Net 85 kartus pigiau nei konkurentai! SWEL generatorius žada energiją iš bangų vos už 0,01 €/kWh (Video)  (6)

Energijos kainoms kylant į nebeįžvelgiamas aukštumas, pradedama žvalgytis netgi į tokius egzotiškus aparatus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kompanija Sea Wave Energy Ltd (SWEL) jau daugiau nei dešimtmetį tobulina energijos iš jūros bangų išgavimo technologiją, o konkrečiai – Waveline Magnet įrenginį. Įvairiomis sąlygomis išbandžiusi kelis prototipus, kompanija tvirtina, kad yra pasirengusi pradėti gaminti „super pigią“ energiją dideliais mastais. Kompanija skaičiuoja, kad ji kainuos po 1 centą už kilovatvalandę, o tai 85 kartus pigiau už dabartinius bangų energetikos pavyzdžius. Tiesa, sav technologijos efektyvumo įrodymų SWEL kol kas nepateikė.

Lyginant su saulės ir vėjo energetika, potvynių ir bangų vystoma ne taip aktyviai. Potvynių ir bangų energiją naudoti sudėtingiau, tačiau inžinieriai nuolat bando išmokti išgauti ją efektyviai. Kipre ir Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi SWEL kompanija jau keletą metų kuria ir bando Waveline Magnet generatorius. Jie primena ilgą, lanksčia juostą sujungtų, paviršiuje, išilgai bangų judėjimo besilaikančią, plastmasinių plaustų vorą,.

Bangos plastikinius plaustus judina aukštyn ir žemyn. Plaustų tvirtinimo vietose yra standūs „stuburai“. Plaustui judant su bangomis, stuburai lieka santykinai nejudrūs, ir kuria energiją, judindami kiekvieno tokio stuburo viduje įmontuot generatoriaus svirtis.

Įrenginyje įmontuotais jutikliais, įvertinamas bangų dydis ir bangų greitis, koreguojamas kiekvieno generatoriaus darbas. Pasak kūrėjų, sistema gali veikti su bet kokio aukščio bangomis, ir „rūsčios sąlygos įrenginio našumo ne tik nemažina, o atvirkščiai, didina, ir tarnavimo laiko netrumpina“.

Pasak kompanijos įkūrėjo ir vadovo Adamo Zakheoso, vienas Waveline Magnet įrenginys tinkamomis sąlygomis gali būti didesnės, nei 100 MW galios, o gaminant serijiniu būdu, galima pasiekti mažesnę, nei 0,01€/kWh elektros kainą. Dabartinių bangų energijos generatorių geriausias rodiklis — 0,85 €/kWh.

 

Tokio generatoriaus poveikis jūros florai ir faunai turėtų būti minimalus, o Waveline Magnet galima būtų gaminti iš antrinių žaliavų. Pagamintą energiją būtų galima tiekti kabeliu į krantą arba kam nors naudoti jūroje, pavyzdžiui, kaupti elektriniams laivams. Dar vienas tokios energijos panaudojimas — vandenilio gavimas iš vandens.

Tiesa, kaip pažymi New Atlas, garsūs pareiškimai įrodymais kol kas nepatvirtinti. Nors bandymus atlieka daug metų, SWEL vis dar nepublikavo našumo duomenų, savo stočių techninių charakteristikų ir kitos svarbios informacijos. Vieninteliai skaičiai, kuriuos pavyko rasti, rodo, kad 1,8 tonos sveriantis 32 metrų prototipas pasiekė didžiausią 1,4 kW galią.

 

 


Japonijos kompanija IHI  rengiasivienoje iš stipriausių Ramiojo vandenyno srovių išbandyti pirmą įrenginį, galintį gaminti 100 kW. Jei viskas pavyks, sistema bus išplėsta visoje Japonijoje. Tokios sistemos gali būti dvigubai efektyvesnės už vėjo ir šešis – už fotovoltinius modulius.

 


hightech.plus




(15)
(0)
(15)

Komentarai (6)