Paskelbta labai bloga žinia NASA: „Artemis“ susiduria su rimtomis problemomis  (2)

Jungtinių Valstijų vyriausybės atskaitomybės biuras (GAO) niekada nebuvo patenkintas, kai kalbama apie NASA planuojamas „Artemis“ misijas į Mėnulį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar naujoje ataskaitoje GAO kritikavo kosmoso agentūrą, kad ji neatliko savo namų darbų.

„NASA naudoja esamas tvarkaraščio gaires, sukurtas atskiroms programoms, o ne kelių programų misijoms“, – rašoma naujausioje ataskaitoje. „Be gairių, skirtų kelių programų misijoms, NASA pagrįstai neužtikrina, kad „Artemis“ tvarkaraščiuose laikysis nuoseklumo.“

GAO rašė, kad tokia aukščiausio lygio kompetencija „bus vis labiau reikalinga, nes „Artemis“ misijos laikui bėgant apims daugiau programų ir todėl taps sudėtingesnės“.

Nors NASA padarė tam tikrą pažangą, ataskaitoje pabrėžiami astronomiškai ambicingi NASA planai ne tik išlaipinti astronautus ant Mėnulio paviršiaus, bet ir „sukurti tvarų buvimą Mėnulyje“, vėliau „nuskraidinti žmones į Marsą“.

Agentūra jau jaučia įstatymų leidėjų spaudimą dėl didžiulio biudžeto viršijimo, ypač kai kalbama kosminės paleidimo sistemos (SLS) – didžiulės raketos, skirtos siųsti erdvėlaivius į Mėnulį, kūrimą.

Už vieną paleidimą raketa milijardais dolerių viršijo numatytas išlaidas, o NASA generalinis inspektorius Paulas Martinas dar kovą įspėjo įstatymų leidėjus, kad „Artemis“ misijos netrukus gali „kainuoti 4,1 mlrd. USD už vieną paleidimą, o tai mums atrodo fantastika“.

Naujoji GAO ataskaita buvo parengta remiantis dar kritiškesne praėjusių metų ataskaita, kurioje nustatyta, kad NASA gerokai atsilieka plėtodama savo Mėnulio misijas ir kad jos planai iki 2024 m. sugrąžinti astronautus į Mėnulį buvo pernelyg ambicingi.

Įstatymų leidėjai tuo metu į tai reagavo su pasipiktinimu.

„Šiandien paskelbta GAO ataskaita turėtų būti aiškus pavojaus signalas NASA vadovybei ir Kongreso nariams, kad NASA iniciatyva „Artemis Moon-Mars“ susiduria su rimtomis problemomis, o norint, kad ji būtų sėkminga, reikės imtis griežtų taisomųjų veiksmų, atsakydamas sakė atstovas Eddie Bernice'as Johnsonas (D-TX).

 

E. B. Johnsonas taip pat atkreipė dėmesį į kitas „blaivias“ problemas, įskaitant „organizacinius trūkumus, priklausomybę nuo nesubrendusių technologijų, nerealų tvarkaraštį ir įsigijimo metodus“.

Praėjus kiek daugiau nei metams savo „Artemis“ misijomis NASA įkvepia šiek tiek daugiau pasitikėjimo.

„Agentūra padarė pažangą, siekdama geriau identifikuoti ir teikti vyresniųjų vadovų matomumui misijos lygio rizikas“, – teigiama naujoje GAO ataskaitoje.

Bet tai dar nereiškia, kad agentūra išėjo iš miško.

„NASA taip pat pradeda imtis pagrindinių žingsnių, kad sudarytų „Artemis“ misijos lygio tvarkaraščius, tačiau reikia papildomų veiksmų, kad vyresnieji NASA vadovai sprendimų priėmimui turėtų kokybišką, rizika pagrįstą informaciją.

 

Išskyrus lygų ilgalaikį planavimą, GAO taip pat nustatė, kad NASA reikės „gausios darbo jėgos“, kuri būtų „pakankamai judri pagal dydį ir sudėtį“, kad galėtų vykdyti misijas iki 2030-ųjų, teigia GAO.

Tai ypač svarbu, „kadangi didelė dalis jos darbo jėgos artėja prie išėjimo į pensiją amžiaus, o tai turės įtakos „Artemis“ misijoms“, – teigė GAO.

Statymai yra didesni nei bet kada. NASA SLS varoma raketa „Artemis 1“ vis dar stovi paleidimo aikštelėje po dviejų nesėkmingų bandymų per savo pirmąją misiją į Mėnulį be įgulos.

Ir tai nieko gero nežada, nes nuo šiol sudėtingumo lygis tik kils.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(18)
(4)
(14)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: