Efektingiausias smūgis kosmose jau greitai! Į asteroidą turėsiantis trenktis DART erdvėlaivis pirmą kartą pažvelgė į savo taikinį (Foto)  ()

Šią datą jau galite pasižymėti kalendoriuose – iki istorinio smūgio liko mažiau nei mėnuo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA Dvigubo asteroido nukreipimo bandymo, Double Asteroid Redirection Test (DART) erdvėlaivis ką tik atsiuntė pirmąjį savo taikinio – asteroido Dimorphos, vaizdą, taip pat jo „didžiojo brolio“ Didymos.

DART yra planetinės gynybos bandomoji misija, skirta paveikti asteroidą ir pakeisti jo trajektoriją aplink Didymos. Jei šis erdvėlaivio dizainas bus veiksmingas, jį būtų galima išplėsti, kad būtų nukreiptas į Žemę lekiantis pavojingas asteroidas (Didymos ir Dimorphos nekelia pavojaus Žemei – tai kinetinių smūgių technologijos bandymų aikštelė).

Vaizdas, sudarytas iš 243 atskirų vaizdų, gautas iš vienintelio DART instrumento – „Didymos Reconnaissance and Asteroid Camera for Optical Navigation“ (DRACO) kameros; jis buvo užfiksuotas liepos 27 d. ir paskelbtas trečiadienį (rugsėjo 7 d.).

 

Ir Dimorphos, ir Didymos matomas kaip vienas šviesos taškas – erdvėlaivis tuo metu vis dar buvo 32 milijonų kilometrų atstumu nuo asteroidų, todėl jie atrodo kaip vienas taškas.

„Šis pirmasis vaizdų rinkinys naudojamas kaip mūsų vaizdo gavimo metodų bandymas“, – pranešime teigė DART misijos sistemų inžinierė Elena Adams iš Merilendo Johnso Hopkinso universiteto taikomosios fizikos laboratorijos, kuri vadovauja misijai.

„Vaizdo kokybė yra panaši į tą, kurią galėtume gauti iš antžeminių teleskopų, tačiau svarbu parodyti, kad DRACO veikia tinkamai ir gali matyti savo tikslą, kad būtų galima atlikti bet kokius pakeitimus, jei tokių prireiktų“.

 

Galiausiai DART naudos DRACO, kad galėtų tiksliai nusitaikyti į savo smūgio vietą visiškai nepriklausomai nuo savo Žemėje esančių valdiklių.

Tačiau kol kas per ateinančias tris savaites komanda naudos kas penkias valandas padarytus vaizdus, ​​kad atliktų tris trajektorijos korekcijos manevrus, kurie nukreips DART tiksliai į Didymos orbitos trajektoriją. Tada, maždaug prieš 24 valandas iki smūgio, DART perims valdymą, kad automatiškai sureguliuotų galutinį manevrą.

DART rėšis į Dimorphos rugsėjo 26 d., 23:14 GMT laiku (rugsėjo 27 d. 2:14 nakties Lietuvos laiku) – įvykį transliuos NASA TV.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(0)
(11)

Komentarai ()