Iraną drebina dar neregėti protestai – moterys prieš kameras kerpasi plaukus, degina hidžabus, protestų banga jau apėmė visą šalį (Video)  (10)

Po to, kai Irano moralės policija nužudė 22 metų Mahsa Amini, Irane prasidėjo masiniai moterų neramumai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Reagauodamos į tai, moterys internete paskelbtė „flash mob“, kurio metu moterys ne tik degina hidžabus, bet ir nusikerpa plaukus.

Tuo pat metu protestų banga jau apėmė visą šalį. Protestuose dalyvauja ir moterys, ir vyrai. Jie vaikšto gatve ir skanduoja: „Šalin diktatorių! ir „Moterys, laisvė, gyvenimas!“ – informuoja „Ukraina 365“.

Rugsėjo 18 d., norėdama išvaikyti protestuotojus Irano vakaruose, policija turėjo panaudoti ašarines dujas.

Irano žmogaus teisių grupė „Hengaw“ pranešė, kad pirmadienį per protestus prieš kurdės moters mirtį po to, kai ją suėmė Irano moralės policija, žuvo du vyrai, tačiau oficialaus pranešimo patvirtinimo iš karto nebuvo.

„Per pirmadienio protestus Divandarreh mieste mažiausiai du piliečiai – Fouadas Qadimi ir Mohsenas Mohammadi – mirė po to, kai buvo nuvežti į Kosaro ligoninę Sanandoje, o dar 15 buvo sužeisti“, – savo „Twitter“ paskyroje pranešė „Hengaw“.

 

Žmonės išėjo protestuoti dėl 22 metų Amini mirties. Dėl netinkamo aprangos kodo merginą sulaikė Irano moralės policija. Saugumiečiai pranešė, kad mergina mirė dėl širdies ligos. Tačiau liudininkai matė, kaip ji buvo sumušta policijos automobilyje. Mahsy Amini gyveno Irano Kurdistane ir su šeima atvyko aplankyti Teheraną.

 

 

Kartu velionės artimieji pabrėžė, kad Amini niekada neturėjo širdies problemų. Ji mirė po kelių dienų komos būsenos. Artimieji reikalauja išsamaus tyrimo.

Po Amini laidotuvių Irane kilo protestų banga, kurios metu moterys, solidarizuodamasi su velioniu, nusivilko hidžabus. Irane hidžabo nuėmimas yra nusikaltimas.

Po 1979 m. visos moterys Irane yra priverstos dėvėti hidžabus. Pastaraisiais metais šalyje dažnai vyksta protestai prieš šią taisyklę, tačiau moralės policija atidžiai stebi įstatymo įgyvendinimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(37)
(0)
(37)

Komentarai (10)