[Žinios trumpai] Žmonija išgelbėta! Skelbiama, kuo baigėsi istorinis erdvėlaivio DART smūgis į asteroidą 23 000 km/h greičiu  ()

Erdvėlaivis DART 23 500 km/h greičiu į asteroidą tėškėsi rugsėjo 27 naktį Lietuvos laiku – dabar NASA skelbia ar misija pavyko.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA antradienį pranešė, kad jai istoriniu bandymu pavyko nukreipti asteroidą. Dabar žmonija turi ginklą sustabdyti atskrendantį kosminį objektą, grasinantį Žemei.

Šaldytuvo dydžio Dvigubo asteroido nukreipimo testo (DART) erdvėlaivis rugsėjo 27 d. naktį (Lietuvos laiku) tyčia įsirėžė į asteroidą Dimorphos, nustumdamas jį į mažesnę, greitesnę orbitą aplink savo didįjį brolį Didymos, sakė NASA vadovas Billas Nelsonas.

„DART sutrumpino Dimorphos 11 valandų 55 minučių orbitą (kuria jis apskrieja daug didesnį Didymos) iki 11 valandų ir 23 minučių“, – sakė jis. Dimorphos orbitos periodo pagreitis 32 minutėmis viršijo pačios NASA lūkesčius – 10 minučių.

„Mes parodėme pasauliui, kad NASA yra rimta šios planetos gynėja“, – pridūrė Nelsonas.

Asteroidų pora kartu apsuka aplink Saulę kas 2,1 metų ir nekelia jokios grėsmės mūsų planetai.

 

Tačiau jie idealiai tinka planetinės gynybos „kinetinio poveikio“ metodui tirti, jei kada nors būtų aptiktas realus artėjantis objektas.

Dėl savo laikinos naujos uodegos, susiformavusios po smūgio, Dimorphos, kurios skersmuo yra 160 metrų, virto žmogaus sukurta kometa.

Tačiau norint įvertinti, kaip gerai buvo atliktas bandymas, reikėjo išanalizuoti antžeminių teleskopų šviesos modelius, o tai paaiškėjo po kelių savaičių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(81)
(0)
(81)

Komentarai ()