Paskaičiavo, kiek kainuos atstatyti Ukrainą po karo – astronominė suma  ()

Po karo sunaikinto Ukrainos turto atkūrimas kainuos astronomines sumas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po karo sunaikinto Ukrainos turto atkūrimas kainuos 188 mlrd. dolerių, iš kurių tiesioginiai šalies nuostoliai – 110,4 mlrd. Tokia yra minimalių reikalavimų suma.

Taip teigiama atnaujintame KSE (Kyjivo ekonomikos institutas) projekto „Rusija mokės“ Rusijos invazijos padarytos žalos Ukrainos ekonomikai vertinime.

Ukrainos žemės ūkio nuostoliai dėl karo siekia 4,3 mlrd. USD. Didžiausi nuostoliai buvo užfiksuoti dėl žemės ūkio paskirties žemės sunaikinimo ar sugadinimo ir derliaus netekimo.

Vien per pastarąją savaitę tiesioginės žalos Ukrainos infrastruktūrai suma išaugo 2,1 mlrd. Bendra tiesioginės žalos suma – 110,4 mlrd. USD, iš kurių:

Ukrainos infrastruktūros objektams padaryta 33,4 mlrd. Dėl karo veiksmų buvo apgadinti ar sunaikinti 304 tiltai ir tiltų perėjos (1,8 mlrd. USD), ne mažiau kaip 15,3 tūkst. daugiaaukščių namų, 115,9 tūkst. privačių namų, 388 įmonės, šimtai vaikų darželių, gydymo įstaigos, kultūros įstaigos.

  • Netiesioginiai pramonės ir įmonių nuostoliai siekė 29,8 mlrd.;
  • Netiesioginiai žemės ūkio pramonės ir žemės fondo nuostoliai siekė 23,4 mlrd.;
  • Netiesioginiai infrastruktūros nuostoliai siekė 18,2 mlrd.;
  • Visai infrastruktūrai atkurti prireiks 44,6 mlrd.;
  • Kultūros, turizmo ir sporto objektams atkurti reikia 2,3 mlrd. dolerių.

 

Prezidento kanceliarija vaidina pagrindinį vaidmenį atkuriant šalį tiek prieš karą, tiek per karą.

Minimalios rekonstrukcijai reikalingos sumos padidinimas po karo siejamas su sunaikinimo dėl Rusijos atakų kiekio padidėjimu. Per savaitę įsibrovėliai sunaikino infrastruktūros objektų už 3 mlrd. dolerių. Taip pat atkreipiamas dėmesys, kad  bendra restauravimo poreikių suma skaičiuojama pagal tai, kas buvo sunaikinta. Čia neatsižvelgiama į būtinų sąnaudų ekonomikos atkūrimui ir turto, kuris nebuvo sugadintas, modernizavimui, nes, pridėjus šiuos skaičius, bendra suma viršys 750 mlrd. USD.

 

Per šešis karo mėnesius daugiau nei 3,5 milijono ukrainiečių dėl įsibrovėlių apšaudymo liko be stogo virš galvų.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos iš užpuolikų išlaisvino 1060 gyvenviečių. Daugelis jų patyrė didelę žalą dėl karo veiksmų ir turi būti atstatytos, pagalba bus teikiama iš užsienio.

Ukraina planuoja konfiskuoti daugiau nei 900 objektų, kurie yra jos teritorijoje, bet tuo pačiu priklauso Rusijai. Šiuo turtu bus atlyginta Ukrainai Rusijos okupantų padaryta žala.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(34)
(0)
(34)

Komentarai ()