Iki šiol nieko panašaus nebuvo rasta – Baltijos jūros dugne aptiktas unikalus karo laivas, turėjęs ypatingą funkciją (Video)  ()

Baltijos jūros dugne, netoli Švedijos krantų aptiktas karo laivas. Kuo jis ypatingas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

XV amžiaus karališkasis karo laivas „Gribshunden“, gulintis prie Švedijos krantų, kadaise tarnavo kaip karaliaus „plaukiojanti pilis“.

Naujo povandeninio tyrimo metu aptiktos patrankos, šautuvai, arbaletai ir laivo laivagalio antstatas. Nauji radiniai laive rodo, kad laivas plaukė jūroje kaip grėsmingas karo laivas, ginkluotas dešimtimis ginklų ir pilnas kareivių.

„Gribshunden“ pastatytas 1486 metais kaip Danijos, Švedijos ir Norvegijos karaliaus Hanso (arba Jono) pajėgų flagmanas. „Gribshunden“ buvo Danijos karinės galios simbolis. Laivas nuskendo po gaisro 1495 m.

Manoma, kad „Gribshunden“ buvo ginkluotas iki 90 ankstyvųjų pabūklų, nors jos buvo daug mažesnės nei XVI amžiaus pabaigos laivų patrankos. Jas papildė šarvuoti kareiviai, ginkluoti rankiniais ginklais ir arbaletais iš viršutinio laivo denio ir laivagalio „pilis“ – aukšti antstatai, pastatyti kiekviename laivo gale.

35 metrų medinis laivas buvo vienas pirmųjų laivų, skirtų gabenti artileriją. Taip pat buvo panaudota nauja „karvelinė“ laivų statybos technika, importuota į Baltijos jūrą iš Viduržemio jūros, kai korpuso briaunos lentos sujungiamos ant medinio karkaso, o ne perdengtos „klinkeriais“.

 

Tai reiškė, kad „Gribshunden“ galėjo būti pastatytas didesnis ir stipresnis, todėl jūrose jis galėtų gabenti daugiau ginkluotės.

Vietiniai narai iš naujo atrado „Gribshunden“ laivo nuolaužas netoli Ronneby praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje, maždaug 10 m gylyje. Jis buvo identifikuotas 2013 m., o 2015 m. archeologai rado keletą artefaktų, įskaitant figūrą panašią į drakoną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(0)
(13)

Komentarai ()