Įvykiai Ukrainoje jau primena Lietuvos istoriją - galima lengvai nuspėti, kas bus toliau  ()

Rusijos įvykdyta keturių Ukrainos regionų aneksija penktadienį sukėlė skaudžius prisiminimus Baltijos šalyse, kuriose 1940 m. buvo panaudotas tas pats planas, kuriuo jos buvo prijungtos prie Sovietų Sąjungos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė apie Rusijos įvykdytą Ukrainos Donecko, Luhansko, Chersono ir Zaporožės regionų aneksiją Kremliuje po to, kai okupuotose Ukrainos teritorijose surengė, kaip jis vadina, referendumus.

Vakarų vyriausybės ir Kijevas teigė, kad balsavimas pažeidžia tarptautinę teisę, buvo priverstinis ir neatstovaujamas.

„Šie įvykiai Ukrainoje labai atitinka scenarijų, kuris buvo išbandytas Baltijos šalyse 1940 m.“, – „Reuters“ sakė Lietuvos Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

„Yra fiktyvus apsisprendimas, yra šventinė ceremonija Kremliuje, o tada aneksija“.

Sovietų Sąjungos kariuomenė į Lietuvą, Latviją ir Estiją įžengė 1940 m. birželį, praėjus keliems mėnesiams po to, kai Maskva susitarė su nacistine Vokietija pasidalyti tarpusavyje šią Europos dalį.

Trijų šalių vyriausybės buvo priverstos atsistatydinti, o 1940 m. liepą buvo surengti vadinamieji visuotiniai rinkimai, kuriuose buvo išrinkti parlamentai, kuriuose dominuoja komunistai.

Netrukus po to buvo pateiktas prašymas įtraukti šalis į Sovietų Sąjungą, kuris buvo greitai patenkintas.

„Scenarijuje seka teroras ir vietinių resursų išnaudojimas. Kas šiuo atveju yra žmonės, kurie po aneksijos bus išsiųsti žūti į karą", – sakė A. Anušauskas.

 

Šimtai tūkstančių žmonių iš Baltijos šalių buvo ištremti į Sibirą, o daug rusų atvyko apsigyventi, todėl Estijoje rusakalbių skaičius išaugo iki maždaug trečdalio, o Latvijoje – iki ketvirtadalio.

Priešingai nei etniniai latviai, rusakalbiai linkę manyti, kad Latvija į Sovietų Sąjungą įstojo savo noru ir kad Rusija – bent jau prieš Ukrainos karą – buvo draugiška šalis, „Reuters“ sakė vienas apklausų vykdytojas.

 

Daugelis šalių, įskaitant JAV, nepripažino sovietų aneksijos, tačiau Baltijos šalys savo nepriklausomybę atgavo tik dešimtojo dešimtmečio pradžioje po antisovietinių protestų metų.

„1940 m. neteisėti Rusijos referendumai Baltijos šalyse privertė mus į terorą ir okupaciją“, – praėjusią savaitę tviteryje parašė Estijos parlamento Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Marko Mihkelsonas.

„Ukraina yra geresnėje padėtyje. Jie išlaisvins savo žemes, išvarydami Rusiją“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(65)
(4)
(61)

Komentarai ()