20 metrų gylyje po žeme Egipte aptikta milžiniška senovinė struktūra: tai inžinerijos stebuklas (Foto)  ()

Archeologai Egipte po senovine šventykla aptiko tunelius, kuriais klestėjimo laikais buvo tiekiamas gėlas vanduo tūkstančiams gyventojų. Šios struktūros aptiktos Taposiris Magna istorinėje vietovėje, vakarų Aleksandrijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Maždaug 1300 metrų ilgio tunelį – akveduką aptiko Egipto ir Dominikos respublikos mokslininkų archeologų komanda, pranešė Egipto turizmo ir senienų ministerija.

Senovės egiptiečių sukonstrutas tunelis yra maždaug 2 metrų aukščio ir įrengtas maždaug 20 metrų gylyje po žeme, teigė Kathleen Martínez, tyrimo vadovė ir archeologė iš Dominikos Respublikos.

Šis tunelis yra Graikijoje esančio Eupalinos tunelio kopija, o Graikijoje esanti konstrukcija pripažinta vienu svarbiausiu to meto inžineriniu stebuklu. Tunelio, esančio Samos saloje, Egėjo jūroje, Graikijoje, taip pat buvo akveduko paskirties.

Taposiris Magna šventykloje yra vykdomi kompleksiniai archeologiniai kasinėjimai. Dalis teritorijos yra užlieta vandeniu, o pati šventykla yra ne kartą nukentėjusi žemės drebėjimų metu.

 

Skaičiuojama, kad akvedukas statytas 304-30 metais pr. m. e., kuomet Egiptą valdė Aleksandro Makedoniečio įpėdiniai.

Archeologinių kasinėjimų metu taip pat atrasta keletas objektų, pagamintų iš gipso ir susijusių su to meto aukšto rango asmenimis. Tačiau mokslininkai dar nėra išsiaiškinę, kam šie daiktai priklausė. Tunelyje taip pat rastos monetos ir Egipto deivių statulėlės.

Tuo metu, kai buvo statomas šis tunelis-akvedukas, Tapoisirs Magnos mieste gyveno apie 15-20 tūkst. žmonių. Tunelis pastatytas po Osirio (požemių, mirties ir derlingumo dievo) ir jo žmonos Isidės (motinystės, vandens ir vėjo deivės) šventykla.

 

Ankstesnių kasinėjimų šventykloje metu aptiktos monetos su iškaldintu Kleopatros VII atvaizdu. Šiuo metu teritorijoje vyksta tolesni archeologinių kasinėjimų darbai.

Šaltiniai:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(45)
(1)
(44)

Komentarai ()