Ypatingas radinys kosmose: ištyrę Žemei pavojingą asteroidą astrofizikai atrado kai ką visiškai netikėto ir neįprasto (Foto)  ()

Ištyrę potencialiai Žemei pavojingo atsteroidą 3200 Phaeton mokslininkai atrado kai ką visiškai netikėto ir neįprasto. Mokslininkus šis asteroidas domino jau anksčiau, nes jis – kitoks nei dauguma: švytintis mėlynai, apsimeta kometa ir yra vienintelis asteroidas, kurio dalelės, pasklidusios kosmose, sukelia Geminidų meteorų lietų, matomą Žemės atmosferoje. Mat įprastai meteorų lietų sukelia praskriejusios kometos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar paaiškėjo dar viena keistenybė – apskaičiuota, kad šis asteroidas aplink savo ašį sukasi vis greičiau ir greičiau. Tokią savybę turi tik 11 iš visų mokslui žinomų asteroidų.

Asteroidas pavadinas senovės graikų mitologijoje žinomu saulės dievo Helijo sūnaus Phaethono garbei dėl to, kad jis savo orbita priartėja arčiausiai Saulės nei bet kuris kitas žinomas vardinis asteroidas. Ir nors šis asteroidas realios grėsmės Žemei nekelia, dėl atstumo nuo mūsų planetos jis yra įtrauktas į NASA potencialiai pavojingų asteroidų sąrašą.

Šio asteroido skresmuo – 5,4 km. Jo orbita yra tiksliai apskaičiuota, būtent dėl to yra žinoma, kad šis kosminis akmuo nekelia pavojaus Žemei. Asteroidas aplink savo ašį apsisuka per 3,6 valandos.

 

Tačiau naujausio tyrimo metu paaiškėjo, kad per metus apsisukimo laikas sutrumpėjo 4 milisekundėmis.

Japonijos kosmoso tyrimų agentūra JAXA ruošiasi misijai DESTINY+, kurios metu 2028-aisiais kosminis zondas praskris pro Phaethoną. Štai kodėl naujausi skaičiavimai dėl kintančio asteroido apsisukimo aplink savo ašį laiko yra itin svarbūs tokiose misijose.

Remiantis 1989-2021 metų duomenimis buvo išsiaiškinta, kokios formos, dydžio yra asteroidas ir kokiu greičiu jis sukasi. Tyrimą atliko planetų mokslininkas, astrofizikas Seanas Marshallas iš Aresibo obserbvatorijos Puerto Rike su jam talkinusių mokslininkų komanda.

 

Mokslininkas aptiko tokius duomenų neatitikimus, kurie leido daryti prielaidą, kad asteroido apsisukimo aplink ašį laikas yra kintantis. Tikėtina, kad šie pokyčiai buvo nulemti dėl priartėjimo prie Saulės skriejant savo orbita.

Pasak S. Marshallo, misijos DESTINY+ komandai tai yra gera žinia, nes bus galima tiksliau apskaičiuoti, kurie asteroido regionai bus geriausiai apšviesti Saulės, kuomet misijos zondas pro jį praskries ir fiksuos jo paviršių.

Asteroidas 3200 Phaethon aptiktas 1983 metais astrofizikų Simon Green ir John K. Davies.

Šaltiniai:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(14)
(0)
(14)

Komentarai ()