[Žinios trumpai] Kodėl Charleso III žmona Camilla bus karalienė, o princas Philipas nebuvo karalius?  ()

Šiais metais velionė karalienė Elžbieta II paprašė, kad Camilla būtų vadinama karaliene konsorte (queen consort), kai jos sūnus Charlesas bus karūnuotas Jungtinės Karalystės valstybės vadovu.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-09-09 [Žinios trumpai] Kodėl Charleso III žmona Camilla bus karalienė, o princas Philipas nebuvo karalius?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Velionė JK karalienė Elžbieta II į sostą atsisėdo 1952 m., kai mirė jos tėvas karalius George'as VI. Tuo metu Elžbietai buvo 25 metai ir ji buvo ištekėjusi už princo Filipo, kuriam niekada nesuteikė karaliaus konsorto titulo – kategorijos, kuri nurodo monarcho sutuoktinį.

„1953 m., kai ji buvo karūnuota, ir ji žinojo, kad suteikus jam karaliaus konsorto pripažinimą ji, kaip monarchė, liktų antrame plane“, – paaiškina istorijos daktaras Eduardo Juarezas. Filipas niekada neturėjo karaliaus titulo ir buvo Edinburgo kunigaikštis per 74 santuokos su Elžbieta metus.

Kita vertus, Elžbieta II norėjo, kad kai jos sūnus Charlesas bus karūnuotas, jo žmona Camilla Parker Bowles būtų pripažinta JK karaliene. „Visada būsiu giliai ir nuolankiai dėkinga už ištikimybę ir meilę, kurią man rodote. Nuoširdžiai linkiu, kad atėjus tam laikui Camilla būtų žinoma kaip karalienė, tęsdama savo ištikimą tarnybą“, – paaiškino Elžbieta II.

Taigi kodėl Filipas nebuvo karalius, o Camilla taps karaliene?

Anot žiniasklaidos, pagrindinė priežastis, kodėl karalių konsortų beveik nėra, yra jų noras turėti vyriškos lyties palikuonį, kuris paveldėtų karūną. „Pavyzdžiui, Ispanijos karalaius Pilypas II (valdė 1556-1598) vedė keturis kartus, kad tik susilauktų berniuko.“, – sako Juárezas.

 

Kai kurie britų istorijos pavyzdžiai yra Danijos princas Džordžas, vedęs Anglijos karalienę Anne, ir Albertas iš Saksonijos-Koburgo-Gotos, vedęs karalienę Viktoriją. Abu niekada nebuvo karaliai konsortai, bet turėjo princų titulą, kaip Filipas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(3)
(1)

Komentarai ()