Į Šri Lanką atvyko Kinijos „mokslinis“ šnipinėjimo laivas „Yuan Wang 5“: kodėl jis taip neramina pasaulį ir ką iš tikrųjų sugeba? (Video)  ()

Kinijos laivas „Yuan Wang 5“, kuris antradienį prisišvartavo Pietų Šri Lankos uoste Hambatota, supykdė Indiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors Kinija teigia, kad tai yra tyrimų laivas, Indija teigia, kad tai yra šnipinėjimo laivas. Tiesą sakant, abu šie teiginiai yra teisingi, nes „Yuan Wang 5“ yra klasikinis dvejopo naudojimo technologijos pavyzdys. Jis turi sudėtingų pajėgumų, kurie gali būti naudojami įvairiems civiliniams ir kariniams tikslams.

Kaip mokslinis laivas

Kosminės raketos paleidimo metu visos kosmoso agentūros seka raketos kelią, kad suprastų misijos eigą. Daugeliu atvejų sekimas atliekamas didelėmis antenomis sausumoje. Tačiau specialių paleidimo misijų (tarpplanetinių misijų arba naudojant netradicines orbitas) metu raketa ar palydovas gali būti neprieinamas sekimui iš esamų antžeminių stočių.

Tokiais atvejais erdvėlaivis nebūtų matomas antžeminėms stotims – tam kosmoso agentūros tam tikrose vietose jūroje dislokuoja antenas turinčius laivus sekimui atlikti.

Atsižvelgiant į ambicingą Kinijos kosmoso veiklą ir vykstančias kosminės stoties statybas, gali būti, kad „Yuan Wang 5“ galėtų būti panaudotas ryšiui su stotimi palaikyti ir moksliniams tikslams.

Kaip šnipinėjimo ir sekimo centras

Aukščiausios klasės technologijose ribos tarp civilinio ir karinio naudojimo yra neryškios. Duomenys, kuriuos galima rinkti civiliniam naudojimui, gali būti labai naudingi ir kariškiams. Pavyzdžiui, bet kuri šalis, galinti gaminti kietojo kuro kosmines raketas, taip pat galės gaminti balistines raketas, nes abiejų techninės įrangos pagrindinės technologijos yra panašios.

Taip pat „Yuan Wang 5“, kurio tūris yra daugiau nei 25 000 tonų, galėtų turėti daugybę galingų radarų, antenų, jutiklių ir susijusių technologijų, kurios galėtų būti naudojamos tiek civiliniams, tiek kariniams tikslams.

Galingi laivo radarai rodo, kad jie gali sekti ir analizuoti raketų, palydovų ir net raketų trajektorijas. Be to, „Yuan Wang“ gali atlikti stebėjimą jūroje, sausumoje (kiek gali prasiskverbti radaras) ir po vandens paviršiumi.

 

Vanduo kiekviename vandenyne turi savo unikalių savybių rinkinį, o tikslūs duomenys apie tai gali pagerinti karinių jūrų pajėgų pajėgumus. Savaime suprantama, kad Indijos vandenyno vandenys turi savybių, kurios labai skiriasi nuo Ramiojo vandenyno.

 

Keletas parametrų, tokių kaip vandens druskingumas, vandenyno temperatūra, garso bangų sklidimas vandenyje ir kt., padeda suprasti veikimo sąlygas ir tinkamai pasiruošti. Tokių duomenų turėjimas taip pat gali padėti sukalibruoti esamus jutiklius ir technologijas, kad būtų galima tiksliai valdyti įvairias sistemas ir posistemes.

Su pažangiais jutikliais toks laivas kaip „Yuan Wang 5“ taip pat gali stebėti ir įrašyti unikalius priešo laivų ir povandeninių laivų akustinius parašus, taip padėdamas Kinijos karo laivams atpažinti savo varžovus jūroje ir po paviršiumi. Tai taip pat daroma renkant ir karinių bazių/objektų skleidžiamus signalus. Tokie metodai padeda suprasti priešo laivų, orlaivių ir turto dislokavimą bei gali padėti nustatyti jų veiklos modelį.

Kodėl taip susirūpinusi Indija?

 

 

Atsižvelgiant į Kinijos laivo didelio nuotolio sekimo galimybes, reikia pažymėti, kad Indijos kosmodromas Šriharikotoje, raketų bandymų poligonas Odishoje ir keletas kitų karinių objektų pusiasalio regione gali būti kinų laivo sekimo diapazone, kai laivas plaukia į Hambantotą ir atgal.

Indija nerimauja dėl didėjančio Kinijos buvimo Indijos vandenyno regione ir didėjančios Kinijos įtakos Šri Lankoje. Šri Lanka turi didelę skolą (apie 10 % Šri Lankos užsienio skolos) Kinijai, nes naudojant Kinijos paskolas Šri Lankoje buvo pastatyti keli dideli infrastruktūros projektai.

Nepaisant Indijos ir JAV susirūpinimo, Kinijos laivas išplaukė į Kinijos valdomą Hambantotos uostą salos šalyje, kurį pasiekė rugpjūčio 16 dieną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(2)
(10)

Komentarai ()