[Žinios trumpai] Šaltasis karas keliasi į Arktį – Kremlius įsiutęs ant Norvegijos dėl užblokuotos prieigos prie Arkties salyno  (1)

Rusijos pareigūnai išreiškė pasipiktinimą ir pagrasino atsakomaisiais veiksmais po to, kai Norvegija užblokavo būtiniausių prekių, įskaitant maistą ir medicinos reikmenis, siuntą, skirtą Rusijos kalnakasiams Svalbardo salyne.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Norvegijos valdžia praėjusį mėnesį vieninteliame sausumos sienos su Rusija kontrolės punkte sustabdė du konteinerius, gabenančius 20 tonų rusiškų prekių, įskaitant septynias tonas maisto, pranešė vietos Norvegijos žiniasklaida.

Pranešama, kad siunta buvo nukreipta į Barencburgą, antrąją pagal dydį Arkties salyno gyvenvietę, kur Rusijos valstybinėje anglių kasybos įmonėje „Arktikugol“ dirba apie 400 žmonių.

„Po Norvegijos veiksmų šios šalies suverenitetas Svalbardo atžvilgiu nuo šiol yra didelis klausimas“, – trečiadienį „Telegram“ susirašinėjimo programėlėje sakė Rusijos senatorius Andrejus Klišas.

Norvegijos užsienio reikalų ministerija atmetė Arktikugolio prašymą atverti tiekimo kelią į Barencburgą, motyvuodama sankcijomis Rusijai dėl jos invazijos į Ukrainą, sakė Federacijos aukštųjų rūmų Užsienio reikalų komitetui vadovaujantis Konstantinas Kosačevas.

Svalbardo archipelagas priklauso visiškam Norvegijos suverenitetui.

Tačiau Norvegijos veiksmai, anot Kosačiovo, „pažeidė 1920 m. Svalbardo sutarties nuostatas“, pagal kurią visų ją pasirašiusių šalių, įskaitant Rusiją, piliečiams suteikiamos vienodos galimybės naudotis salyno ištekliais.

„Savo ryžtingu sprendimu Norvegijos valdžia bando palikti Rusijos kalnakasius be maisto, o tai iš prigimties yra amoralu. Tai pažeidžia žmogaus teises ir humanizmo principus“, – sakė jis.

 

Rusijos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad iškvietė Norvegijos reikalų patikėtinį ir jam pareiškė protestą dėl „kritinių“ Svalbardo darbuotojų siuntų, įskaitant „maistą, medicininę įrangą ir statybines medžiagas“, blokavimo prie Rusijos ir Norvegijos sienos.

„Nurodėme, kad nedraugiški veiksmai prieš Rusiją neišvengiamai prives prie atitinkamų atsakomųjų priemonių“, – sakoma ministerijos pranešime.

Rusija greičiausiai imsis įprastų diplomatinių priemonių, pavyzdžiui, politinių ar ekonominių sankcijų ir diplomatų išsiuntimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(90)
(2)
(88)

Komentarai (1)