Nežemiškos gyvybės paieškose – didžiulis proveržis: egzoplanetose – gyvybei būtini fotosintezės procesai  ()

Dauguma žvaigždžių Paukščių Take yra mažesnės ir raudonesnės už Saulę. Dauguma žinomų egzoplanetų taip pat sukasi apie jas. Taigi planetų paviršių apšviečia santykinai daug daugiau infraraudonųjų spindulių, nei regimųjų, lyginant su Žeme. Ar gali tokiomis sąlygomis vykti fotosintezė? Šis klausimas nagrinėjamas ne vienerius metus, svarstant tikimybę tokiose planetose užsimegzti ir vystytis gyvybei.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar pirmą kartą atlikti eksperimentai rodo, kad atsakymas greičiausiai teigiamas. Biologijos, astrofizikos ir fotonikos technologijų mokslininkai apjungė jėgas ir sukūrė „žvaigždžių šviesos imitatorių“ – šviestuvą, kurio skleidžiamą spinduliuotę galima labai detaliai reguliuoti, keičiant tiek spektrą, tiek intensyvumą.

Imitatorių jie įdėjo į indą, kuriame galima sukurti įvairios sudėties atmosferą. Taip atkūrę M spektrinės klasės – raudonųjų – žvaigždžių spektrą ir galimą jų planetų aplinką, mokslininkai išbandė įvairių melsvabakterių, dumblių ir samanų mėginius.

Visais atvejais organizmai sėkmingai vykdė fotosintezę, nors ir ne taip efektyviai, kaip apšviesti Saulės šviesa. Taigi galima pagrįstai teigti, jog fotosintezė, kaip ją suprantame, įmanoma ir prie gerokai kitokių žvaigždžių, nei mūsų Saulė.

Šis atradimas padidina tikimybę rasti gyvybės šiuo metu žinomose egzoplanetose. Tyrimo rezultatai pristatyti Europos planetų mokslo konferencijoje.

 

Šaltinis:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(6)
(1)
(5)

Komentarai ()