100metų ir atsiranda laiku X. O energija turėtų nei atsirasti nei išnykti, tik pakeisti būseną. Na, nebent atsisakytume energijos tvermės dėsnio kuris gali ir negalioti tokiomis egzotinėmis sąlygomis kaip laiko kelionė... Nesvarbu - įmanomos ar ne - laiko kelionės yra vaizduotę kutenanti idėja leidžianti atsiplėšti nuo kasdienybės ir pafantazuoti, ko irgi labai reikia Pagarbai, Liolikas
vytra 2014-12-15 12:46
- Pagrindinė "nesąmonė", kad tiek straipsnyje, tiek diskusijose naudojama klasikinė "rutuliukų" fizika, ko tikrai nėra tokiame super kontekste. Na supraskit, nėra 3D dalelių, čia tik modelis, tinkantis dabartiniam pažinimo lygiui. p.s. .. taip pat nėra dimensijos pavadinimu "laikas", yra tik fizikinis reiškinys "laikas", kurio pagrindu "veikia" 3D erdvė. .. kas nusako 3D būvį? Tai išplaukia iš "kitimų fizikos", būtent ten formuojama materija, ją galima formuoti ir 4D ir t.t., aukštesnių matavimų materijai reik daugiau energijos egzistavimui, jau ne mc ir t.t.