Latvijos verslininkai šokiruoti elektros kainų: tai armagedonas, o valdžia strategijas keičia kas kelias dienas  ()

Kaip ir tikėtasi, rugsėjį gautos sąskaitos už rugpjūtį buvo tokia didelė našta nemažai daliai Latvijos įmonių, kad artimiausiu metu galima tikėtis gamybos apimčių sumažėjimo, reikšmingo galutinių produktų kainų augimo ir net bankrotų bangos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Neatkarīgos“ leidinio kalbinti verslininkai baltos vėliavos dar nekėlė, tačiau beveik visi sutinka, kad valstybės paramos beveik nesimato, pažymi „Nra.lv“. Tačiau labiausiai verslininkus neramina nebuvimas valstybės realių strateginių planų – valdžios veiksmai buvo ir išlieka chaotiški, koncepcijos keičiasi kas kelias dienas.

Tai neleidžia verslininkams vykdyti nei trumpalaikio, nei ilgalaikio planavimo – kas žadama šiandien, rytoj gali būti atšaukta, pakeista, koreguota. Tam pritaria ir „Neatkarīgā“ kalbinti ekspertai, pabrėždami, kad išeitį iš krizės galima rasti tik kuriant stabilų ir nuolatinį ilgalaikį veiksmų planą, nuosekliai jį įgyvendinant, taip pat užsitikrinant papildomus finansinius išteklius. Nauji energetinių išteklių tarifai ypač skaudžiai smogė taip vadinamiems daug energijos vartojantiems gamintojams – sąskaitose jau nebe dešimtys, o šimtai tūkstančių eurų.

Daugpilio lokomotyvų remonto gamyklos valdybos narė Natalija Petrova pasakojo, kad, palyginti su praėjusiais metais, sąskaitos už energiją išaugo trigubai ar net keturis kartus – rugsėjį mokėtina suma siekia daugiau nei 326 000 eurų.

„Situacija dramatiška, bus labai sunku atsiskaityti už panaudotus energijos išteklius, tikriausiai reikės įvesti taupymo priemones, o tai iš tikrųjų reiškia kai kurių paslaugų uždarymą. Šiemet kartą jau buvome priversti žengti tokį žingsnį, nes nuo balandžio buvo nutraukta parama iš valstybės – iki tol bent jau buvo kompensuojama privalomojo pirkimo dedamoji, kuri tada dar buvo apie 40 tūkstančių eurų suma. Po to viskas baigėsi. Nei aš, nei kiti verslininkai nesupranta, ko tada tikėjosi valdžia – spartus energetinių išteklių brangimas dėl geopolitinės situacijos jau buvo realybė, viskas rodė, kad šis procesas tęsis, bet mūsų valdžia nieko nepadarė“, – neslėpė pasipiktinimą Natalija Petrova.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()