Raudonasis pavojus! JAV erdvėlaivis pirmą kartą istorijoje smogs į asteroidą žudiką - skelbiama, kas vyksta  ()

Tai kosmoso akmenys! NASA paskelbė, kad jos pirmoji ir ilgai laukta planetinės gynybos bandomoji misija, kurioje, taip, bus išbandyta sistema, sukurta nukreipti potencialiai pavojingus Žemei asteroidus ar kometas. Rugsėjį erdvėlaivis bus sudaužytas į nelaimingą asteroidą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Misija, pavadinta „Dvigubo asteroido peradresavimo bandymu“ (DART), bus pirmoji, kuri patikrins, ar smūgis dideliu greičiu gali nustumti asteroidą žudiką nuo kurso, prieš jam atsitrenkiant į mūsų planetą. Tačiau nesijaudinkite – asteroidas Dimorphos „nekelia jokios grėsmės Žemei“.

Įdomu tai, kad DART iš tikrųjų siunčiamas į dvi akmenines uolas: asteroidą Didymos, kurio skersmuo yra maždaug pusės mylios, ir jo mažesnį orbitinį mėnulį Dimorphos. Ir nors duetas, techniškai vadinamas dvinare asteroidų sistema, šiuo metu nekelia jokios grėsmės mūsų planetai (ką, vėlgi, NASA tikrai nori, kad jūs žinotumėte), jie yra tikėtini taikiniai, nes anksčiau buvo gana arti mūsų Žemės.

Nepaisant žavingo pavadinimo ir mažesnio dydžio, NASA planuoja, kad DART atsitrenktų į Dimorphos – agentūra mano, kad ji galės tiksliau išmatuoti DART efektyvumą nukreipdama jį į mėnulį, nes pajėgs pastebėti bet kokius mažesnio kūno orbitos pokyčius aplink Didymos iš čia, Žemėje.

 

Jei viskas vyks pagal planą, erdvėlaivis susidurs su mėnuliu skriedamas 15 000 mylių per valandą greičiu. Ir kaip pažymi „CBS News“, misija, skirtingai nei filme „Armegedonas“, nėra dangaus kūno sunaikinimas. Dimorphos nebus susprogdintas... tik įdaužtas. Gal būt. Ir tikimasi, kad nukryps nuo kurso.

 

„Šis bandymas parodys, kad erdvėlaivis gali savarankiškai pasiekti tikslinį asteroidą ir tyčia su juo susidurti, kad pakeistų asteroido judėjimą taip, kad jį būtų galima išmatuoti naudojant antžeminius teleskopus“, – rašoma NASA pranešime spaudai.

DART pateiks svarbių duomenų, padėsiančių geriau pasiruošti asteroido sutikimui, kuris gali kelti pavojų Žemei, jei jis kada nors būtų pastebėtas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(17)
(0)
(17)

Komentarai ()