Už Marse esančio sraigtasparnio kojos užsikabino neatpažintas objektas: net NASA nežino, kas tai (Video)  (1)

Neįprastą objektą užfiksavo Marso drono navigacinė kamera, tačiau jis nukrito ir sraigtasparniui žalos nepadarė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA mokslininkai sutrikę ir dar negali tiksliai pasakyti, koks svetimkūnis užsikabino ant sraigtasparnio „Ingenuity“ „kojos“. Šį tarsi audeklo gabalas atrodantį objektą šiandien „pamatė“ sraigtasparnio navigacinė kamera („Navcam“) po paskutinių 32 skrydžių Marse. Ankstesnio pakilimo metu šio daikto nebuvo matyti, rašo „Express“.

33-iojo skrydžio Marse metu sraigtasparnis „Ingenuity“ pakilo į 10 metrų aukštį virš paviršiaus, ore išbuvo beveik 56 sekundes ir per šį laiką sugebėjo įveikti beveik 111 metrų atstumą. Jo greitis buvo 4,75 m/s.

Pašalinį objektą, kuris atrodo kaip audinio gabalas, galima pamatyti vaizdo įraše, sudarytame iš sraigtasparnio kameros vaizdų. Jau žinoma, kad šis keistas objektas atitrūko nuo sraigtasparnio „Ingenuity“ nusileidimo kojos ir nukrito ant Marso paviršiaus. NASA taip pat pranešė, kad per šį incidentą sraigtasparnio „koja“ ar pats įrenginys nepatyrė jokios žalos.

 

Kai kurie ekspertai turi vieną spėjimą. Pats sraigtasparnis kartu su „Perseverance“ marsaeigiu į Marsą išvyko 2020 metais, o jau 2021 metų pradžioje nusileido Marse ir praėjusių metų balandį Marso dronas atliko pirmąjį skrydį. Svarbu patikslinti, kad mokslininkų komanda Žemėje prie sraigtasparnio pritvirtino nedidelį audinio gabalėlį, kuris buvo paimtas iš pirmojo mūsų planetoje lėktuvo – brolių Wrightų lėktuvo – sparno.

 

 

Galbūt šis audinio gabalas nukrito nuo kabelio po sraigtasparnio saulės kolektoriumi, neatlaikęs ekstremalių sąlygų Marse. Tačiau kol kas tai tik spėlionės, o įvykio tyrimas tęsiamas.

Mažasis orlaivis yra patikimas „Perseverance“ marsaeigio palydovas, kuriuo tyrinėjamas Jezero krateris ieškant senovės mikrobų. Iš sraigtasparnio gauti duomenys padeda roverio komandai planuoti paviršiuje saugiausius transporto priemonės kelionės maršrutus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(17)
(1)
(16)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: