[Žinios trumpai] Atrado naują medžiagą ir jau skelbia įspūdingą žinią - sukurs „Schrödingerio tranzistorių"  (2)

Naujoji medžiaga, kuri gali tapti ateities tranzistorių pagrindu, gali veikti kaip n ir p tipo laidininkas priklausomai nuo temperatūros.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkų grupė iš Miuncheno technikos universiteto (TUM, Vokietija) paskelbė atradusi naują medžiagą Ag18Cu3Te11Cl3. Jos išskirtinumas yra tas, kad priklausomai nuo temperatūros sąlygų ji gali keisti laidumo tipą arba tapti visai nelaidi elektros srovei, rašo „sciencedaily.com”.

Šiuo požiūriu medžiaga kažkuo primena Schrödingerio minties eksperimento herojų – tą pačią katę, kuri, būdama dėžėje, vienu metu gali būti ir gyva, ir negyva.

Ag18Cu3Te11Cl3, priklausomai nuo skirtingų temperatūrų poveikio, demonstruoja n tipo laidumą (kai į silicį įvedama laisvųjų elektronų dėl kompozicijoje esančio fosforo, stibio, arseno priemaišų), p tipo laidumą, kuris gaunamas pridedant galio, boro, aliuminio, tokiu atveju laisvieji elektronai „susiriša", arba visai praranda laidumą.

Naująją medžiagą sudaro sidabras, varis, telūras (vienas iš rečiausių elementų) ir chloras. Įdomu tai, kad skirtingai nuo silicio, jo visai nereikia legiruoti (priemaišinio elemento atomų įterpimas), tačiau jis gali veikti kaip n- ir (arba) p-laidininkas esant santykinai žemai temperatūrai (tai vadinamoji „kambario temperatūra") – nuo ​​22 °C iki 35 °C.

 

Kol temperatūra bus stabili, laidumo nebus. Tačiau nedidelis 13 °C skirtumas vėl pavers jį laidininku. Jei iš tokios medžiagos bus pagamintas tranzistorius, jis veiks elektroninėje grandinėje, bet atvėsęs iš jos „iškris" (vaizdine prasme), bet tiesiogine prasme, žinoma, liks vietoje.

Ši technologija turės didelį potencialą ir neatpažįstamai pakeis skaičiavimo sistemas. Tačiau kol kas apie ateities planus mokslininkai tyli.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(27)
(0)
(27)

Komentarai (2)