Kremlius grąžins liūdnai pagarsėjusias Stalino „šaraškino kontoras“ – kas tai per siaubingos įstaigos, taip liaupsinamos Rusijoje  (2)

Netrukus Rusijos „Rostec“ korporacijos darbuotojai gali atsidurti situacijoje, kai teks dirbti „už davinį“ ir dėkoti už tai, kad nebuvo sušaudyti...


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos Federacijos Valstybės Dūma propaguoja idėją grįžti prie liūdnai pagarsėjusių Stalino laikų „šaraškų“ – Specialiojo projektavimo biuro, kuriame dirbo NKVD kontroliuojami mokslininkai ir projektuotojai, nuteisti už „tėvynės išdavystę“ ir kitus baudžiamojo kodekso straipsnius.

Specialusis projektavimo biuras, neoficialiai žinomas kaip „šaraška“ buvo bet kuri iš kelių slaptų tyrimų ir plėtros laboratorijų, veikusių 1930–1950 m. sovietų Gulago darbo stovyklų sistemoje.

Etimologiškai žodis „šaraška“ kilęs iš rusiško slengo posakio „šaraškino kontora“, kuris savo ruožtu kilęs iš kriminalinio termino šaraga (шарага), reiškiančio vagių, banditų ir kt. prastai organizuotą organizaciją.

Žinoma, oficialiai tai vadinsis ne „šaraškomis“, o „mobilizacijos tipo projektavimo biurais“.

Būtent tokią idėją propaguoja odiozinės Rusijos Liberalų demokratų partijos (LDPR) atstovai, kuriuos Kremlius dažnai naudoja įvairioms idėjoms „išbandyti“ prieš jas įgyvendinant Rusijos visuomenėje. Pažymėtina, kad šios partijos lyderis Borysas Černyšovas, „legalizavęs“ idėją sukurti „mobilizacijos tipo projektavimo biurus“ Rusijos Federacijoje, šiuo metu yra Rusijos parlamento vicepirmininkas.

„Kartu mokslininkai, valdžia, kariškiai privalome sugrąžinti senas geras sovietines tradicijas. Mokslininkai dirbs, kad spręstų ne tik karines, bet ir valstybės problemas“, – sakė Černyšovas.

 

Nepaisant iš pirmo žvilgsnio akivaizdaus tokios idėjos absurdiškumo, reikia pastebėti, kad Rusijos Federacijoje už tokį nusižengimą kaip „gynybos įsakymo nevykdymas“ gali būti baudžiama 10 metų nelaisvės. Todėl tokia idėja gali būti nukreipta ir į tai, kaip geriau įdarbinti Rusijos gynybos personalą – prižiūrint kalėjimo prižiūrėtojams.

Įdomu tai, kad Stalino laikų kalinių projektavimo biurai pačioje Rusijos Federacijoje pristatomi kaip didžiulis pasiekimas. Teigiama, kad būtent „šaraškų“ dėka buvo sukurta daugybė ginklų, įskaitant atominius, o per „šaraškas“ praėjo tokie iškilūs sovietų ginklų dizaineriai kaip Gluško, Koroliovas, Kondratiukas, Tupolevas ir kiti.

 

Turint omenyje bendrą Kremliaus trajektoriją, nenuostabu, jei toks sprendimas bus priimtas. Be to, Rusijos Federacijoje kariniam-pramoniniam kompleksui jau buvo įgyvendintos „karinio komunizmo“ sąlygos, kai gresia gynybos sutarties, kurios sąlygas nustato Rusijos Federacijos gynybos ministerija, nevykdymas – 10 metų kalėjimo. Beje, įsakymo atsisakyti irgi neįmanoma – tokie pažeidėjai gali būti nuteisti irgi 10 metų nelaisvės.

Šioje situacijoje tampa visiškai aišku, kur Kremlius planuoja gauti personalo savo „šaraškoms“ – sudaroma gana paprasta schema, pagal kurią civiliniam projektavimo biurui neįvykdžius sutarties, visas personalas tiesiog perkeliamas į kalėjimą „mobilizacijos tipo projektavimo biuro“ forma.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(26)
(9)
(17)

Komentarai (2)